Waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw matras? 5 punten voor de beste koop!

topmatras 120x200

Voor het laatst geüpdate op juni 30, 2023 door Esther

Een matras is een belangrijk product voor een goede nachtrust. Om deze reden wil je het perfecte matras vinden dat aan al jouw wensen voldoet. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Voor de een is een nieuw matras kiezen, een kwestie van een winkel bezoeken, even liggen en klaar. Terwijl een ander eerst alle specificaties van het desbetreffende matras wilt weten. Als je wilt weten waar je op kunt letten bij het kopen van een nieuw matras, zodat je nooit meer een miskoop begaat? Lees dan vooral verder.

Materiaalsoort:

Bedenk wat voor materiaalsoort jij graag wilt. Er bestaan verschillende materiaalsoorten bijvoorbeeld traagschuim, latex en hybride matrassen. Elk matras heeft verschillende kenmerken en kwaliteiten. Aangezien een matras aanschaffen nogal een uitgave is, is het handig om te kijken waar jij nou echt het lekkerste op ligt en wat jij zelf belangrijk vind in een goed matras. 

Ondersteuning:

Het belangrijkste waar je naar moet kijken tijdens de zoektocht naar het perfecte matras, is naar een die je lichaam goed ondersteunt. Het juiste matras ondersteunt jouw wervelkolom naar zijn natuurlijke kromming. Het is dan ook belangrijk om tijdens het slapen in de juiste positie te liggen. Dit kan op je rug, buik of zij. Wanneer je een matras aanschaft met de juiste ondersteuning, vermijd je rugklachten en verwelkom je een goede nachtrust. Ga dus naar een fysieke winkel en kijk goed op welk matras je het lekkerste kan liggen.

Comfort:

Uiteraard is ook comfort van groot belang bij het aanschaffen van het perfecte matras. Je moet er immers elke nacht op slapen en een goede nachtrust is erg belangrijk. Voor optimaal slapen is het zoeken van het perfecte matras dan ook echt de moeite waard. Zoals al eerder een paar keer benoemd is, ga écht goed uitproberen wat voor jou lekker ligt. Neem er dus ook even de tijd voor. Ga ongeveer 10 minuten op zo’n matras liggen om hem goed uit te proberen. De een vindt een stevig of hard matras erg fijn, terwijl iemand anders liever op een zacht matras ligt. Smaken verschillen. Kies dus een matras dat echt lekker ligt voor jou! 

Warmteregulatie:

Iets wat veel mensen over het hoofd zien is de warmteregulatie van een matras. Het is namelijk erg belangrijk dat een matras niet te veel warmte vasthoudt. Dit kan in de zomer nogal vervelend zijn. Zoek daarom naar matrassen die goed ademend zijn en de ventilatie bieden die je nodig hebt. Er zijn veel verschillende soorten matrassen die door de materiaalkeuze dit aan jou kunnen bieden. Dit kan door bepaalde soorten schuim in de matras toe te passen bijvoorbeeld. Deze matrassen helpen je een handje bij het afkoelen tijdens een warme nacht. Zo voorkom je overmatig zweten, is je lichaamstemperatuur comfortabel genoeg om een goede nachtrust te hebben. 

Allergieën: 

Nóg iets wat veel mensen over het hoofd zien, zijn allergieën. Je kunt namelijk een hypoallergeen matras kopen. Dit is handig wanneer je last hebt van verschillende allergieën, je wilt natuurlijk geen matras waarvan je moet niezen. Deze matrassen zijn ook nog eens geschikt tegen stofmijt. Matrassen tegen stofmijt zorgen ervoor dat de stofmijt wordt afgeweerd. Hierdoor krijg je geen last van je huisstofmijt en kun je weer genieten van een goede nachtrust. Voor de een is dit belangrijker dan de ander. Wanneer je echt last hebt van huisstofmijt is het zeker interessant om zo’n soort matras te onderzoeken.

Duurzaamheid:

Wanneer je een nieuw matras aanschaft wil je natuurlijk dat deze lang meegaan. Het is dan ook een investering op de lange termijn. Kies dus eentje van de juiste materialen en die lang meegaat. Let bijvoorbeeld goed op de garantie van het matras. Als een matras een langere garantieperiode heeft is hij ook van betere kwaliteit. Een andere manier waarop je de duurzaamheid van een matras kunt checken, is door eens te kijken naar de beoordelingen van anderen. Je kunt online vaak genoeg reviews vinden over een product. Vaak vertellen mensen daar ook wel iets over de kwaliteit van een product. Daarmee wordt je ook wat wijzer of de duurzaamheid van het matras de moeite waard is.

Prijs: 

Er zit veel variatie qua prijs tussen allerlei verschillende matrassen. Dit is uiteraard afhankelijk van de materialen die een matras bevat. Ook is de prijs aan de functies en de kwaliteit af te leiden. Het is belangrijk goed te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding van een matras en dit te vergelijken met alle andere opties die je hebt. Ga bij jezelf na wat jij nou echt belangrijk vindt bij een goed matras. Om het makkelijk voor jezelf te maken kun je bijvoorbeeld vooraf een budget voor jezelf vaststellen. Zo moet je wat zoeken voor die prijs. Uiteraard is een goede nachtrust essentieel en is een goed matras nou eenmaal een goede investering.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!