Wat heeft verf te maken met slaapproblemen?

Wat heeft verf te maken met slaapproblemen

Voor het laatst geüpdate op september 2, 2021 door Esther

Uiteraard zijn slaapproblemen serieus te nemen, dat weten de vele mensen die er in ons land aan lijden maar al te goed. Uit een recent onderzoek bleek dat een paar nachten slecht slapen dezelfde invloed heeft op je reactievermogen als een flinke overschrijding van het maximum alcoholpercentage in je bloed. Geen prettige gedachte voor iedereen die in de vroege ochtend de weg weer op moet. Een oplossing voor slaapproblemen is erg persoonlijk en het is een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt. Hieronder geven we wat nieuwe opties.

Een blauwe slaapkamer

Er is in het verleden wel vaker onderzoek gedaan naar de invloed van kleuren op de gemoedstoestand van mensen. Dat hoeft niet zozeer psychisch van aard te zijn, maar gewoon fysiek als het gaat om de kleur verf die het beste is om bij in slaap te vallen.

Om te slapen moet je moe zijn, en net als voor vrijwel alle andere processen in ons lichaam, wordt dat door hormonen geregeld. Onze ogen spelen daarin een belangrijke rol, althans de ganglioncellen. Deze cellen worden geprikkeld via het netvlies en geven een signaal door aan de hersens. Op basis daarvan wordt melatonine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt als het donker is. En wellicht raad je het al: blauw is de kleur waarvoor de ganglioncellen het meest gevoelig zijn. Een pot blauwe Sigma muurverf is dan ook een poging waard om je sneller in slaap te doen vallen. Bovendien is een nieuwe verf op de muur ook nog eens een mooie aanpassing van je interieur.

Hoe kan een verzwaringsdeken helpen?

Een goed bed is een mogelijkheid om over na te denken, maar er is meer. De verzwaringsdeken is ook een relatief nieuw item als het aankomt op een betere slaap en sneller in slaap vallen. Het is beslist niet voor iedereen de oplossing maar wellicht de moeite waard op eens te proberen. Zoals de naam al zegt is deze deken verzwaard tot ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van de slaper. Voor iemand van 80 kilo is een deken van 8 kilo dus geschikt en dat is beslist een behoorlijk gewicht. De wetenschap achter de verzwaringsdeken is de diepe druk stimulatie over het gehele lichaam.

Het zenuwstelsel van een mens bestaat uit twee verschillende onderdelen: het sympathisch en het parasympatisch systeem. Het eerste systeem is min of meer vergelijkbaar met een alarmsysteem. Het waarschuwt je voor zaken waar je alert op moet zijn, zoals op het moment dat je een vinger verbrandt. Het parasympatisch systeem treedt in werking als jij je ontspant, bijvoorbeeld als je op de bank gaat liggen.

Een slaapprobleem kan ook veroorzaakt worden door het feit dat het lichaam van de slaper moeite heeft om van het ene systeem over te stappen op het andere. Het gewicht van de deken zou dat makkelijker maken door over het hele lichaam een zekere druk uit te oefenen. Hierdoor ontstaat er dan een gevoel van geborgenheid en veiligheid waardoor het lichaam eerder rust vindt. De kwaliteit van de slaap verbetert tevens volgens de onderzoekers omdat er meer hormonen worden aangemaakt die voor rust zorgen.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!