Slapeloze nachten? Zo verminder je de wallen onder je ogen

Bestaan er gezonde middelen tegen slapeloosheid

Voor het laatst geüpdate op mei 20, 2023 door Esther

Wallen onder de ogen zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Ze kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder slaapgebrek, allergieën, genetica en veroudering. Hoewel ze niet altijd ernstig zijn of schade aanrichten, kunnen wallen onder de ogen ervoor zorgen dat u er vermoeider en ouder uitziet dan u in werkelijkheid bent.

De huid rond onze ogen is veel dunner dan andere delen van ons gezicht waardoor deze meer vatbaar is voor verslapping en wallen naarmate we ouder worden. Naarmate we ouder worden, beginnen de vetkussentjes in onze onderste oogleden uit te dunnen en naar beneden te bewegen als gevolg van de zwaartekracht. Dit zorgt ervoor dat het gebied onder onze ogen er donkerder en gezwollen uitziet – wat bekend staat als “wallen” of “donkere kringen” onder de ogen. Naast natuurlijke verouderingsprocessen kunnen levensstijl keuzes zoals roken of alcoholgebruik ook bijdragen aan deze aandoening. Andere mogelijke oorzaken zijn allergieën (die ontstekingen veroorzaken), infecties van de voorhoofdsholte (waardoor vochtophoping ontstaat) en zelfs uitdroging (waardoor uw lichaam van essentiële vloeistoffen wordt beroofd).

Er zijn verschillende manieren om wallen onder je ogen te verminderen zonder je toevlucht te nemen tot een operatie of dure crèmes:

  1.  Zorg voor voldoende rustgevende slaap – Probeer minimaal 8 uur per nacht te slapen; probeer indien mogelijk ook overdag korte dutjes te doen!
  2. Drink veel water – Gehydrateerd blijven helpt gifstoffen uit je systeem te spoelen terwijl de huid er gezond en soepel uitziet.
  3. Vermijd allergenen – Als u last heeft van allergieën zoals hooikoorts, helpt het vermijden van blootstelling aan hetgeen wat de allergie veroorzaakt deze donkere kringen weg te houden.
  4. Breng koude kompressen aan – Breng twee keer per dag gedurende 10 minuten iets koels aan, zoals plakjes komkommer, om zwelling en ontsteking te verminderen.
  5. Gebruik regelmatig oogcrème – Oogcrèmes met ingrediënten zoals cafeïne helpen de huid strakker te maken en de bloedsomloop rond de ogen te verbeteren

Als deze methoden niet voor u lijken te werken, zijn er enkele medische behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van wallen onder de ogen, zoals laserresurfacing en filler-injecties tegen wallen. Voordat u echter invasieve procedures overweegt, is het het beste dat u met een gekwalificeerde arts spreekt die u kan adviseren over wat het meest geschikt is voor uw specifieke geval.

Al met al is het hebben van wallen onder je ogen niet per se gevaarlijk, maar toch een ongewenst gezicht! Gelukkig zijn er verschillende methoden beschikbaar die wallen aanzienlijk kunnen verminderen.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!