Voor het laatst geüpdate op oktober 29, 2021 door snurkadmin
Inhoud artikel:
Wat voor soort matrassen heb je?
Als je antwoord wilt op de vraag: ‘Welk matras moet ik hebben?’ Is het handig eerst een beeld te hebben bij het aanbod van matrassen. Grofweg gezien heb je twee soorten matrassen: binnenveringsmatrassen en foam-latex matrassen. Binnenveringsmatrassen zijn vochtregulerend, stevig en elastisch en geschikt voor spiraal- en lattenbodems en boxsprings. In deze categorie heb je bonell- en pocketveringsmatrassen. Foam-latex matrassen zijn een goede keuze voor mensen, die slapen in een bed met een verstelbare bodem of met een spiraal-, latten- of schotelbodem. Foam-latex matrassen bieden comfort, gaan lang mee en werken drukverlagend. Je kunt binnen deze categorie onderscheid maken tussen polyether, traagschuim, koudschuim en latexmatrassen.
Binnenveringsmatrassen
De Bonellvering is geliefd bij ex-waterbedslapers. De Bonellvering bestaat uit slagveren, die met elkaar zijn verweven door middel van staaldraad. Door de ruimte tussen de veren, zak je weg en krijg je een wiegend gevoel. Dit type vering gaat zes tot acht jaar mee, is goedkoper dan pocketvering en zorgt voor goede ventilatie. De pocketvering is net als bonellvering gemaakt van slagveren, maar een hoesje houdt de veren bij elkaar, waardoor de matras steviger is en langer mee gaat (zo’n tien jaar).
Foam- en latexmatrassen
Een traagschuim matras werkt drukverlagend, voelt warm aan en is een aanrader voor mensen met lichamelijke klachten. Een koudschuim matras gaat maar liefst twaalf tot vijftien jaar mee, is stevig en heeft een uitstekende ventilatie. Een polyether matras is goedkoop, maar is na pakweg vier tot zes jaar aan vervanging toe. Ook is er het risico op kuilvorming. Tot slot is het latex matras een duurdere, maar comfortabele keuze. Dit type matras heeft een levensduur van zeven tot negen jaar en vertoont nauwelijks kuilvorming.
Welk matras moet ik hebben?
Welk matras past bij mij? Het is een persoonlijke vraag. Bij de keuze voor een matras dien je rekening te houden met een veelvoud aan factoren. Zo is er je persoonlijke voorkeur, maar ook je slaapgewoonten spelen een rol. Een buik-, rug- of zijslaper heeft baat bij verschillende type matrassen. Bovendien dien je bij het vergelijken van matrassen rekening te houden met je bedbodem. Niet ieder matras is geschikt voor ieder soort bed. Daarbij is je gewicht belangrijk bij het kiezen van een matras. Mensen met een lichaamsgewicht boven de tachtig kilogram kunnen het best kiezen voor een harder matras met verschillende comfortzones. Mensen met een lichaamsgewicht onder de tachtig kilogram vinden een zachter matras waarschijnlijk comfortabeler. Tot slot spelen ook de mate van transpireren en eventuele allergieën een rol bij de keuze van een matras.
Welk matras past bij mijn slaaphouding?
Slaap je graag op je rug? Dan past een gemiddeld tot hard matras waarschijnlijk het beste bij jou. Als je als rugslaper kiest voor een zacht matras, loop je het risico op het ontwikkelen van een holle rug. Slaap je bij voorkeur op je zij? Dan is het raadzaam een matras te kiezen met comfortzones bij je schouders en heupen. Als je schouders en heupen iets dieper weg zakken, lig je sneller recht.
Ben jij een buikslaper? Ga dan op zoek naar een goed ondersteunend matras om lichamelijke klachten te voorkomen.
Welk bed past bij mij? Bewegingsvrijheid en ventilatie
Sommige mensen woelen de hele nacht in hun slaap, terwijl anderen zich nestelen op een warm plekje en nagenoeg stil liggen gedurende de nacht. Beweeg jij vaak in je slaap? Koop dan geen matras met een traagschuimlaag. Je hebt minder bewegingsvrijheid op een matras van traagschuim, omdat je hierin makkelijker weg zakt. Als je het lekker warm wilt hebben tijdens het slapen is een traagschuim matras juist wel een goed idee. Dit type matras isoleert en maakt van jouw bed een knus plekje. Ook koudschuim en latex isoleren goed. Wie veel transpireert of het snel warm heeft, kan beter kiezen voor een binnenveringsmatras. Doordat de slagveren aan elkaar zijn geweven met staaldraad, zit er ruimte tussen de vering, waardoor dit soort matrassen een goede ventilatie hebben.
Andere tips voor het kiezen van een matras
Als je een matras gaat kopen, is het handig eerst de test van de consumentenbond of andere vergelijkingssites te bekijken. In sommige winkels kun je ook verschillende matrassen uitproberen, alvorens over te gaan tot aanschaf. Als je last hebt van allergieën kun je het beste een matras kiezen dat goed ventileert en bij voorkeur van antiallergie materiaal is gemaakt. Welk matras je ook kiest, voor een goede nachtrust is het van levensbelang dat je de matras op tijd vervangt. Anders krijg je niet meer de ondersteuning, waar je bij het kopen van het matras op had gerekend.
Welk matras past bij mij?
Als je dit ultieme stappenplan voor het beste matras doorloopt, kom je uit bij jouw ideale matras. Hierbij is het dus belangrijk te letten op het soort bed waarin je slaapt, je slaaphouding, gewicht, hardheid en ventilatie. Ook de levensduur van het type matras van jouw keuze is van belang en natuurlijk de prijs. Zorg ervoor dat je eerst verschillende matrassen vergelijkt en test, omdat de keuze voor een matras buiten een rationele keuze, vooral ook een persoonlijke keuze is.