Minder prikkels, beter slapen

Minder prikkels, beter slapen

Voor het laatst geüpdate op juni 23, 2021 door Esther

Vaak wordt onderschat hoe lang de prikkels, die we kort voor het slapen gaan tot ons nemen, in ons hoofd doorwerken. Denk daarbij aan heftige series, felle discussies in talkshows of de actualiteit. Het Journaal, The Walking Dead, Jinek, het is allemaal razend interessant, maar staat niet bepaald garant voor een goede nachtrust. En die telefoon mag uit!

Telefoon als stoorzender

Leg je telefoon na een uur of acht ‘s avonds weg of zet hem uit. Als het kan, zorg dan dat alleen de belfunctie aan blijft staan zodat je wel bereikbaar bent. Maar verder zijn alle social media-meldingen, pushberichten en andere bliepjes hinderlijke onderbrekingen van een avondje ontspannen na een werkdag. Je kunt morgen ook op Instagram de nieuwe barbecue van je buurman liken, het laatste nieuws over de bevolkingsgroei in Alaska checken of in de appgroep van de school lezen dat er weer een luizenmiddag aankomt.

Stroomverbruik

Natuurlijk kun je van alles doen op een smartphone. Van het bijhouden van je stappen tot het bestellen van een pizza. Van filmpjes kijken tot energieleveranciers vergelijken. Maar wist je dat diezelfde smartphone, inclusief de productie ervan, meer stroom verbruikt dan een koelkast? Een reden extra om deze toch wat vaker weg te leggen.

Humor en oubolligheid

Lichte kost zoals Ik Vertrek, Bed & Breakfast of Project Rembrandt doen het goed vlak voordat je onder de wol kruipt, evenals reis- en klusprogramma’s. Zen-tv, noemen ze dit ook wel. Geen al te heftige prikkels, maar simpele dingen waar je brein niet per se mee aan de haal hoeft. Humor werkt ook goed. Series als Top Gear, Friends, An Idiot Abroad, of satirische programma’s waarin het nieuws van zijn scherpe randjes ontdaan wordt (Dit Was Het Nieuws), zetten je brein in de lachmodus. En lachen, zo weten we allemaal, is gezond. Deze programma’s zijn natuurlijk maar voorbeelden. Bottom line: op humor en oubolligheid slaap je prima.

Bob Ross en Rail Away

Uiteraard kan de tv ook uit en kun je een boek of een puzzel pakken. Maar als je echt heel moe bent, kun je de entertainmentknop nóg verder omlaag draaien en good old Bob Ross opzoeken. Die babbelt je al schilderend in slaap. En wat te denken van Rail Away? Heerlijk in laag tempo door de mooiste landschappen zoeven, ver weg van de naweeën van de toeslagenaffaire, de perikelen rondom Jaimie Vaes & Lil’ Kleine en de ruzie tussen de familie Hazes en Angela de Jongh. Zzz…

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!