Zorg voor optimale verlichting in de slaapkamer

Zorg voor optimale verlichting in de slaapkamer

Voor het laatst geüpdate op juli 22, 2023 door Esther

Verlichting heeft invloed op onze gemoedstoestand. En aangezien de slaapkamer een ruimte is waar je helemaal tot rust wil komen, moet je hier voldoende aandacht besteden aan de verlichting. Welke lampen mogen niet ontbreken? En welke lichtkleur is de beste keuze voor een rustgevende slaapkamer? Je ontdekt het in dit onderstaande artikel.

Lichtplan voor de slaapkamer

Een hele handige tip is om eerst een lichtplan te maken voordat je verlichting aanschaft. Teken een plattegrond en markeer hierop de verschillende soorten verlichting. Het geeft je direct een handig overzicht van de lampen die je nodig hebt. Zie je een lege hoek op de plattegrond? Voeg hier dan nog een plafondspot, vloerlamp of tafellamp toe om een donkere hoek te voorkomen.

Goede basisverlichting

Basisverlichting wordt ook wel de algemene verlichting van een ruimte genoemd. Het zorgt ervoor dat de hele slaapkamer gelijkmatig wordt belicht en dat je goed zicht hebt. Je kunt er één of meerdere plafondlampen voor gebruiken, maar compacte inbouwspots zijn ook een hele goede keuze. Kies hoe dan ook voor LED verlichting om te genieten van een lange levensduur en tegelijkertijd energie te besparen.

Warme sfeerverlichting

Natuurlijk mag sfeerverlichting niet ontbreken in je slaapkamer. Dit licht is warm van kleur en zorgt voor een rustgevende sfeer. Ideaal om ’s ochtends rustig mee wakker te worden of ’s avonds ontspannen in bed te kruipen.

Toevoegen van een dimmer

Als je de sfeerverlichting echt goed wil aanpakken kies je niet alleen voor een warme lichtkleur, maar ook voor LED lampen die je kunt dimmen. Met een dimmer bepaal je zelf de intensiteit van het licht. Het kan worden toegepast op een wandlamp slaapkamer of juist op de inbouwspotjes in het plafond. Je kunt het licht aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeur.

Lampje naast het bed

Veel mensen vinden het fijn om nog even een boekje te lezen voordat ze gaan slapen. Doe jij dit ook graag? Vergeet dan niet om een leeslamp naast het bed te plaatsen. Zet een verstelbare lamp op je nachtkastje of monteer een draaibare wandlamp aan de muur. Ook hierbij is het fijn als je een dimmer toevoegt om zelf de intensiteit van het licht te kunnen bepalen.

Extra schakelaars in de slaapkamer

Stel je voor: je bent net in bed gekropen en hebt de perfecte positie gevonden om in slaap te vallen, maar het grote licht staat nog aan. Niets is zo vervelend als op dat moment weer uit je bed stappen. Voeg daarom een extra schakelaar toe boven je bed om dit probleem te voorkomen.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!