Ideeën voor een rustgevende slaapkamer

Ideeën voor een rustgevende slaapkamer

Voor het laatst geüpdate op oktober 29, 2021 door Esther

Veel mensen hebben in meer of mindere mate te kampen met slaapproblemen. Dat is natuurlijk geen goede zaak. Het slechte, maar tegelijkertijd ook goede nieuws, is dat wij hier vaak zelf voor zorgen. Dat is in zekere zin goed nieuws omdat dit betekent dat we het ook zelf kunnen oplossen. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je ook de juiste voorwaarden schept. Natuurlijk wil je een mooie, sfeervolle slaapkamer, maar het is ook belangrijk om te zorgen voor een rustgevende slaapkamer. Vooral wanneer de lichten uit gaan. Dit zijn onze ideeën voor een rustgevende slaapkamer.

Goede verduistering

Het klinkt misschien overbodig om te benadrukken, maar uit de praktijk blijkt dat dit zeker niet zo is: zorg voor goede verduistering. Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat de ruimte echt donker is. Wanneer het goed donker is, maakt je lichaam melatonine aan, waardoor je slaperig wordt. Is het nog te licht, dan kan deze aanmaak verstoord worden. Zorg dus altijd voor verduistering die de kamer echt donker maakt.

Rustgevende verlichting

Je slaapkamer is niet alleen de plek waar je slaapt. Voor veel mensen is het ook de plek om ‘s avonds tot rust te komen. Veel mensen gaan daarom eerst nog even lezen of in bed wat tv kijken of browsen voordat zij gaan slapen. Je weet waarschijnlijk al hoe het werkt met schermen: doe de tv of je telefoon/tablet ruim van tevoren uit voordat je gaat slapen. Het (blauwe) licht van schermen houdt je wakker. Maar kies ook voor rustgevende verlichting. Denk bijvoorbeeld aan lavalampen. Ze hebben minder intens licht en een rustgevende uitstraling die bijdraagt aan een ontspannen gevoel. Op Directlampen.nl vind je veel verschillende (lava)lampen voor in jouw slaapkamer.

Zorg voor het juiste klimaat

Wist je dat ook het klimaat van in de slaapkamer van invloed is op de kwaliteit van je slaap? Je slaapt beter wanneer de kamer iets aan de koele kant is. Idealiter ligt de temperatuur van de slaapkamer iets onder die van de woonkamer. Zo’n 17-18 graden is de perfecte temperatuur om in te slapen.

Rustgevende kleuren

Kleuren doen, bewust en onbewust, veel met je gemoedstoestand. Daarom is het goed om na te denken over de kleuren die je in je slaapkamer wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor je dekbedovertrek. Natuurlijk kies je een kleur uit omdat je deze mooi vindt, maar probeer daarbij ook rekening te houden met de eigenschappen van de kleur. Groen en blauw zijn rustgevende kleuren. Uiteraard gaat het dan niet direct om gifkikker groen en smurfblauw, maar juist de wat zachtere tinten.

De rol van geluid

Je hoeft er geen geleerde voor te zijn om te weten dat je beter slaapt in een rustgevende slaapkamer zonder geluidsoverlast. Dat betekent echter niet dat geluid geen rol kan spelen. Sterker nog: veel mensen vallen eenvoudiger in slaap met rustgevend achtergrondgeluid. Kies voor monotone, zacht een rustige geluiden. Dat kan variëren van “white noise” tot natuurgeluiden zoals de oceaan of een zachte regenbui.