Wat te doen tegen snurken: Effectieve oplossingen en tips!

Wat te doen tegen snurken

Voor het laatst geüpdate op juni 12, 2023 door Mike

Snurken lijkt heel natuurlijk. Toch is het een groot probleem. In de eerste plaats kan het jouw partner uit de slaap halen. Daarnaast kan je er zelf ook slechter door gaan slapen. Met alle gevolgen van dien. Wat te doen tegen snurken? Daarvoor zijn voldoende effectieve oplossingen en tips te vinden. Welke voor jou het best zal werken, hangt onder andere af van de reden waarom je snurkt. Daarom bekijken we in dit artikel heel veel verschillende opties. Op die manier kan je zelf gemakkelijk bepalen of het ook een effectieve manier van bestrijden van snurken voor jou is. Neem alles wat je hier leest eens goed door. Dit artikel helpt je de slaap van jou en jouw partner te verbeteren!

Wanneer je zelf veel last hebt van snurken, dan is het goed te begrijpen dat je daar iets aan wilt doen. Zo comfortabel is het immers niet. Alleen maar meer aanleiding om dit artikel te lezen!

Het is in ieder geval fijn om te weten dat er voldoende mogelijkheden zijn om van het snurken af te komen, mits je weet wat de aanleiding is en wat je er dan aan moet doen. Wanneer je de zaken goed weet te onderscheiden, dan kan ook jij veel hebben aan onze tips en oplossingen. Deze kunnen effectief zijn voor allerlei verschillende soorten snurkers.

Ik heb zelf slechts heel af en toe last van snurken. Vooral wanneer ik ziek of verkouden ben heb ik er last van. De tips uit dit artikel hebben me dan ook het nodige inzicht gegeven. Op die manier heb ik ervoor gezorgd dat ik tegenwoordig ook wanneer mijn neus dicht zit slechts minimaal snurk. Ik heb dus zelf gemerkt dat het echt werkt!

Wat te doen tegen snurken: Effectieve oplossingen en tips

Het veranderen van de slaapgewoonten

De meest effectieve oplossing om iets te doen tegen snurken is door je slaapgewoonten te veranderen. Snurken komt over het algemeen doordat de keel te nauw wordt tijdens de slaap. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de verkeerde slaaphouding. Mensen die op hun rug slapen hebben hier bijvoorbeeld veel last van. Dit komt doordat de spieren zich ontspannen en de keel daarom nauwer wordt. Slaap daarom liever op de zij.

Het veranderen van de levensstijl

Snurken kan ook om hele andere redenen ontstaan. Ook die hebben te maken met te weinig ruimte in de keel hebben. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht, alcoholgebruik of roken. Dit soort zaken hebben allemaal effect op het lichaam. Gezonder eten, meer bewegen, minder drinken en bij voorkeur stoppen met roken. Het zijn stuk voor stuk stappen die kunnen helpen om het snurken dat je doet terug te dringen. Bekijk zelf welke voor jou zou kunnen geleden.

Snurken door een verkoudheid

Soms komt het snurken ook gewoon door ongemakken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je te maken hebt met een verkoudheid. Dat dan jouw luchtwegen wat meer dicht zitten, is natuurlijk goed te verklaren. Dat je daar dan dus ook last van zal hebben, is goed mogelijk. Een mogelijke oplossing die je hiervoor kan gebruiken is het nemen van neusdruppels voor je gaat slapen. Dit kan weleens net voor wat meer lucht zorgen gedurende de slaap.

Andere medische redenen

Er kunnen ook nog allerlei andere medische redenen zijn waardoor je gaat snurken. Misschien heb je een allergie en heb je daar een medicijn voor nodig. Mogelijk is het neusbot scheef komen te staan en moet je dit laten corrigeren. Ook kan het zijn dat jouw schildklier niet voldoende snel werkt. Ook daar zijn medicijnen vaak de oplossing voor. Dit zijn wel allemaal zaken die je dan ook eerst met de arts zal moeten bespreken.

Hulpmiddelen tegen snurken gebruiken

Je kan bepaalde hulpmiddelen inzetten tegen snurken wanneer je dit bijvoorbeeld doet vanwege de verkeerde slaaphouding. Je kan voor een huis-, tuin- en keukenmiddeltje kiezen zoals het in je pyjama naaien van een tennisbal zodat je niet op je rug rolt. Je hebt ook kant-en-klare apparaatjes die ditzelfde kunnen verzorgen. Mogelijk helpt een matras met meer steun ook. Wanneer je zelf niet voor elkaar krijgt dat je stopt met snurken, dan zijn dit effectieve oplossingen voor het probleem. Ook kan je bijvoorbeeld een anti snurk beugel of anti snurk kussen gebruiken om te kijken of dit helpt.

Veelgestelde vragen: wat te doen tegen snurken?

Wat te doen als de partner snurkt?

Als de partner snurkt kan je bijvoorbeeld oordopjes op maat voor jezelf kopen. Ook de eerder genoemde tip met de tennisbal wil helpen. En je kan je partner natuurlijk ook gewoon wakker maken om te zorgen dat hij of zij zich omdraait zodat het snurken ophoudt.

Is snurken chronisch?

Snurken is niet chronisch. Sommige mensen snurken misschien maar één keer in hun hele leven. Mensen die er vaker last van hebben, hebben dit vaak vanwege hun levensstijl. Ze zijn te zwaar of ze roken en krijgen daardoor te veel last van vernauwingen in de keel.

Helpt een kussen tegen snurken?

Een speciaal kussen tegen snurken kopen kan helpen. Er zijn verschillende modellen die hier specifiek voor ontworpen zijn. Het is dan wel belangrijk om de kussens zelf ook goed te testen en je goed te verdiepen in de verschillen tussen de modellen op de markt. 

Conclusie

Wat te doen tegen snurken? Dit hangt sterk af van de reden waarom je snurkt. Hoewel dit in de basis altijd neerkomt op een vernauwing in de keel tijdens de slaap, kan de aanleiding daarvoor wel anders zijn. Zo kan je bijvoorbeeld verkeerd liggen. Neem dan een andere slaaphouding aan. Als je ziek of verkouden bent en daardoor snurkt, kunnen neusdruppels helpen. Heb je een nauwere keel omdat je te veel gedronken hebt of met overgewicht te maken hebt? Dan kan je mogelijk iets doen tegen het snurken door eens kritisch naar je eigen levensstijl te kijken. Daarnaast kunnen er ook nog andere medische redenen zijn waarom je snurkt. De middelen die je daarvoor kan gebruiken kan je het best met een arts bespreken. Zo is er dus voldoende tegen snurken te doen!