Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike
Thee is, na water, wereldwijd de meest gedronken drank. Van India tot Gambia, Argentinië en Nederland: overal wordt thee gedronken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de loop der jaren ook geneeskrachtige eigenschappen aan het drankje zijn toegeschreven. Zo zou thee bijdragen aan een goede nachtrust. Een kopje thee voor het slapen gaan, zou wonderen doen. Hedendaags onderzoek bevestigt deze oude volkswijsheid, maar plaatst ook kanttekeningen. Niet iedere thee werkt kalmerend en kan gebruikt worden als natuurlijk slaapmiddel. Wat is slaap thee en wat niet? Welke theesoorten hebben een kalmerend en rustgevend effect en komen dus ten goede aan onze nachtrust? Wij zetten zeven theesoorten met een rustgevende werking voor je op een rij!
Inhoud artikel:
Gewone thee voor het slapen
Met gewone thee bedoelen we thee, die afkomstig is van de theeplant, ofwel de Camellia Sinesis. Zwarte, groene, darjeeling en oolong thee komen bijvoorbeeld van deze plant. Ze bevatten theïne, dat een rustgevend effect heeft, maar ook cafeïne. De meeste mensen associëren cafeïne vooral met dranken als koffie en cola, maar ook thee bevat dit stofje. Cafeïne heeft het tegenovergestelde effect van slaapverwekkend. Het zorgt er juist voor dat we een tijdelijke opleving krijgen, ons energiek en alert voelen. Thee bevat minder cafeïne dan koffie, maar met name zwarte thee bevat voldoende om een effect waar te nemen. Ook andere typen gewone thee bevatten cafeïne, al is het in de regel minder dan zwarte thee. Toch kun je, je hierdoor alerter voelen en juist moeite hebben in slaap te vallen. Gewone thee is dus geen thee, die bijdraagt aan een goede nachtrust. Met slaap thee bedoelen we kruidenthee.
Kruidenthee en een goede nachtrust
Kruidenthee is een andere benaming voor het weken van allerlei soorten planten in heet of gekookt water. Bij het weken van bepaalde delen van planten komen aroma’s of stoffen vrij, die ons helpen om te slapen, te ontspannen of te kalmeren. We bespreken zeven theesoorten, die ons een goede nachtrust bezorgen.
Lavendelthee om te slapen
Lavendel staat bekend om haar rustgevende en kalmerende effect. Het is niet voor niets een populaire plant, die vaak gebruikt wordt als aroma in shampoo, badschuim of wierook. Onderzoek heeft uitgewezen dat het inademen van lavendelolie direct zorgt voor een betere nachtrust. Je lichaam ontspant en als gevolg daarvan val je makkelijker in slaap. De werking van lavendelthee is waarschijnlijk hetzelfde, al moet nader onderzoek dit nog bevestigen. Lavendel kalmeert je zenuwen en is een natuurlijk hulpmiddel bij angststoornissen.
Kamillethee als slaap thee
Ben je op zoek naar een fijne nachtrust thee? Kamillethee kan je helpen om makkelijker in slaap te vallen. Kamille bevat het stofje apigenin, dat de GABA receptoren activeert. Daardoor vertraagt de werking van je hersenen een beetje, waardoor je minder alert bent en je makkelijk inslaapt. Kamille wordt ook vaak in combinatie met andere kruiden gebruikt, bijvoorbeeld met citroenmelisse of passiebloem.
De rustgevende werking van valeriaan
Valeriaanwortel wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk slaapmiddel in Europa en Azië. Net als kamille zorgt ook valeriaan ervoor dat de GABA receptoren geactiveerd worden en het centrale zenuwstelsel kan ontspannen. Valeriaan is een populair kruid als het aankomt op behandelingen tegen slapeloosheid. Valeriaan pillen, supplementen, olie en thee zijn methodes om te streven naar een goede nachtrust.
Passiebloem thee voor het slapen
Passiebloemen staan van oudsher vooral bekend om hun verdovende effecten en worden vaak gebruikt bij incidentele angst of angststoornissen. Toch kan passiebloem thee ook helpen om te slapen. Onderzoek laat zien dat de nachtrust van proefpersonen al verbetert, na één week thee passiebloem drinken voor het slapen. Passiebloemen bevatten het aminozuur GABA, dat het centrale zenuwcentrum tot rust brengt. Passiebloem thee komt vaak voor in combinatie met kamille en valeriaan.
Pepermuntthee voor een goede nachtrust
Verse muntthee is een populaire kruidenthee in Nederlandse cafés en restaurants. Het drankje staat bekend om haar opwekkende werking, maar helpt uiteindelijk ook om beter te slapen. Door het tijdelijk opwekkende effect van menthol, voel je je overdag energiek, maar ’s avonds ook daadwerkelijk vermoeider. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Je drinkt pepermuntthee dus niet voor het slapen, maar gedurende de dag. Pepermuntthee komt voor in verschillende soorten, zoals ananasmunt en aardbeienmunt. Je kunt munt gemakkelijk zelf planten.
Citroenmelisse thee om te slapen
Citroenmelisse behoort ook tot de pepermuntthee familie en bestrijdt symptomen van slapeloosheid. Citroenmelisse wordt als extract vaak gebruikt in aroma-therapie en helpt naast slapeloosheid, ook om stress en angst te bestrijden. Deze slaapverwekkende thee is een lekker drankje om de dag mee af te sluiten.
Slaapverwekkende magnolia-thee
Magnolia-thee wordt bijna altijd gemaakt van het schors van de magnolia plant en heeft net zoals andere kruidentheesoorten een rustgevend effect. Magnolia is een veelvoorkomend ingrediënt in kant-en-klare kruidenthee voor een goede nachtrust.
Kant- en-klare thee voor een goede nachtrust
Een kopje thee voor het slapen gaan? Je kunt kruidenthee zelf maken, maar je kunt ook kiezen voor kant-en-klare kruidenthee uit de supermarkt. Zo kun je brandnetelthee aanschaffen of kiezen voor een combinatie van kruiden, met kant-en-klaar thee van Lipton, Pickwick of Zonnatura. Zonnature Goede Nachtrust thee is biologisch en gebrouwen met valeriaan, kamille en citroenmelisse. Sweet Nights Lipton thee helpt om te slapen door een mix van lavendel, kamille, sinaasappel en citroen. Clipper Snore & Peace heeft een sterke en kenmerkende smaak door de combinatie van groene munt, oranjebloesem, kamille en valeriaan. Met Celestial Sleepytime Extra kies je voor cafeïnevrije thee met citroengras, pepermunt en kamille. Het assortiment slaap thee in de Nederlandse supermarkt is groot.
De keerzijden van slaap thee
Slaap thee heeft veel voordelen. Het is een natuurlijke manier om te ontspannen en je hebt geen chemische pillen of andere slaapmiddelen nodig voor een goede nachtrust. Toch zijn er ook een paar zaken, waar je rekening mee moet houden. Gebruik je medicijnen? Ga dan na of de kruiden geen wisselwerking hebben met de bestanddelen van je medicijnen. Lees de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel je huisarts. Ook moet gezegd worden dat het meeste onderzoek naar kruiden en goede nachtrust is gedaan met behulp van extracten en oliën, die vele malen sterker zijn dan thee. De vraag is dus hoeveel geneeskracht er overblijft, als de substantie dusdanig verdund wordt.