Een kleine slaapkamer inrichten als een ware designer doe je zo!

Ben jij op zoek naar tips om een kleine slaapkamer in te richten? Iets leuks en functioneels maken van een klein oppervlak is niet altijd makkelijk. Welke meubels heb je echt nodig en wat kun je weglaten? Wij helpen je graag met inspiratie voor de vormgeving van een kleine slaapkamer voor jou of je kind. We bespreken ideeën voor de inrichting van een vierkante of langwerpige kleine slaapkamer, maar kijken ook naar leuke designs van Ikea. Wist je dat lichte kleuren je slaapkamer groter doen lijken? Of dat een plafondlamp de ruimte juist kleiner laat aanvoelen? Met onze tips en tricks maak jij het meeste van een kleine slaapkamer!

kleine slaapkamer inrichten

Voor het laatst geüpdate op november 13, 2020 door snurkadmin

Ben jij op zoek naar tips om een kleine slaapkamer in te richten? Iets leuks en functioneels maken van een klein oppervlak is niet altijd makkelijk. Welke meubels heb je echt nodig en wat kun je weglaten? Wij helpen je graag met inspiratie voor de vormgeving van een kleine slaapkamer voor jou of je kind. We bespreken ideeën voor de inrichting van een vierkante of langwerpige kleine slaapkamer, maar kijken ook naar leuke designs van Ikea. Wist je dat lichte kleuren je slaapkamer groter doen lijken? Of dat een plafondlamp de ruimte juist kleiner laat aanvoelen? Met onze tips en tricks maak jij het meeste van een kleine slaapkamer!

Tips voor een kleine slaapkamer voor je kind

Vaak is het zo dat de ouders de grootste slaapkamer betrekken in hun net gekochte huis. Als er vervolgens kinderen komen, is er niet altijd een zee van ruimte. Hoe creëer jij een leuk onderkomen voor je kind op een beperkt oppervlak? Wij delen graag onze originele ideeën met jou. Ten eerste kun je in de hoogte werken. Een hoogslaper zorgt ervoor dat je meubels kunt combineren. Wat dacht je van een bed-bureau combinatie of een leuk zit- of speelhoekje onder het bed? Is de kinderkamer niet zo hoog? Dan kan een bed met een ladekast uitkomst bieden. Kies altijd voor lichte en frisse kleuren als wit, beige, grasgroen en pastel. Zo lijkt de ruimte groter. Heb je echt ruimtegebrek? Dan kun je jouw kind natuurlijk ook zijn slaapkamer laten delen met een broertje of zusje. Een stapelbed met ladekast is dan een fijn meubelstuk voor een kleine slaapkamer. Bekijk hieronder onze voorbeelden voor het inrichten van een kleine slaapkamer voor jouw kind.

Een kleine slaapkamer inrichten in Ikea stijl

Wij zijn sowieso dol op Ikea, maar bij het inrichten van een kleine slaapkamer is de meubelzaak helemaal een uitkomst. Op de website van Ikea of in de winkel kun je bovendien veel inspiratie opdoen voor een kleine slaapkamer. Ikea verkoopt handige bedden op pootjes, waar je opbergers onder kunt zetten. Zo kun je de ruimte optimaal benutten. Ook de bedden met laden en hoogslapers met ingebouwde kasten en bureaus zijn absoluut een aanrader! Deze efficiënte meubels passen zelfs in een mini slaapkamer. Eventueel verkopen ze ook handige plankjes voor tegen de muur, zodat je geen nachtkastje meer nodig hebt.

 

Het beste Ikea matras; het onafhankelijke Ikea matrassen onderzoek van 2020!

Hoe haal ik het meeste uit mijn vierkante of rechthoekige slaapkamer?

Ben je op zoek naar de ultieme inrichting voor je vierkante slaapkamer? Dan is het belangrijk om je een paar dingen te realiseren. Het creëeren van gezellige hoekjes maakt je kamer levendiger. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan voor een bedstee van hout of kunnen kiezen voor een bed met kast erachter. Je kunt een voorbeeld zien op de foto hieronder. Kleine hoekjes maken de slaapkamer niet echt groter, maar wel een stuk gezelliger en multifunctioneler. Daarbij kun je het beste kiezen voor muurlampen. Een grote lamp aan het plafond lijkt misschien voor de hand liggend bij deze vorm slaapkamer, maar is het juist niet. Door plafondlicht lijkt een kamer kleiner. Kies voor muurlampen met fris licht en frisse tinten verf op de muur. Eventueel kun je één muur in een andere kleur schilderen om je kamer ruimtelijker te maken.

Ideeën voor het inrichten van een langwerpige kleine slaapkamer

Ga je een langwerpige kleine slaapkamer inrichten? Zet je bed dan zo ver mogelijk tegen de muur. Hierdoor bespaar je ruimte en heb je meer ruimte voor andere meubels of om je om te kleden. Het ophangen van spiegels kan een fijne manier zijn de ruimte groter te laten lijken. Je kunt kiezen voor één grote spiegel of juist verschillende formaten ophangen voor een grappig effect. Het is een goed idee om je muren te benutten als bergingsmogelijkheid. Heb je niet voldoende ruimte om een kast neer te zetten? Kies dan voor een bed met lades of hang kastjes of planken aan de muur. Een paar fijne kamerplanten kunnen je kleine slaapkamer ook dynamischer maken.

Meer inspiratie voor je kleine slaapkamer

Als je een kleine slaapkamer gaat inrichten, is het een goed idee om je eerst goed voor te bereiden. Voorbereiding is het halve werk. Je wilt niet dat je net een bed koopt dat 20cm te breed is, waardoor er geen loopruimte over blijft in je kamer. Naast de lengte en de breedte is de hoogte essentieel, als je kiest voor een hoogslaper of hemelbed. Twijfel je over de inrichting of de ruimte die over blijft om bijvoorbeeld recht op in bed te zitten? Raadpleeg dan een professional. Je kunt bijvoorbeeld navraag doen bij Ikea of een andere meubelzaak. Vaak kun je hier vrijblijvend advies inwinnen.

Houd een kleine slaapkamer vooral netjes

Hoe meer spullen je in een kleine slaapkamer zet, hoe kleiner de ruimte oogt. Houd je slaapkamer of de slaapkamer van je kind dus netjes en zorg dat er geen rommel op de grond ligt. Als er een tweepersoonsbed in je mini slaapkamer staat, doe je er goed aan de rest van de ruimte zo leeg mogelijk te houden. Anders ontstaat er al snel een benauwd gevoel. Een tweepersoonsbed is behoorlijk groot voor een kleine slaapkamer en het neerzetten van meer meubels doet de kamer al snel overvol aanvoelen. Ga ook na wat je nu echt nodig hebt op een slaapkamer. Heb je misschien elders kastruimte over? Heeft je kind een aparte speelkamer of moet zijn of haar speelgoed ook op de kleine slaapkamer worden opgeslagen?

 

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!