Voor het laatst geüpdate op juni 6, 2023 door Mike
Het overvalt je soms gewoon. Je zit op de bank of erger nog, in een vergadering. Ineens begin je te gapen. Ieder mens heeft hier weleens meer te maken. Maar waarom gaap je? Een reden waarom je kan gaan gapen is omdat het aanstekelijk is. Wanneer iemand anders gaapt, begin jij het ook te doen. Het is echter wel ook zo dat je ook vaak zelf degene bent die begint te gapen. Het dus ook interessant om de wetenschap achter dit alledaagse fenomeen eens te onthullen. We hebben daarom wat bronnenonderzoek gedaan en delen alles met je in dit artikel!
1. Gapen door vermoeidheid
2. Gapen uit verveling
3. Gapen als sociaal fenomeen
4. Gapen en het lichaam
5. Opvallende andere redenen om te gapen
Zoals je al kan zien aan deze punten, is het om allerlei redenen mogelijk dat jij begint te gapen. Het is dus goed om eens verder te lezen zodat je ook begrijpt waarom dit aanleiding is om te gapen.
Wat in ieder geval een belangrijk punt is, is dat je het gapen dus niet zomaar altijd op vermoeidheid kan gooien. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het je overvalt. Het is dan ook goed om even verder te denken. Wat speelt er allemaal in je leven op dat specifieke moment? Aan de hand daarvan kan je ook veel beter begrijpen waarom je dus ineens begint.
Ik dacht zelf nooit na over gapen. Toen ik erop begon te letten, ontdekte ik dat ik dit toch wel regelmatig deed. Daarom ben ik me er dus ook eens echt in gaan verdiepen. Vooral de lichamelijke redenen om te gapen vielen me heel erg op. Ik kijk er nu dan ook heel anders tegenaan. Behalve als iemand anders het doet, want als je daar tegenaan kijkt, ga je direct meedoen!
Inhoud artikel:
Waarom gaap je? De wetenschap achter dit alledaagse fenomeen onthuld
Gapen door vermoeidheid
De bekendste reden om te gapen is natuurlijk door vermoeidheid. Dit is ook geen fabeltje. Uit onderzoeken lijkt namelijk dat gapen het meest voorkomt net voor je gaat slapen en net nadat je wakker wordt. Het is dus inderdaad zo dat gapen en vermoeidheid aan elkaar verbonden zijn. Wel is het belangrijk om te weten dat onderzoekers er tot op heden nog altijd niet achter zijn gekomen wat de functie van gapen bij vermoeidheid is.
Gapen uit verveling
Gapen en verveling worden ook vaak met elkaar geassocieerd. Ook daarvan is wetenschappelijk aangetoond dat die associatie klopt. Mensen die iets doen wat hen niet interesseert of stimuleert gapen tot 70% meer dan mensen die wel bezig zijn met iets waar ze zich in kunnen verliezen. Dit is dus een behoorlijk verschil. Maar ook voor dit onderzoek geldt dat niet ontdekt is wat nu het precieze verband tussen beide is.
Gapen als sociaal fenomeen
Gapen is volgens onderzoeken ook een sociaal fenomeen. Wanneer iemand in jouw omgeving gaapt, dan is de kans aanwezig dat je mee gaat doen. Wat uit de onderzoeken is gebleken, is dat wanneer je een band met iemand hebt en je veel empathie voor die persoon voelt, de kans dat je mee gaat gapen steeds groter wordt. Daaruit leiden de onderzoekers af dat het ook een manier van communiceren is. Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan.
Gapen en het lichaam
Gapen heeft allerlei effecten op het lichaam. Zo is in studies aangetoond dat het bijdraagt aan het koelen van de hersenen wanneer je oververhit dreigt te raken. Ook stretcht het de longen zodat die goed blijven functioneren. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van surfactant, wat ook goed is voor de longen. Gapen wordt ook gerelateerd aan de aanmaak van cortisol en er lopen onderzoeken naar het verband met allerlei neurologische aandoeningen zoals MS en hersenbloedingen.
Opvallende andere redenen om te gapen
Er zijn ook enkele hele opvallende andere redenen waarom je begint te gapen. Zo is het bijvoorbeeld voor mensen die spanning voelen vaak zo dat ze beginnen te gapen. Dit houdt dan weer verband met de eerdergenoemde cortisolaanmaak. Topsporters zeggen dat gapen een teken is dat ze goed gaan presteren. Ook is er een onderzoek naar de mogelijke relatie tussen gapen en de uitnodiging tot seks. Dit verband wordt al enkele jaren vermoed door wetenschappers.
Veelgestelde vragen: waarom gaap je?
Hoe vaak gapen is gezond?
Gapen is gezond wanneer je dit in een normale frequentie doet. Uit onderzoeken is ook duidelijk geworden wat die frequentie is. Wanneer je ongeveer 5 tot 10 keer op een dag gaapt, dan is dat heel normaal. Veel mensen hebben dit zelfs niet eens door gedurende de dag.
Hoe lang duurt gapen?
Gapen duurt gemiddeld 6 seconden, is uitgerekend. Soms duurt het wel iets langer. Hoe lang een gaap duurt zegt niets over de reden waarom je gaapt. Als het gaat om hoe lang je gaapt achter elkaar, dan kan dit wel iets zeggen over bijvoorbeeld vermoeidheid of verveling.
Zijn er mensen die niet gapen?
Er zijn inderdaad mensen die niet gapen. Dit kan om allerlei redenen zo zijn. Zo kan je bijvoorbeeld met stress of spanning in je middenrif te maken hebben. Dit kan ervoor zorgen dat het je op dat moment niet lukt om te gapen. Dit hoeft geen gevaar te zijn.
Conclusie
Waarom gaap je? In veel gevallen zal dit met vermoeidheid of verveling te maken hebben. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat dit de twee belangrijkste redenen zijn. Het is echter ook zo dat er nog andere redenen kunnen zijn die meespelen. Zo kan je bijvoorbeeld om lichamelijke redenen gapen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn voor je longen en het helpt je hersenen te koelen. Ook deze zaken komen uit onderzoeken naar voren. Daarnaast blijkt dat gapen ook een sociaal karakter kan hebben. Dit geldt vooral als je een sterke band met iemand die in jouw buurt gaapt hebt. Daarnaast worden ook onderzoeken naar andere redenen gedaan. Denk aan gapen als uitnodiging om seks te hebben. Daar is nog wel meer kennis voor nodig. Reken er voorlopig maar gewoon op dat je gezelschap echt moe of verveeld is!