Snurken; oorzaak & de oplossing voor het snurkprobleem

Ongeveer één op de vier vrouwen snurkt wel eens. Bij mannen komt snurken zelfs vaker voor. Naar schattig snurkt tussen de 25% en de 50% van de mannen, maar waarom snurken mensen eigenlijk? In dit artikel leggen wij uit wat snurken is en bespreken we de oorzaak van en oplossing voor snurken. Denk jij vaak: Help, ik snurk! Of wordt jouw partner helemaal gek van jouw gesnurk ’s nachts? Lees dan snel dit artikel om je snurkprobleem op te lossen.

snurken oplossing

Voor het laatst geüpdate op november 13, 2020 door snurkadmin

Waarom snurken mensen?

Mensen snurken, omdat hun tong tijdens het slapen naar achter zakt en daardoor de luchtweg tijdelijk gedeeltelijk of volledig blokkeert. Bij sommige mensen is dat snurken een zacht geluidje, maar bij anderen lijkt het alsof ze in hun slaap bomen om zagen en klinkt het snurken erg hard. In sommige gevallen treedt snurken op in combinatie met tandenknarsen op slaapapneu: het tijdelijk stoppen van de ademhaling.

Moet ik mij zorgen maken als ik snurk?

Soms horen mensen zichzelf snurken of schrikken ze er wakker van, maar meestal is het de partner die het meeste baat heeft bij het oplossen van het snurkprobleem. Snurken is in de meeste gevallen ongevaarlijk, maar kan wel leiden tot vermoeidheid en slaperigheid. Vermoeidheid en slaperigheid kunnen op hun beurt weer leiden tot een mindere concentratie, een verhoogd stressniveau en een verlaagde weerstand. Ook kan snurken zorgen voor relatieproblemen, doordat partners niet langer het bed met elkaar willen delen. Tot slot kan snurken in verband gebracht worden met aandoeningen als verkramping van de hartspier, hoge bloeddruk en een minder werkende schildklier.

Help ik snurk! Hoe kan dat komen?

Er zijn meerdere oorzaken van snurken. Veelvoorkomende oorzaken zijn overgewicht, een verstopte neus en het gebruik van alcohol. De spieren in de tong en keel worden vaak slapper, waardoor de tong makkelijker naar achteren zakt. Ook roken kan leiden tot een snurkprobleem. Door te roken raakt de keelholte geïrriteerd wat de kans op snurken aanzienlijk vergroot. Bij allergieën en vergrote neus- en keelamandelen heb je te maken met ditzelfde mechanisme. De keel raakt geprikkeld, waardoor je sneller je mond opendoet tijdens het slapen en overgaat op een mondademhaling. Bij een mondademhaling is de kans op hard snurken groter.

Meer oorzaken van snurken

Slaapmiddelen kunnen een negatief effect hebben op snurken. Doordat de medicijnen de spieren in je tong, keel en gehemelte verslappen, kan je tong gemakkelijker naar achteren zakken. Ditzelfde probleem treedt op bij mensen met een laagwerkende schildklier of een aangeboren slap gehemelte. Ook oudere mensen snurken vaker, vanwege slappere spieren in het mondgebied. Bovendien kunnen problemen met het neustussenschot ook leiden tot bovenmatig snurken. In sommige gevallen kan het rechtzetten van het neustussenschot een oplossing zijn.

Wanneer is snurken gevaarlijk?

Zoals we eerder schreven, is snurken in verreweg de meeste gevallen onschuldig en op z’n hoogst een bron van irritatie. Toch zijn er een aantal gevallen, waarin het wel raadzaam is een huisarts of KNO-arts te bezoeken. Ongeveer 10% van de mensen die hard snurkt, heeft ook last van slaapapneu. Slaapapneu is een verschijnsel, waarbij de luchtweg tijdens je slaap meerdere keren volledig wordt afgesloten, waardoor je ademhaling langer dan vijf seconden stopt. Dit kan gevaarlijk zijn of ernstige vermoeidheidsklachten met zich mee brengen. Als je vermoedt dat de oorzaak van je snurken ligt bij een allergie, is het handig een allergietest te doen. Ook kan het verstandig zijn langs te gaan bij een KNO-arts, als je aanhoudende verkoudheidsklachten hebt. Wellicht staat je neustussenschot niet recht of heb je een neuspoliep. Een ingreep kan deze klachten meestal verhelpen.

De oplossing voor snurken

Hoor je jezelf vaak snurken? Klaagt je partner over jouw snurken of heb je zelf last van jouw snurkprobleem? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een oplossing voor je snurken. Ten eerste zijn er een aantal dingen, die je zelf kunt proberen om jouw snurken te verminderen of te verhelpen. Als je overgewicht hebt, kun je proberen af te vallen. Rook je? Dan is het een goed idee om te stoppen. Ook het gebruiken van alcohol en slaapmedicatie werkt averechts. Als je vaak last hebt van een verstopte neus, kun je overwegen een neusspray of neusdruppels te gebruiken. Denk je na deze tips nog steeds: ‘Help, ik snurk!’ Dan is er wellicht meer aan de hand.

De snurkbeugel

Gelukkig zijn er naast een verandering van levensstijl ook hulpmiddelen, die een oplossing kunnen bieden voor het snurken. Zo kun je gebruik maken van een anti snurkbeugel. Zo’n beugel zorgt ervoor dat je kaak iets naar voren wordt geduwd, waardoor je tong minder makkelijk naar achteren zakt. Er zijn verschillende snurkbeugels voor mannen en vrouwen. Let wel goed op welke oorzaak van snurken de snurkbeugel van jouw keuze aanpakt. Sommige snurkbeugels werken alleen tegen snurken bij rugligging of open mond, terwijl andere ook helpen tegen een milde of gemiddelde vorm van slaapapneu.

Bekijk onze uitgebreide review van de beste snurk beugels

Andere hulpmiddelen tegen snurken

Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt, die claimen een oplossing te zijn tegen snurken. Veel van deze hulpmiddelen helpen echter niet voor iedereen en het is dus aan te raden advies te vragen aan je huisarts of kno-arts, alvorens over te gaan tot aanschaf. Zo zijn er apparaatjes in omloop die lichte stroomschokjes afgeven, wanneer iemand snurkt. Ook kun je neusspreiders kopen om je neusademhaling te stimuleren. Mensen die snurken, ademen over het algemeen door hun mond, omdat hun neus bijvoorbeeld verstopt zit. Daarom zijn er ook pleisters in omloop die je neusgaten openhouden.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!