Pijn aan de heupen tijdens het slapen? Dit helpt jou om toch goed te slapen op je zij!

pijn heupen slapen op zij

Voor het laatst geüpdate op maart 9, 2023 door Mike

Heupklachten maken het lastig om een goede nachtrust te pakken. Pijn aan je heup tijdens het slapen wordt vaak veroorzaakt door een te hoge druk op je bekken of een lage rugpijn. Gelukkig hoef je je meestal geen zorgen te maken en verdwijnen te klachten meestal vanzelf. Toch zijn er wel manieren om pijn in je heupen bij het slapen op je zij tegen te gaan. Ook als je zwanger bent, kun je hier extra last van hebben. In dit artikel delen wij handige tips om pijn in je heupen tijdens het slapen op je zij te verminderen.

Pijn in je heupen bij het slapen op je zij

Zoals we hierboven al schreven, is de oorzaak van heupklachten meestal niet ernstig. De pijn is doorgaans een gevolg van overbelasting, een verkeerde zit- of lighouding of stress. Ieder lichaam heeft zijn eigen grenzen en als je die overgaat, kun je heupklachten krijgen. Toch kan heuppijn ook komen door artrose of een slijmbeursontsteking. Verergert de pijn of maak je je zorgen? Dan is het altijd verstandig om je huisarts te vragen om advies.

Het juiste matras en kussen voor de zijslaper

Als zijslaper is het belangrijk om een matras te kiezen met drukverlagende kwaliteiten. Zo zakken je heupen iets dieper weg en ervaar je minder druk op je bekken. Een matras van natuurlatex of visco-elastiek is ideaal voor wie pijn in de heupen ervaart bij het slapen op de zij. In deze materialen zakt je bekken iets verder weg, waardoor de balans hersteld wordt en je gewrichten alle ruimte krijgen.

Wij hebben de beste matrassen voor zijslapers onderzocht!

Het juiste matras voor zijslapers is belangrijk om klachten na en tijdens het slapen te verlichten. Daarom hebben wij onderzocht wat nou het beste matras voor zijslapers is. Je vindt het volledige onderzoek en de beste matrassen voor zijslapers in dit artikel.

Ook het kiezen van het juiste hoofdkussen is belangrijk voor je slaaphouding. Als zijslaper kies je bij voorkeur van een kussen met een dikte, die vergelijkbaar is met de afstand tussen je schouder en nek.

Wij hebben de beste kussens voor zijslapers onderzocht!

Ook het juiste kussen is voor zijslapers van essentieel belang om comfortabel te liggen en klachten te verlichten. Benieuwd welk hoofdkussen het beste geschikt is voor zijslapers? Wij onderzochten het! Je vindt het volledige onderzoek met daarin ook de beste hoofdkussens voor zijslapers uitgelicht in dit artikel.

Simpele do’s and don’ts

Heb je last van heupklachten? Dan is het belangrijk dat je regelmatig van sta-, zit- en ligpositie wisselt. Zo houd je jouw gewrichten en spieren soepel en voorkom je onnodige pijnklachten. Het is belangrijk dat je overdag voldoende beweegt en regelmatig buiten komt, zodat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt. Vitamine D draagt op haar beurt weer bij aan gezonde gewrichten.  Pas op met het optillen van zware voorwerpen. Het is verstandig om overbelasting zoveel mogelijk te vermijden.

Pijn in de heupen bij slapen op de zij en zwanger?

Ben je zwanger en heb je heupklachten? Voor zwangere vrouwen is het sowieso raadzaam op de linkerzij te slapen. Het in- en uit bed stappen kan lastig zijn naarmate de maanden vorderen. In fases te werk gaan en uitrusten op de bedrand maakt de actie minder belastend voor je heupen. Verder kan het helpen om een extra kussen tussen je knieën te klemmen of tegen je rug te plaatsen. Bovendien is het verstandig om beddengoed te kiezen dat comfortabel aanvoelt en weinig weerstand biedt. Zo val je eenvoudig in slaap tussen de zachte lakens.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!