Hoe val je snel in slaap? 10 bewezen tips voor een goede nachtrust!

Hoe val je snel in slaap

Voor het laatst geüpdate op mei 17, 2023 door Mike

De vraag hoe val je snel in slaap is één van de meest gegoogelde vragen aller tijden. Slapen is goed voor je gezondheid, maar het lukt lang niet altijd om gemakkelijk in dromenland te belanden. Voor je het weet lig je weer een hele nacht te woelen en draai je voortdurend van je linker- naar je rechterzij en weer terug. Gelukkig zijn er wel allerlei dingen die je kan doen om beter in slaap te komen en een goede nachtrust te krijgen. Wij hebben zelfs 10 bewezen tips voor een goede nachtrust voor je kunnen vinden. Lees daarom snel verder!

1. Een rustige en donkere slaapkamer

2. Frisse lucht in de slaapkamer

3. Beperk schermgebruik voor bedtijd

4. Eet niet voor je gaat slapen

5. Zorg voor een vaste routine

6. Slaap niet overdag

7. Beweeg wel overdag

8. Pas op met bepaalde voedingsmiddelen

9.  Werk aan de dingen waarover je wakker ligt

10. Doe ademhalingsoefeningen

Slapeloosheid is een groter probleem in Nederland dan veel mensen zich beseffen. Als de andere leden van jouw gezin allemaal lekker doorslapen en je ziet ook geen lichten aan bij de buren, dan denk je al snel dat je de enige bent. Toch heeft zo’n 20% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder hier in een bepaalde mate last van. Dat je niet goed kan slapen is dus helemaal niks geks.

Slapeloosheid is voor mij ook altijd een groot probleem geweest. Als kind lag ik al hele nachten wakker wanneer mijn ouders lagen te snurken. Voor mij waren de belangrijkste tips om met ademhalingsoefeningen aan de slag te gaan en om meer te gaan bewegen. Door het sporten was ik vermoeider en door de ademhalingstechnieken bracht ik mijn lichaam beter tot rust. Nu slaap ik de meeste nachten als een roos!

Wil weten hoe je deze 10 tips gemakkelijk zelf kan benutten? Lees dan snel verder zodat je er direct mee aan de slag kan. Voor je het weet, slaap je een stuk beter!

Hoe val je snel in slaap? 10 bewezen tips voor een goede nachtrust!

Een rustige en donkere slaapkamer

Het begint allemaal bij het zorgen voor de juiste omstandigheden. Hoe val je in slaap als de omgeving daar helemaal niet op is ingericht? Goede geluidsisolatie zodat je niet gestoord kan worden is heel belangrijk. Daarnaast moet je ook je ramen verduisteren met goede gordijnen of andere raamdecoratie. Is het lekker donker? Dan zal je gemakkelijker tot rust komen en de slaap vatten!

Frisse lucht in de slaapkamer

Je brengt veel uren in je slaapkamer door. Alleen al slapen doe je een derde van elke dag als het goed is. Dat betekent dus ook dat je flink wat van de lucht vraagt. Die wordt daardoor minder fris. Door de slaapkamer goed te ventileren door een raam open te zetten, kan je daar wat aan doen. frisse lucht is gezonder en helpt ook de temperatuur in je slaapkamer op een beter niveau te houden, zo net onder de 20 graden Celsius. Lees hier het belang van een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer.

Beperk schermgebruik voor bedtijd

Een probleem van de moderne tijd is dat we altijd met schermen bezig zijn. Overdag werken we achter een computer. In onze vrije uurtjes zitten we op de smartphone of tablet. En als we gaan ‘ontspannen’ zetten we een film of serie op Netflix op. Al die indrukken van die schermen vergen veel van je hersenen. Terwijl die juist ook tot rust moeten komen om de slaap te kunnen vatten. Een uur voor je gaat slapen stoppen met schermgebruik is dus wel aan te raden.

Eet niet voor je gaat slapen

Wanneer je kort voor je gaat slapen nog flink eet, dan geef je eigenlijk het verkeerde signaal aan je lichaam. Je zet het aan het werk en geeft het ook nog eens energie. Terwijl je juist in een staat van rust terecht wilt komen. Daarom is het dus niet slim om voor je gaat slapen nog flink te eten. Heb je toch een beetje trek, dan moet je daar wel iets aan doen anders houdt jouw knorrende maag je wakker. Een lichte en gezonde snack nemen is dan de oplossing.

