Kussen wassen: de ULTIEME gids voor het schoonmaken van je kussen

kussen wassen

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Veel mensen vergeten het, maar je moet je kussen wel degelijk wassen! Je hoofdkussen komt met huidschilfers, stof, zweet en schimmels in aanraking en kan na een tijdje behoorlijk vies worden en zelfs gaan stinken. Je hoofdkussen kun je het beste eens per twee maanden wassen en vaker als je last hebt van allergieën. In dit artikel leggen we uit hoe je de verschillende soorten kussens kunt wassen op een verantwoorde manier.

Donzen en synthetische kussen in de wasmachine

Donzen en synthethische kussen kun je gewoon wassen in de wasmachine. Er is niets moeilijks aan. Je stelt je wasmachine in op 60 graden en kiest voor de stand fijne was. Het is aan te raden je kussen extra te spoelen, zodat je zeker weet dat al het wasmiddel uit je kussen verdwenen is. Het handigste is om je kussens met twee of drie tegelijk te wassen, zodat er minder ruimte is in de wasmachine. Eventueel kun je de wasmachine opvullen met tennisballen om te voorkomen dat je kussen te veel bewegingsvrijheid heeft. Je kunt je kussen daarna drogen in de droger op de stand wollen of fijne was. Laat je kussen enkele uren nadrogen om de vorming van ongewenste schimmels te voorkomen. Ook je kussen droger zonder droger is mogelijk, maar neem hier echt de tijd voor.

Traagschuim hoofdkussen wassen

Een kussen dat gemaakt is van traagschuim kun je het beste niet in de wasmachine stoppen. Handwassen is de ideale manier om dit kussen uit te wassen. Gebruik warm water en een beetje wasmiddel en knijp het vuil uit je kussen. Laat het traagschuim kussen op natuurlijke wijze drogen.

Veren kussen wassen

Een veren kussen breng je naar de stomerij. Zowel de handwas, als de wasmachine zijn ongeschikt voor dit type kussen. Je kunt gele vlekken of bloedvlekken op de hoes eventueel wel proberen te verwijderen met een mix van soda, wasmiddel en water.

Latex kussen reinigen

Je kunt een latex kussen niet wassen. Als je een latex kussen wast, breekt het materiaal en verliest het haar vorm en ondersteuning. Je kunt een latex kussen wel schoonmaken en ontdoen van gele vlekken, maar je moet daarbij opletten dat de binnenkant niet nat wordt.

Vlekken verwijderen van je hoofdkussen

Door transpiratie of bloedneuzen kan je kussenhoes er vies uitzien of gaan stinken. Bloedvlekken kun je meestal gemakkelijk verwijderen door middel van een mix van koud water en zeep. Gele vlekken door transpiratie zijn soms lastiger. Was je kussen met een zelfgemaakte mix van driekwart kopje soda, één kopje wasmiddel, drie kopjes warm water en een half kopje witte azijn. Zo krijg je zelfs de meest hardnekkige gele vlekken uit je hoofdkussen.

De levensduur van een kussen

Een kussen gaat niet oneindig lang mee. Op een gegeven moment verliest het kussen haar vorm, frisheid en ondersteuning. Afhankelijk van het type kussen waar je op slaapt, is het verstandig je kussen iedere twee tot vijf jaar te vervangen.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!