Het belang van een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer

luchtvochtigheid slaapkamer

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer zorgt ervoor dat je uitgerust en fit wakker wordt. Als het te droog of te vochtig is, is het moeilijker in slaap te vallen en wordt je ’s nachts vaker wakker. Wat is een normale luchtvochtigheid in je slaapkamer en hoe creëer je het ideale klimaat voor een goede nachtrust? In dit artikel leggen wij uit waarom een goede luchtvochtigheid belangrijk is en hoe je hiervoor zorgt.

Een normale luchtvochtigheid

Misschien voel je je ’s ochtends soms moe zonder aanwijsbare reden of denk je na een hete zomerdag, dat je niet kon slapen door de hitte. Dan is de luchtvochtigheid in je slaapkamer misschien de boosdoener. Een vochtigheidsgraad tussen de 30% en de 60% is normaal voor je slaapkamer en woonkamer en zorgt ervoor dat je, je fit en uitgerust voelt. Het is raadzaam de luchtvochtigheid het hele jaar rond de 50% te houden, ongeacht het klimaat buiten. Het helpt om hierbij de temperatuur in je huis tussen de 16 en 19 graden te houden. Je ademhaling verloopt dan goed, maar je hebt het niet benauwd. De gewenste normale luchtvochtigheid verschilt per persoon. Het kan best zo zijn dat jij beter functioneert en slaapt bij een iets hogere of lagere vochtigheidsgraad.

Hoe kom je achter de luchtvochtigheidsgraad?

De meeste mensen hebben geen idee van de vochtigheidsgraad in huis, waardoor ze ook het probleem van droge of vochtige lucht niet kunnen identificeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig apparaten op de markt, waarmee je de luchtvochtigheid in je slaap- of woonkamer kunt meten. Door de vochtigheidsgraad te meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter kun je erachter komen of de lucht in jouw slaapkamer te droog of te nat is. Het is handig te meten, omdat de luchtvochtigheid snel kan veranderen. Als je de verwarming aan hebt staan, het weer buiten omslaat of het nacht wordt, kan de vochtigheidsgraad binnen enkele uren volledig anders zijn.

Wat kun je doen bij te droge lucht?

Heb je geen goede luchtvochtigheid in je slaapkamer en is het te droog? Dan kun je bijvoorbeeld een raam of deur openzetten om de ventilatie te bevorderen. Je kunt ook een luchtbevochtiger kopen of een waterverdamper aan je verwarming hangen. Zo voer je de vochtigheidsgraad op tot het ideale percentage.

Wat kun je doen bij te vochtige lucht?

Om een normale luchtvochtigheid te bewerkstelligen in je slaapkamer kun je bij vochtige lucht goed ventileren of bijvoorbeeld een luchtontvochtiger aanschaffen ter regulering van de luchtvochtigheid. Ook kun je zorgen voor een goede ventilatie door een raam open te zetten of te investeren in een matras, hoofdkussen of beddengoed dat goed ventileert. Katoen en pocketvering zorgen bijvoorbeeld voor een betere ventilatie dan polyester en zijde.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!