Zorg voor een vaste routine

In slaap vallen draait allemaal om het tot rust brengen van lichaam en geest. Daar heb je als mens veel meer invloed op dan je denkt. Zo kan je bijvoorbeeld een vaste routine ontwikkelen om te zorgen dat je in de juiste staat komt om in slaap te vallen. Je verzorgt je huid en masseert jezelf bijvoorbeeld voor je gaat slapen. Of je maakt een warme kruik die je alvast tegen je aan drukt om lekker warm te worden. Zorg dat deze routine erin geslepen raakt om de rust te vinden die je nodig hebt.

Slaap niet overdag

Hoe val je snel in slaap? Daarvoor helpt het natuurlijk als je slaperig bent. Wanneer je iemand bent die overdag dutjes doet wanneer je even rustig op de bank zit, dan is het niet zo gek dat je ’s avonds de slaap niet kan vatten. Dit kan zelfs een probleem worden, want deze cyclus eindigt nooit. Je valt overdag in slaap omdat je ’s nachts niet voldoende geslapen hebt, maar je slaapt ’s nachts niet voldoende door je dutjes overdag. Dit moet je doorbreken.

Beweeg wel overdag

Slapen is overdag dus niet bepaald een goed idee. Bewegen is daarentegen juist wel aan te raden. Door meer te bewegen verbruik je je energie en zal je aan het eind van de dag veel vermoeider zijn. Dit helpt je om gemakkelijker in slaap te komen. Er is wel één kanttekening. Het gaat je niet helpen om vlak voor bedtijd nog even wat energie te verbranden. Wanneer je kort voor bedtijd nog gaat bewegen, dan zal je juist wakker blijvend. Sport dus ’s ochtends. ’s Middags of hooguit aan het begin van de avond.

Pas op met bepaalde voedingsmiddelen

We hadden het eerder al over het moment van eten. Ook wat je eet kan van grote invloed zijn op hoe goed je slaapt. Er zijn allerlei voedingsmiddelen die je nachtrust kunnen verstoren. Cafeïne in koffie en thee is natuurlijk een bekend voorbeeld. Ook suiker en chocolade hebben deze uitwerking. Let overigens ook op met roken, want ook nicotine kan op deze manier op je mate van nachtrust een uitwerking hebben. Op tijd je laatste sigaret nemen is wel aan te raden.

Werk aan de dingen waarover je wakker ligt

Een belangrijke reden waarom veel mensen last hebben van slapeloosheid is omdat er van alles in het leven gaande is om wakker van te liggen. Dus hoe val je snel in slaap? Door juist aan die dingen te werken. Je hoeft niet al je problemen op te lossen, want soms kan dat ook simpelweg niet. Je kan echter wel grote stappen zetten door bijvoorbeeld de dingen waarover je piekert op te schrijven. Zo laat je ze even los en kan je beter in slaap komen.

Doe ademhalingsoefeningen

Het tot rust brengen van lichaam en geest is een belangrijke factor in de mate waarin je de slaap kan vatten. De fysieke manier waarop je dat kan doen, is door met ademhalingsoefeningen aan de slag te gaan. Er is inmiddels al veel bekend over hoe dit bijvoorbeeld je hersenactiviteit kan vertragen. Simpele oefeningen van enkele tellen inademen, enkele tellen vasthouden en dan enkele tellen rustig uitblazen kunnen al veel goeds voor je doen wanneer je veel last hebt van slapeloosheid.

Ontspanning als medicijn

De manier om snel in slaap te vallen is door voldoende te ontspannen. Eigenlijk zag je dat ook in sommige van onze tips al terug. Bewegen helpt je bijvoorbeeld om te ontspannen. Ook de routine en de ademhalingsoefeningen voor je gaat slapen zijn technieken om je te helpen om sneller in slaap te vallen door ontspanning. Over het algemeen kan ontspanning een medicijn tegen slapeloosheid zijn. Het kan bijvoorbeeld ook helpen om je wat meer op meditatie te richten. Dit soort technieken, net als de ademhalingsoefeningen, kunnen je niet alleen helpen wanneer je de slaap wilt vatten. Ze zijn bijvoorbeeld ook heel bruikbaar wanneer je onder stress leeft. 

