Slapen zonder kussen, is dit verstandig?

slapen zonder kussen

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Is slapen zonder kussen verstandig? Als je altijd uitgerust en pijnloos wakker wordt, is er sowieso niets om je zorgen over te maken. Het is een eeuwenoude vraag: Is het beter om met of zonder kussen te slapen? Wat is het verband tussen nekpijn en slapen zonder kussen? In dit artikel leggen wij uit wat het betekent voor je lichaam om met of zonder kussen te slapen en wat gebeurt , als je zonder kussen slaapt bij nekklachten. Wat is de ultieme slaappositie om ‘s ochtends ontspannen wakker te worden?

Je slaappositie

Een kussen ondersteunt je hoofd, nek en schouders tijdens het slapen en zorgt ervoor, dat je ontspannen kunt uitrusten. Toch heb je niet per se een kussen nodig om aan je welverdiende rust te komen. Het merendeel van de Nederlanders slaapt graag met een kussen, maar slapen zonder kussen heeft zeker ook voordelen. Je slaappositie heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap en bepaalt ook mede of je er goed aan doet met of juist zonder kussen te slapen. Let bovendien altijd op het type hoofdkussen, dat je gebruikt. Het slapen op een verkeerd kussen kan leiden tot nekklachten, hoofdpijn of schouderpijn.

De voordelen van slapen met een kussen

Slapen zonder kussen is voor veel mensen een prima optie. Toch kan het ook vervelende gevolgen hebben. Als je last hebt van een hoge oogdruk (glaucoom) is het beter om met een kussen te slapen. Ook bij brandend maagzuur is het belangrijk, dat je hoofd een stukje hoger ligt, dan de rest van je lichaam. Slaap je graag op je zij? Dan krijg je snel last van nekpijn bij het slapen zonder kussen. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot artrose. Je hoofd wordt namelijk niet ondersteund, wat een negatief effect heeft op de nekwervels, met nekpijn en gevoelige schouders als gevolg. Bij het kopen van een kussen, is het belangrijk dat je kiest voor een kussen met een dikte, die vergelijkbaar is met de afstand tussen je schouder en nek.

Slapen zonder kussen

Als je jouw kussen opeens inruilt voor een opgevouwen laken, kan dit onwennig aanvoelen of leiden tot nekklachten. Wil je zonder kussen slapen? Bouw dan geleidelijk aan de weg. Begin met het slapen op een opgevouwen handdoek of laken en pas de hoogte steeds naar beneden aan, totdat je eenvoudig zonder kussen slaapt. Vooral buikslapers kunnen hier baat bij hebben. Een te hoog kussen kan namelijk pijn in de onderrug veroorzaken. Buikslapers kunnen beter zonder kussen slapen of een kussen onder de heupen plaatsen. Rugslapers die zonder kussen willen slapen, kunnen hun handen achter hun hoofd vouwen voor extra ondersteuning. Wist je dat slapen zonder kussen ook beter is voor je huid? Als je op een kussen slaapt, krijgt je gezicht geen lucht en ontwikkel je eerder puistjes of acne. Reden genoeg dus om toch eens een nachtje zonder kussen te proberen!

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!