10 redenen waarom naakt slapen goed voor je is

Eén op de vijf mensen slaapt ’s nachts naakt, maar wist je dat bloot slapen eigenlijk heel goed voor je is? Wie zonder kleren slaapt, ervaart minder stress en heeft vaak een beter werkend immuunsysteem.  Naakt slapen heeft niet alleen voordelen voor je gezondheid. Het is ook goed voor je seksleven, zelfbeeld en zelfvertrouwen. In dit artikel leggen wij uit welke voordelen het heeft eens naakt in bed te stappen. Lees hieronder 10 redenen waarom bloot slapen goed voor je is!

10 redenen waarom naakt slapen goed voor je is

Voor het laatst geüpdate op oktober 29, 2021 door Esther

Naakt slapen is goed voor je immuunsysteem

Als je naakt in bed ligt naast je partner, maak je oxytocine aan. Oxytocine staat bekend als het knuffelhormoon, dat je lichaam produceert, op het moment dat er huid op huid contact plaatsvindt. Door zonder pyjama naast je partner in bed te liggen, maak je extra oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je immuunsysteem verbetert en je minder kans hebt op infectieziekten.

Door bloot te slapen blijf je langer jong

Gekleed slapen remt de aanmaak van groeihormonen en melatonine. Slaap je in pyjama? Dan maak je minder van deze hormonen aan. Groeihormonen en melatonine zorgen ervoor dat je bloedsomloop beter werkt en je hart en andere spieren beter functioneren. Ze zijn dus van essentieel belang voor je gezondheid. Wil je er jong uitzien en je lichaam in goede conditie houden? Overweeg dan eens wat vaker zonder kleren in bed te stappen.

Naakt in bed zorgt voor minder stress

Je hebt al gelezen dat je meer oxytocine aanmaakt door zonder kleren te slapen. Naast een verbetering van het immuunsysteem, zorgt dit knuffelhormoon ook voor een groter geluksgevoel en minder stress. Daarbij leidt bloot slapen tot een lagere lichaamstemperatuur. Verschillende studies hebben aangetoond dat slapeloosheid in verband kan worden gebracht met een hoge lichaamstemperatuur. Als je een hoge lichaamstemperatuur hebt, ben je over het algemeen alerter, waardoor het gemiddeld langer duurt om in slaap te vallen. Weinig slaap is een belangrijke factor, die bijdraagt aan het ontwikkelen van stress.

Slapen zonder onderbroek is goed voor je relatie

Er zitten niet alleen gezondheidsvoordelen aan naakt slapen. Ongekleed de nacht doorbrengen is ook goed voor de relatie met je partner. Door bloot te slapen en tegen elkaar aan te liggen, krijg je sneller zin in seks en is er meer direct huid op huid contact. Dit geeft een geborgen gevoel en creëert een hechte band. Daarbij maak je extra oxytocine aan, wat weer goed is voor het verminderen van stress en het verbeteren van je immuunsysteem.

Bloot slapen komt ten goede aan de vruchtbaarheid van de man

Heb je een kinderwens? Dan kun je je pyjama voorlopig beter opbergen. Naast het feit dat naakt slapen een boost geeft aan je seksleven, is het ook goed voor de vruchtbaarheid van de man. Het dragen van een strak boxershort kan de spermaproductie aanzienlijk verminderen. Slapen zonder onderbroek heeft dus een positief effect op je kans op zwangerschap.

Vrouwen in de overgang ervaren minder opvliegers als ze naakt slapen

Voor vrouwen in de menopauze is bloot slapen een uitkomst. Vrouwen krijgen in de overgang vaak te maken met een hoge lichaamstemperatuur en opvliegers, waardoor ze slecht in slaap kunnen vallen of alert blijven gedurende de nacht. Door naakt in bed te liggen, verlaag je je lichaamstemperatuur en slaap je vaak sneller en beter.

Je verbrandt meer calorieën

Wist je dat je ook calorieën verbrandt tijdens het slapen? Je lichaam heeft energie nodig om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je bloot slaapt, heb je over het algemeen een lagere lichaamstemperatuur, waardoor je lichaam meer calorieën moet verbranden om je warm te houden. Hierdoor verbruik je meer energie en blijf je gemakkelijker op gewicht.

Naakt in bed? Dan slaap je sneller

Mensen doen er gemiddeld zeven minuten over om in slaap te vallen, maar bij een net iets lagere lichaamstemperatuur gebeurt dit vaak sneller. Bovendien worden mensen met een lagere lichaamstemperatuur minder snel wakker. Ze slapen dieper en zijn minder alert. Weinig slapen kan leiden tot ongewenste bij-effecten. Zo zorgt stelselmatig te weinig slapen voor een verhoogde kans op hart-en vaatziekten en diabetes. Ook krijgen mensen met slaapproblemen vaker last van neerslachtigheid, concentratieproblemen of stress. Genoeg slapen is dus van levensbelang en bloot slapen kan je hierbij helpen.

Je slaapt beter als je naakt slaapt

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn, maar naakt slapen zorgt er inderdaad voor dat je beter slaapt. Je lichaam koelt sneller af, waardoor je eerder slaapt en meer calorieën verbrandt. Ook slaap je vaak dieper, waardoor je minder gevoelig bent voor omgevingsgeluiden en vaker doorslaapt. Je slaapt dus niet alleen sneller, maar de kwaliteit van je slaap is ook beter. Hierdoor word je uitgerust wakker. Het dragen van een pyjama kan daarentegen leiden tot huidirritatie, plooivorming en het onvermogen je lichaamstemperatuur te reguleren.

Bloot slapen verbetert je zelfbeeld

Tot slot  is naakt slapen goed voor je zelfbeeld. Als je naakt slaapt, maak je meer oxytocine aan, waardoor je een groter geluksgevoel ervaart. Je voelt je zekerder en kijkt daardoor ook positiever naar jezelf en je lichaam. Een verbetering van je seksleven heeft vaak ook positieve invloed op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Als je merkt dat je partner graag intiem met je wil zijn, voel je jezelf vaak ook aantrekkelijker.

Bloot slapen is dus niet alleen positief voor je gezondheid, het heeft ook voordelen met betrekking tot je relatie en zelfbeeld. Heb je last van slaapproblemen? Word je ’s nachts regelmatig wakker of merk je dat je seksleven wel een boost kan gebruiken? Dan is het een goed idee om je pyjama voorlopig op te bergen.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!