Wat zijn parasomnieën en wat kun je ertegen doen?

parasomnie

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Een parasomnie is het vertonen van ongewoon gedrag tijdens je slaap. Parasomnieën komen voor in alle soorten en maten. Sommige parasomnia zijn onschuldig, terwijl andere vormen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, als ze onbewust optreden. Bij parasomnieën kun je denken aan tandenknarsen, bedplassen, slaapwandelen of praten in je slaap. Bij een parasomnie is de persoon in kwestie zich totaal niet bewust van het ongewone gedrag, dat hij of zij vertoont gedurende de nacht. Vaak is het een partner of familielid, die het ongebruikelijke gedrag aankaart. Andere parasomnia zijn levendige nachtmerries, het gevoel dat je stikt of aangevallen wordt in je slaap.

Wat is de oorzaak van parasomnie?

Wat zit er achter dat ongewone gedrag in de nachtelijke uren? Parasomnia kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaan ze in de kindertijd, maar ook volwassenen kunnen parasomnieën ontwikkelen. Vaak komen deze onregelmatigheden in de slaap voort uit erfelijke factoren. In een familie van iemand die slaapwandelt, komt slaapwandelen meestal vaker voor. Ook kan het gedrag periodiek optreden, bijvoorbeeld bij stress, slaapgebrek of na het drinken van alcohol. Factoren die parasomnia verergeren, zijn koorts, de inname van alcohol, chronisch slaapgebrek, psychologische problemen en een verstoring van de biologische klok. Heb je last van een jetlag of werk je vaak nachtdiensten? Weet jouw lichaam niet meer of het dag of nacht is? Dan neemt de kans op ongewoon gedrag tijdens je slaap aanzienlijk toe. Ook medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, die leiden tot ongewoon slaapgedrag.

De symptomen van parasomnia

De symptomen die erop wijzen dat je mogelijk een parasomnie hebt, zijn heel verschillend. Daarom kan het ook gebeuren dat je bijvoorbeeld slaapwandelt, zonder dat je daar zelf van af weet. Symptomen van parasomnieën hebben veel gelijkenissen met symptomen van chronische vermoeidheid. Je bent waarschijnlijk eerder geprikkeld, humeurig of gestresst. Ook kan het zijn dat je overdag moeilijk wakker kunt blijven of weinig energie hebt. Als je allerlei activiteiten onderneemt tijdens het slapen, rust je lichaam minder uit en hebben je hersenen minder tijd de indrukken van die dag te verwerken.

De behandeling van parasomnieën

Als je aan een parasomnie lijdt, verwijst je huisarts je meestal door naar een slaappoli. Op een slaappoli vragen specialisten je vervolgens een slaaplogboek bij te houden en voeren ze, indien nodig, een polysomnografie uit. Tijdens een polysomnografie worden je hersenactiviteit en lichaamsfuncties in de gaten gehouden tijdens verschillende fases van je slaap. De behandeling van parasomnia hangt sterk samen met het soort symptomen, het gevaar dat ze opleveren en de ernst en intensiteit van het ongewone gedrag. Af en toe praten in je slaap beïnvloedt je nachtrust minder, dan het verplaatsen van zware spullen of het openen van deuren tijdens slaapwandelen. Ook leidt het laatste eerder tot potentieel gevaarlijke situaties.

Wat je kunt doen tegen parasomnieën

Volwassenen die last hebben van een parasomnie doen er goed aan om risicofactoren als alcohol, te vermijden. Op latere leeftijd is het ook raadzaam je biologische klok niet te vaak bloot te stellen aan jetlag of nachtdiensten. Ingrijpende veranderingen in je dag-nacht ritme leveren bij volwassenen en met name bij ouderen, eerder slaapproblemen op. Behandelingen tegen parasomnie hebben bijna altijd tot doel de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!