Slecht slapen door volle maan: feit of fabel?

Is het waar, dat je slechter slaapt met volle maan? Veel mensen geloven dat de maan ons lichaam en onze geest beïnvloed, zoals de maan ook de getijden stuurt. Net zoals de maan zorgt voor eb en vloed, zou dit hemellichaam ook onze slaapcyclus beïnvloeden. Is dit een feit of een fabel? Kunnen we de hypothese dat volle maan leidt tot slecht slapen staven met wetenschappelijk onderzoek? Veel mensen ervaren tijdens volle maan sterke emoties, voelen zich ontrustig of kunnen niet slapen. Heeft de stand van de maan hier daadwerkelijk invloed op? Wij leggen het uit in dit artikel.

Slecht slapen door volle maan

Voor het laatst geüpdate op april 23, 2021 door snurkadmin

Slecht slapen bij volle maan

Uit onderzoek van Zweedse wetenschappers bleek in 2013 inderdaad dat proefpersonen tijdens volle maan minder melatonine aanmaakten. Melatonine is het slaaphormoon, dat ons helpt sneller en beter te slapen. Zowel als kind, als volwassene heb je dit stofje nodig om in een diepe slaap te belanden. Ook Zwitserse onderzoekers kwamen tot een bijzondere conclusie. Je Rapid Eye Movement slaap zou tijdens volle maan 30 minuten langer duren, dan tijdens een andere stand van de maan. Gedurende je REM-slaap droom je en moeten je hersenen harder werken. Hierdoor zou je, je onrustig kunnen voelen.

Kritiek op slecht slapen met volle maan

Waarom slapen mensen slecht? Het is een eeuwenoude vraag zonder eenduidig antwoord. Heeft de stand van de maan echt invloed op de kwaliteit van onze slaap? Volgens Zwitserse en Zweedse onderzoekers dus wel, maar een onderzoek van het Max Planck Instituut uit Nijmegen vertelt ons iets anders. Volgens deze wetenschappers heeft volle maan helemaal geen invloed op slecht slapen. Zij zeggen dat het Zweedse en Zwitserse onderzoek met respectievelijk 47 en 33 proefpersonen veel te klein was om waarheidsgetrouwe uitspraken te doen. Ook beargumenteren zij dat de onderzoekers geen hersenscans gebruikten om hersenactiviteit te meten. Volgens het MPI is er geen verband tussen volle maan en slecht slapen.

Lees ook: 8 tips om sneller in slaap te vallen

Tips om beter te slapen

Er is dus nog meer onderzoek nodig om vast te kunnen stellen of maanprocessen invloed hebben op onze slaapkwaliteit. Toch zijn er veel mensen die één dag voor en twee dagen na volle maan slechter slapen dan normaal. Ze voelen zich emotioneel en onrustig. Wat kun je in zo’n geval doen om beter te slapen? Stress is een belangrijke factor, die ervoor zorgt dat we niet voldoende nachtrust krijgen. Heb je wel eens ontspanningsoefeningen gedaan? Probeer te mediteren voor het slapen of pak een paar yoga-oefeningen mee. Als je in balans bent op het moment dat je naar bed gaat, is de kans groter, dat je de volgende dag uitgerust wakker wordt. Ook is het raadzaam om overdag voldoende te bewegen, zodat je ‘s avonds ook echt moe bent. Heb je last van emotionele uitbarstingen? Dan is het een goed idee om een moodboard of dagboekje bij te houden, waarin je schrijft hoe je je voelt. Zo kun je opgekropte emoties kwijt of noteren waar je dankbaar voor bent. Schrijven helpt om je minder onrustig te voelen en je gedachten te ordenen.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!