Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike
Ken je dat gevoel? Zodra je je ogen open doet, heb je eigenlijk alweer zin om te gaan slapen. Hoe kan het dat je moe wakker wordt? In dit artikel leggen we uit wat de mogelijke oorzaken zijn van vermoeid wakker worden en geven we tips hoe je de cirkel kunt doorbreken. Ben je het zat om altijd moe wakker te worden? Lees dan ons artikel als eerste stap op weg naar een oplossing.
Inhoud artikel:
- 1 Moe na slapen? Misschien heb je een slaaptekort
- 2 Vitaminetekort als oorzaak voor moe opstaan
- 3 Een slaapstoornis kan ervoor zorgen dat je slecht wakker wordt
- 4 Oplossingen voor slaapstoornissen
- 5 Andere oorzaken van vermoeid wakker worden
- 6 Het snoozen van je wekker brengt je biologische klok in de war
- 7 Een vieze smaak in je mond bij het opstaan? Misschien heb je last van brandend maagzuur
- 8 Algemene tips voor een betere nachtrust en een uitgerust gevoel
Moe na slapen? Misschien heb je een slaaptekort
Gemiddeld heeft een mens zo’n acht uur slaap per nacht nodig om uitgerust wakker te worden, maar dit aantal verschilt per persoon. Als je ouder wordt, heb je vaak minder slaap nodig, terwijl je in de groei juist meer nachtrust kunt gebruiken. Na een heftige gebeurtenis hebben je hersenen veel indrukken te verwerken en kan het zijn dat je lichaam meer slaap nodig heeft om uitgerust wakker te worden. Slaaptekort kan dus een oorzaak van moe opstaan zijn, zelfs als je wel acht uur per nacht rust.
Vitaminetekort als oorzaak voor moe opstaan
Vitamines zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Als je lichaam niet genoeg vitamines binnen krijgt, maakt het minder van de slaaphormonen melatonine en tryptofaan aan. Deze slaaphormonen zorgen ervoor dat je goed inslaapt, maar ook dat je slaap van goede kwaliteit is en lang genoeg duurt. Vooral magnesium is essentieel bij de aanmaak van slaaphormonen. Het verhogen van je magnesium inname kan een oplossing zijn voor jouw vermoeide gevoel. Je kunt bijvoorbeeld meer spinazie, amandelen en pompoenpitten eten. Helpt dit niet en voel je je nog steeds futloos? Dan zijn er ook magnesium preparaten te koop.
Een slaapstoornis kan ervoor zorgen dat je slecht wakker wordt
Heb jij ’s ochtends de grootste moeite om op te staan, omdat je je ook na een nacht slapen doodmoe voelt? Eén van de oorzaken van altijd moe wakker worden kan een slaapstoornis zijn. Denk hierbij aan snurken, tandenknarsen of een slaapapneu. Tandenknarsen en snurken maken dat je ’s nachts niet optimaal kunt ontspannen en dus slecht wakker wordt. Je lichaam krijgt niet genoeg lucht binnen om volledig te relaxen. Bij een slaapapneu sluit de keel zich af, waardoor het lichaam even helemaal geen zuurstof krijgt. Word je ademhaling ’s nachts meer dan 10 seconden onderbroken? Dan is het verstandig een KNO-arts in te schakelen.
Oplossingen voor slaapstoornissen
Een eerste stap naar een oplossing is herkennen en erkennen, dat je een slaapstoornis hebt. Gelukkig zijn hier allerlei oplossingen voor. Snurk je? Dan is het misschien een goed idee een paar kilo af te vallen, voor het slapen gaan een neusspray te gebruiken of anti-snurk strips aan te schaffen. Ook is het bevorderlijk een regelmatig slaappatroon aan te houden, zodat je lichaam weet wanneer het zich kan ontspannen.
Andere oorzaken van vermoeid wakker worden
Er zijn ook hele simpele oorzaken van verkrampt, misselijk of futloos wakker worden, die mensen toch vaak over het hoofd zien. Zo kun je slecht slapen, omdat je te weinig water drinkt. Water voert afvalstoffen af en houdt je lichaam helder en gezond. Als je lichaam te weinig afvalstoffen afvoert, kan je wakker worden met vermoeide benen of een verkrampt gevoel. Stress kan ook leiden tot veel dromen, spierpijn en moe opstaan. Je lichaam kan het stresshormoon cortisol niet afbreken en is daardoor alerter, waardoor je niet uitgerust wakker wordt. ’s Nachts vaak moeten plassen is ook een reden voor moeheid na het slapen. Doordat je steeds wakker wordt, komt je lichaam niet in een diepe slaap. Het is verstandig na te gaan of je geen blaasontsteking hebt en de laatste drie uur voor het slapen niet te veel te drinken.
Het snoozen van je wekker brengt je biologische klok in de war
Wie doet het niet? Als je wekker gaat, is het heel verleidelijk om nog even in je bed te blijven liggen en te snoozen. Toch zorgt snoozen ervoor dat je lichaam in de war raakt. Je valt opnieuw in een diepe slaap en moet enkele minuten later toch opstaan. Wat is er aan de hand? Zelfs als je lichaam eigenlijk uitgerust is, kun je naderhand vermoeid wakker worden. Probeer dus niet te veel te snoozen en blijf wakker als het tijd is om op te staan.
Een vieze smaak in je mond bij het opstaan? Misschien heb je last van brandend maagzuur
Veel mensen merken het niet, maar hebben toch last van brandend maagzuur. Ze ervaren de symptomen alleen ’s nachts, waardoor ze niet door hebben dat ze last hebben van brandend maagzuur. Bij het wakker worden proeven ze wel een vieze smaak in hun mond en voelen ze zich mogelijk misselijk. Ook is het lichaam door de pijnprikkels ’s nachts alerter, waardoor het kan zijn dat men moe is na het opstaan. Heb je hier ook last van? Dan is het verstandig twee uur voor het slapen niets meer te eten en zure voedingsmiddelen te vermijden.
Algemene tips voor een betere nachtrust en een uitgerust gevoel
Wil je ’s nachts heerlijk slapen, zodat je ’s ochtends niet moe wakker wordt? Dan zijn er een aantal simpele dingen die je kunt doen om vermoeid wakker worden te voorkomen. Zo is het belangrijk om overdag voldoende te bewegen, regelmatig naar buiten te gaan en gezond te eten. Beweging zorgt ervoor dat je lichaam moe is aan het einde van de dag en je gemakkelijk in slaap valt. Buitenlucht en zonlicht breken het stresshormoon cortisol af, waardoor je ’s nachts beter slaapt. Een gezond voedingspatroon voorkomt vitaminetekort en slecht wakker worden door brandend maagzuur. Hopelijk helpen deze tips om uitgerust wakker te worden!