De juiste slaapkamer inrichten

Het kan soms ook helpen om eens kritisch te kijken naar hoe je slaapkamer eigenlijk in elkaar steekt. Het gaat dan niet om het isoleren van geluid en het verduisteren van de ramen. Het gaat er ook om welk bed je kiest, welk matras je erop legt en welke kussens en dekens je gebruikt. Het kan je weleens heel goed helpen om sommige elementen te vervangen. Een kussen of matras dat meer steun aan je lichaam biedt kan bijvoorbeeld heel veel verschil maken. Een deken dat jou beter op temperatuur houdt is een ander goed voorbeeld hiervan. Met behulp van specialisten kan je op zoek gaan naar welke elementen bij jou wel aan vervanging toe zijn zodat je weer optimaal kan slapen.

Geef jezelf 45 minuten

Een goede test om te bekijken of je op de goede weg bent is door een harde grens aan te houden. Volgens de wetenschap kan er pas van slaapproblemen worden gesproken als het langer dan 45 minuten duurt om in slaap te komen. Natuurlijk heb je ook gezocht naar hoe val je in slaap binnen 1 minuut of binnen 5 minuten. Dat is natuurlijk mooi meegenomen als dat lukt. Het is echter belangrijker om te bekijken of het je binnen 45 minuten lukt. Val je vaker wel in slaap dan niet, binnen die tijd? Dan zit je goed. Zo niet, gebruik dan eens een andere tip van ons lijstje om te kijken hoe dat gaat. Of werk aan je slaapkamer.

Veelgestelde vragen: Hoe val je snel in slaap? 

Wat is de snelste manier om in slaap te vallen?

De snelste manier om in slaap te vallen is door je lichaamstemperatuur onder controle te krijgen. Een koele donkere slaapkamer is daar heel belangrijk in. Ventilatie en verduistering zag je ook bij onze tips staan. Die zijn ook om deze reden heel belangrijk.

Hoe slaap je sneller als je een keer niet kan slapen?

Sneller slapen als het een keer niet lukt werkt heel anders. Dit is namelijk voor mensen die geen echte slaapproblemen hebben. Even uit bed gaan en tot rust komen kan dan helpen. Meestal als je niet direct in slaap valt ga je je juist opwinden omdat je dit niet gewend bent.

Welke middeltjes helpen je slapen

Er zijn middeltjes die je helpen slapen die iedereen in huis heeft. Dat kan bijvoorbeeld om een thee soort gaan, mits het geen groene thee is. Ook melden sommige onderzoeken dat paracetamol kan helpen om je net wat gemakkelijker in slaap te laten vallen.

Hoe val je in slaap als je niet moe bent?

In slaap vallen als je niet moe bent kan je doen door enkele slimme trucjes te gebruiken. Je sokken aanhouden in bed is een voorbeeld. Je wekker verstoppen is een andere goede tip. Je gedachten verzetten werkt ook. Dit ken je misschien wel van het schaapjes tellen, wat hierop is gebaseerd.

Conclusie

Hoe val je snel in slaap? Dankzij onze 10 bewezen tips voor een goede nachtrust, kan je de kans dat het lukt in ieder geval een stuk groter maken. Het gaat er vooral om dat je je lichaam en geest tot rust brengt. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om je apparaten met schermen op tijd uit te zetten. Ook moet je zorgen voor een routine die je helpt om tot rust te komen. Zoals ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen, net zoals dat geldt voor voldoende lichaamsbeweging. Aan de andere kant zijn er ook tips die betrekking hebben op omgevingsfactoren. Geluid en licht isoleren is bijvoorbeeld belangrijk. Pas op met wat je eet, drinkt en rookt. Al deze zaken samen maken dat je lekker goed tot rust kan komen. Het is slim om ook kritisch naar je slaapkamer te kijken. Wanneer je de basis goed verzorgd hebt met een goed bed en goed slaapgerei, dan is de kans dat je op een goed en gezonde manier in slaap valt direct groter. Kijk daarom vooral direct naar de onderzoeken van beste slaapgerei die je op andere plekken op deze site vindt!