De beste slaapmuziek voor een ontspannen nacht

Beste slaapmuziek

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Muziek werkt ontspannend. Wanneer je je rustig en relaxt voelt, is het makkelijker om dagelijkse zorgen te laten varen en in slaap te vallen. Je hersenen zijn gedurende de nacht druk met het verwerken van ervaringen, het bestrijden van infecties, het vrijlaten van hormonen en het slap houden van je spieren. Slaapmuziek kan een positieve bijdrage leveren aan het proces van inslapen. In dit artikel beschrijven we de beste slaapmuziek. Wat is de fijnste baby slaapmuziek en ga je voor akoestisch of vocaal? Via welke platforms vind je klassieke of ontspannende slaapmuziek? Wij delen onze tips en tricks voor het selecteren van slaapmuziek voor baby’s en volwassenen.

Waarom werkt slaapmuziek?

Het is heel menselijk om te blijven piekeren voor het slapengaan. Heb je vandaag dat ene gesprek op je werk wel goed aangepakt? Wat staat er morgen op je to-do lijst en zit je kind lekker in z’n vel? Slaapmuziek leidt ons brein af en helpt ons ontspannen. Je stressniveau en hartslag dalen en je spieren verslappen. Ontspannende muziek helpt ons om gemakkelijker in te slapen. Je kiest bij voorkeur voor akoestische muziek. Piano, fluit en gitaar zijn zachte tonen, die je binnen een mum van tijd zen maken. Stemgeluid kan juist afleiden of emotioneel triggeren, waardoor je concentratie of stressniveau omhoog schiet. Naast klassieke slaapmuziek is ook slaapmuziek met natuurgeluiden populair. Zo vinden veel mensen het fijn om te luisteren naar een opname van het tikken van de regen of andere natuurlijke geluiden, zoals het tsjilpen van vogels of het aanspoelen van golven.

De beste slaapmuziek voor baby’s

Heeft jouw baby moeite met inslapen? Baby slaapmuziek bestaat bij voorkeur uit eentonig geluid. Heb je wel eens geprobeerd de afzuiger of stofzuiger aan te zetten rond bedtijd? Baby’s reageren op zoemende geluiden en worden er rustig van. Geen zin in eentonige slaapmuziek? Probeer dan pianomuziek om je baby rustig te krijgen. Je zult merken dat je baby eerst probeert mee te neuriën, maar al snel indommelt. Klassieke slaapmuziek kent veel herhalende elementen en maakt je baby helemaal zen!

Slaapmuziek beste

Ontspannende slaapmuziek voor volwassenen

Tegenwoordig hoef je geen cd’s met slaapmuziek te kopen. Door de opkomst van Youtube en Spotify beschik je binnen de kortste keren over afspeellijsten van 30 minuten of langer met klassieke, hedendaagse of zen slaapmuziek. Slaapmuziek op Youtube is erg populair, zowel voor baby’s als voor volwassenen. Het voordeel is, dat de clip niet eindeloos blijft herhalen en op een gegeven moment gewoon stopt bij inactiviteit. Ook muziekplatform Spotify heeft meerdere afspeellijsten met zachte slaapmuziek voor alle leeftijdscategorieën.

Tips voor het luisteren naar slaapmuziek

Je kunt het beste geen oordopjes dragen tijdens het luisteren naar slaapmuziek. Als je in slaap valt met oordopjes, krijg je na verloop van tijd last van je oorschelp of kun je wakker schrikken bij het draaien. Daarbij verschilt het volume in afspeellijsten nog weleens, waardoor je plots getriggerd kan worden door een ‘harder’ liedje. Als je zelf een afspeellijst maakt met je favoriete slaapmuziek, begin je bij voorkeur met iets uitgesprokenere muziek en bouw je af naar echt zachte slaapmuziek. Bedenk zelf welke tijdspanne bij jouw avondritueel past.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!