Welke bedden vergoedt de zorgverzekering in 2022?

Welke bedden vergoedt de zorgverzekering in 2022

Voor het laatst geüpdate op december 23, 2021 door Esther

Het nieuwe jaar komt er weer aan. Dat betekent verandering voor zorgverzekeringen. Ieder jaar zijn er wel een aantal aanpassingen. Voor een groep mensen zijn die wellicht niet relevant. Maar voor iedereen die dagelijks gebruikt maakt van de zorg hebben veranderingen een behoorlijke impact. Daarom is het altijd goed om je in te lezen. Hierdoor weet je wat je te wachten staat. Bovendien helpt het bij het maken van de juiste keuze wat zorgverzekering betreft. Zoals ieder jaar worden bepaalde bedden vergoed. In dit blog lees je hoe dat in 2022 zit.

De vergoeding van een aangepast bed in 2022

Wanneer je gebruikt maakt van verpleging aan huis heb je recht op een verpleegbed. Dat is noodzakelijk voor jou als patiënt, maar ook voor het verzorgend personeel dat bij je langskomt. Zij hoeven bijvoorbeeld minder ver voorover te buigen. Om aanspraak te maken op een vergoeding heb je een diagnose nodig. Een arts bepaalt of jij verpleging aan huis nodig hebt. Zodra dit het geval is krijg je een groot deel van de kosten die je maakt terug van de zorgverzekering. Weet je al welke aanbieder je kiest voor 2022? Vergelijk zorgverzekeringen en bepaal welke het beste bij jou past.

Hoe zit het met aan het verpleegbed gerelateerde hulpmiddelen?

Een verpleegbed wordt vergoed uit de basisverzekering. Dat geldt ook voor alle hulpmiddelen die daarbij komen kijken. Hieronder volgt een overzicht met de belangrijkste voorbeelden:

 • Bedpapegaai
 • Bedheffer
 • Onrusthekken
 • Bedbeugel
 • Bedverhogers
 • Draaischijven
 • Bedgalgen
 • Dekensteun
 • Draailakens
 • Overschuifplanken
 • Glijmatten
 • Bedtafel

Voor deze hulpmiddelen kom je overigens niet alleen in aanmerking wanneer je een verpleegbed hebt. Er zijn namelijk ook medische indicaties waarbij een zorgbed niet noodzakelijk is, maar een of meerdere van de bovenstaande hulpmiddelen wel een positieve uitwerking heeft. In dergelijke gevallen krijg je vanuit de basisverzekering de benodigde steunmiddelen vergoed.

Waar koop ik een verpleegbed zodat ik aanspraak maak op vergoeding?

Een goede nachtrust is goud waard. Dat geld voor gezonde en zieke mensen. Eigenlijk weet iedereen wel hoe belangrijk een goed bed is. Wanneer een arts bepaalt dat jij een verpleegbed nodig hebt, maak je aanspraak op vergoeding. Er zijn bepaalde leveranciers met contracten waardoor vergoeding aanvragen makkelijk is. Maar je bent niet gebonden aan specifieke winkels. Zolang een bed maar aangemerkt is als verpleegbed heb je recht op vergoeding. Kom je er niet uit? Vraag dan naar de mogelijkheden bij je zorgverzekeraar.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!