Nachtzweten: Oorzaken & oplossingen

nachtzweten

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Zweten doet iedereen. We zweten om de temperatuur van ons lichaam te regelen en de overtollige warmte af te voeren. Voel je je oververhit of ben je aan het sporten? Dan is de oorzaak van zweten duidelijk. Toch hebben veel mensen ook last van nachtzweten, als ze geen enkele inspanning verrichten. Wat is nachtzweten en waar komt het vandaan? Moeten we ons zorgen maken om zweten tijdens het slapen en wat kunnen we doen om nachtelijk zweten te voorkomen? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken en oplossingen van nachtzweten. Bij twijfel is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Onschuldige oorzaken van nachtelijk zweten

Lig je onder warm beddengoed, gloeit je partner of draag je een warme pyjama? Dan wil je lichaam hoogstwaarschijnlijk overtollige warmte afvoeren, waardoor je begint met zweten. Ook alcohol, cafeïne, pittig eten en tabak kunnen je zweetklieren triggeren. Deze middelen verhogen het stresshormoon in je lichaam, waardoor je minder goed slaapt en eerder transpireert. Het is daarom slim om niet te eten en te drinken, net voordat je gaat slapen.

Onze hormoonhuishouding en nachtzweten

Mensen zijn gevoelige wezens, wiens bioritme flink in de war kan worden geschopt door hormoonschommelingen. Zit je in de pubertijd of de overgang? Ben je ongesteld of heb je last van een hormonale aandoening? Dan is de kans groot, dat jouw nachtelijk zweten hierdoor wordt veroorzaakt. Vrouwen in de overgang krijgen regelmatig te maken met opvliegers, die ook ‘s nachts plaatsvinden. Nachtelijk zweten kan een zwangerschapssymptoom zijn of een teken dat je in je vruchtbare periode zit. Tijdens je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur vaak een beetje. Die extra warmte voert je lichaam af door bijvoorbeeld te zweten tijdens het slapen. Bij hormonale aandoeningen, als feochromocytoom, hyperthyroïdie en carcinoïd syndroom komt nachtzweten bovendien veelvuldig voor.

Nachtmerries en intense dromen

Heb je eng gedroomd en word je wakker in een nat bed? Dat is niets om je zorgen over te maken. Je stressniveau is tijdens het slapen waarschijnlijk behoorlijk toegenomen, waardoor je minder uitgerust wakker werd en je lichaamstemperatuur steeg. Stress heeft een grote invloed op het menselijk lichaam en kan naast nachtzweten ook angstgevoelens, hoofdpijn en concentratieproblemen oproepen.

Koorts en infecties

Bij iedere infectie kun je last krijgen van koorts en nachtzweten is op haar beurt weer een gevolg van koorts. Je lichaam heeft een manier nodig om de overmatige warmte af te voeren en je temperatuur weer op peil te krijgen. Heb je een flinke griep of keelontsteking? Dan zul je ‘s ochtends je lakens wel eens moeten vervangen. Meestal verdwijnt het nachtelijk zweten vanzelf, wanneer je geen koorts meer hebt. Een ernstigere oorzaak van nachtelijk zweten kan een HIV-infectie zijn. Heb je last van extreem nachtzweten voor een langere periode en weet je niet precies waarom? Dan is het slim om contact te leggen met je huisarts.

Medicijnen en medische ingrepen

Ook na een operatie of door bepaalde medicijnen kun je last hebben van zweten tijdens het slapen. In een herstelperiode komt het vaker voor, dat je last hebt van nachtzweten. Antidepressiva, paracetamol en aspirine zijn bekende medicijnen met deze bijwerking. Zowel mannen als vrouwen kunnen bij het slikken van deze medicatie te maken krijgen met nachtelijk zweten. Bij inname van antidepressiva is de kans daarop zelfs 8 – 22 %, aldus de bijsluiter.

Idiopathische hyperhidosis

Heb je geen idee, waar het nachtelijk zweten vandaan komt? Als man krijg je in je tienerjaren soms spontaan te maken met hyperhidosis. Je zweet overmatig bij je oksels, handpalmen en voetzolen en het fenomeen kan met gemak enkele tientallen jaren aanhouden. Heel vervelend, maar ook onschuldig, wanneer andere ernstigere oorzaken van nachtzweten zijn uitgesloten. Ook vrouwen kunnen lijden aan idiopathische hyperhidosis.

Diabetes en nachtzweten

Mensen die diabetes of een andere aandoening aan hun schildklier hebben, kunnen te maken krijgen met hypoglykemie. Hypoglykemie is de medische term voor een te lage bloedsuikerspiegel met nachtelijk zweten tot gevolg. Heb je last van zweten tijdens het slapen in combinatie met trillen, frequente aandrang om te plassen, hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen, een hongergevoel, geeuwen en vermoeidheid? Dan zou je bloedsuikerspiegel wel eens te laag kunnen zijn. Je kunt het beste een regelmatig eetpatroon aanhouden en meerdere keren per dag kleine beetjes voedsel tot je nemen.

Een vroeg symptoom van kanker

In sommige gevallen is extreem nachtzweten ook een vroeg symptoom van kanker. Dit is vooral een bekend fenomeen bij lymfeklierkanker, zoals de Ziekte van Hodgkin en de Ziekte van non-Hodgkin. Ben je de afgelopen tijd afgevallen of heb je onverklaarbare koorts? Dan is het verstandig om eens bij een arts langs te gaan.

Slaapapneu en zweten tijdens het slapen

Het obstructief slaapapeusyndroom (OSAS) kan leiden tot overmatig nachtelijk zweten en komt het meest voor bij mannen met overgewicht. Als je lijdt aan OSAS stokt je ademhaling meerdere malen per nacht voor enkele seconden. Je spieren verslappen, waardoor je tong je keel even afsluit. Mensen met OSAS hebben een verhoogde kans op hart-en vaatziekten en hebben meestal ook last van nachtzweten en snurken.

Eenvoudige oplossingen tegen nachtzweten

Heeft jouw nachtelijk zweten een simpele oorzaak? Dan is de oplossing meestal ook voordehandliggend. In algemene zin is het belangrijk om ontspannen te gaan slapen, de consumptie van koffie, tabak en alcohol de uren voor het slapen tot een minimum te beperken en de temperatuur in je slaapkamer laag te houden. Probeer goed op gewicht te blijven en voldoende te bewegen en neem voor het innemen van medicatie altijd de bijwerkingen door. Maak je je zorgen om jouw nachtelijk zweten? Dan is het belangrijk om het advies van een arts in te winnen. Meestal is zweten tijdens het slapen onschuldig, maar in enkele gevallen kan het een waarschuwing zijn van je lichaam, dat er meer aan de hand is.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!