8 Tips om sneller in slaap te vallen

Een goede nachtrust is essentieel voor je functioneren. De meeste mensen hebben zo’n acht uur slaap per nacht nodig. In onze drukke maatschappij is het best een uitdaging aan die uren te komen, dus hoe frustrerend is het, als je eindelijk in bed ligt en niet in slaap kunt vallen? Gelukkig zijn er genoeg trucjes om wel de slaap te kunnen vatten. Daarom delen wij 8 tips om in slaap te komen. Heb je er wel eens aan gedacht niet meer op de klok te kijken of de temperatuur in je slaapkamer naar beneden te brengen? Met deze 10 tips om sneller in slaap te vallen, zeg jij je vermoeidheid vaarwel.

tips om in slaap te vallen

Voor het laatst geüpdate op november 13, 2020 door snurkadmin

1. Maak jezelf moe

Ieder mens moet zijn of haar energie kwijt. Om sneller in slaap te vallen is het van belang dat je fysiek moe bent, voordat je in bed gaat liggen. Daarom sporten veel mensen ’s avonds voor het slapen gaan. Toch is dit niet de beste manier. Door intensief te sporten of te bewegen, maakt je lichaam adrenaline aan. De adrenaline die vrijkomt, zorgt voor een verhoogde alertheid, wat het weer lastig maakt om snel in slaap te vallen. Onze tip om sneller in slaap te komen is daarom het verplaatsen van fysiek vermoeiende activiteiten naar het einde van de middag of het begin van de avond. Zo raak je wel je energie kwijt, maar maak je geen extra adrenaline aan, net voor het tijd is om naar bed te gaan.

2. Denk aan een fijne plek of herinnering

Door jezelf af te leiden van waar je feitelijk mee bezig bent – proberen in slaap te komen – val je daadwerkelijk eerder in slaap. Studenten van Oxford University vonden uit dat omgekeerde psychologie in dit geval echt werkt! Probeer minimaal 10 minuten te denken aan een mooie plek waar je bent geweest, een leuke dag die je pas hebt beleefd of een fijne jeugdherinnering. Probeer je alles tot in detail te herinneren: kleuren, geuren en geluiden. Je zult merken dat dit een handige manier is om snel in slaap te vallen.

3. Ontwikkel een vaste bedroutine

Dit klinkt misschien saai, maar elke dag rond dezelfde tijd gaan slapen en weer opstaan, helpt wel degelijk om sneller in slaap te vallen. Neem bijvoorbeeld eerst elke avond een douche, dim de lichten in je slaapkamer, ga je tandenpoetsen en kruip dan in je bed. Zorg dat je wekker iedere dag rond dezelfde tijd afgaat en je zult merken, dat je biologische klok zich vanzelf instelt op je ritme. Je bent moe wanneer het tijd is om te slapen en wordt beter uitgerust wakker.

4. Zorg voor voldoende ontspanning

Het is belangrijk dat je voldoende ontspanning krijgt om makkelijk en snel in slaap te kunnen vallen. Als je lichaam en geest zich gedurende de dag niet genoeg ontspannen, maakt je lichaam stresshormonen aan. Stresshormonen zorgen ervoor, dat je alert blijft. Ben je constant druk met werken, de zorg voor je kinderen of het checken van sociale media? Eet jij je muesli achter je laptop en heb je nooit tijd om even niets te doen? Dan is de kans groot dat je ’s avonds moeilijker, korter of minder diep slaapt. Tips om sneller in slaap te vallen, zijn het inbouwen van rustmomenten in je dag en het inruimen van tijd voor jezelf. Je zult merken dat dit goede trucjes zijn om te genieten van een betere nachtrust.

5. Verstop je klok

Ken je dat gevoel? Als je niet in slaap kunt vallen, is het heel verleidelijk om constant op je klok te kijken. Je ziet je kostbare minuten nachtrust verdwijnen, maar het lukt je niet in slaap te komen. Het constant in de gaten houden van de tijd en de ergernis die daarbij komt kijken, zorgen ervoor dat je stresshormonen aanmaakt en alerter blijft. Zorg er daarom voor dat je geen mogelijkheid hebt om de tijd te zien. Leid jezelf af met blije gedachten en je zult eerder in slaap vallen, dan wanneer je maar naar die klok blijft staren.

6. Breng de temperatuur van je slaapkamer naar beneden

Een koele slaapkamer met een temperatuur tussen de 16 en de 18 graden is de ideale omgeving om beter en sneller te slapen. Onderzoekers van Harvard Medical School vonden uit dat je lichaamstemperatuur daalt tijdens het slapen. Dit gaat makkelijker als de omgeving ook koel is. Ook een donkere slaapkamer komt je nachtrust ten goede. Als het donker is, maakt je lichaam meer melatonine aan, waardoor je lichaam eerder in ruststand komt.

7. Neem een lekkere warme douche

Warm douchen voor het slapen helpt je lichaam om sneller af te koelen. Zoals we net al schreven, koelt je lichaam af gedurende de nacht en zorgt een lagere lichaamstemperatuur ervoor dat je eerder in slaap valt. Als je vanuit een warme douche in een koude omgeving stapt, help je je lichaam om sneller af te koelen. Daarbij zorgt warm douchen ervoor, dat je spieren ontspannen en je stress-level afneemt.

8. Slaap met je sokken aan

Tja, het klinkt misschien raar, maar toch is het zo volgens de Zwitserse studie Nature. Slapen met je sokken aan, draagt bij aan het sneller in slaap vallen. Als handen en voeten warm aanvoelden, vielen proefpersonen aanzienlijk sneller in slaap. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door bijvoorbeeld je sokken aan te houden of een kruik in je bed te leggen. Als je lichaamswarmte zich naar de uiteinden van je lichaam verplaatst, raak je de warmte eerder kwijt. Hierdoor zakt je lichaamstemperatuur sneller en dat helpt je weer om in slaap te komen.

Dit waren onze 8 tips om sneller in slaap te vallen. Werken ze allemaal niet? Probeer dan eens wakker te blijven, als je eigenlijk wilt slapen. Onderzoekers van de universiteit in Glasgow vonden uit dat proberen wakker te blijven, gek genoeg een slaapverwekkend effect heeft!

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!