Hoe slapen met ischias: Effectieve slaaphoudingen bij ischias

hoe slapen met ischias

Voor het laatst geüpdate op mei 17, 2023 door Mike

Wil je weten hoe slapen met ischias toch goed mogelijk is? Wanneer je veel pijn in de onderrug, heupen en benen hebt, dan is het bijna niet mogelijk om de slaap te vatten. Niet in de laatste plaats omdat het lastig is om een goede houding aan te nemen. Je wilt namelijk comfortabel liggen, maar je wilt ook geen pijn ervaren. Gelukkig zijn er de nodige tips te geven over slaaphoudingen. Waardoor je je dus toch kan zorgen dat je voldoende goede slaap krijgt. Ondanks de vele klachten die je ervaart. Je kan zelfs in de meeste gevallen gewoon in je favoriete houding liggen. Mits je maar de juiste dingen doet. Lees daarom snel verder over de effectieve slaaphoudingen bij ischias!

1. Slapen op je zij

2. Slapen op je rug

3. Een handdoek gebruiken

4. Een ischiaskussen gebruiken

5. Welke houdingen moet je niet aannemen?

Wil je hier snel alles over weten? Lees dan direct door om alle details te leren kennen en beter te leren slapen met ischias!

Soms ligt de oplossing van het probleem voor de hand. Wanneer je namelijk aan één kant van je lichaam van je last hebt van ischias, dan slaap je dus de komende tijd op je andere zij. Voor veel mensen is het probleem echter niet zo simpel op te lossen. Dan is het goed om te weten wat je wel kan doen. Met een aantal simpele ingrepen kan je al heel ver komen.

Zelf heb ik veel gehad aan het gebruik van speciale hulpmiddelen zoals een ischiaskussen. Door meer steun en comfort te krijgen merkte ik dat ik eindelijk ontspannen kon gaan liggen, zonder te vergaan van de pijn. De betere kwaliteit van de slaap die ik daardoor kreeg heeft op zich ook weer gezorgd dat ik me nog beter ben gaan voelen. Veel verschillende hulpmiddelen kunnen van waarde zijn. Kijk dus ook goed naar wat voor hulpkussen voor jou kan werken.

Wil je nu eindelijk eens een einde maken aan de problemen met pijn zodat je heerlijk kan slapen? Lees dan snel verder om direct iets eraan te kunnen doen!

Hoe slapen met ischias: Effectieve Slaaphoudingen bij Ischias

Slapen op je zij

Als het gaat om hoe je moet slapen met ischias, dan is het vaak niet een kwestie van het veranderen van je slaaphouding. Het gaat er juist om dat je de manier waarop jij fijn slaapt beter mogelijk maakt. Ben je bijvoorbeeld een zijslaper? Dan doe je dat door een kussen tussen je armen te plaatsen en op die manier voor een meer stabiele slaaphouding te zorgen. Ook druk je een kussen tussen je knieën en benen. Op die manier kan je namelijk zorgen dat je rug minder belast wordt.

Het is goed mogelijk om kussens te kopen die specifiek voor deze doelen gemaakt zijn. Er is wel een keerzijde. Het is namelijk zo dat je met losse kussens aan de slag gaat. Wanneer je slaapt kan je die dus loslaten en raak je ze kwijt. Waardoor je je ideale houding verliest en dus toch weer last kan krijgen van de problemen. Een mogelijke oplossing hiervoor is een lichaamskussen of zwangerschapskussen aanschaffen om tegenaan te liggen op je zij.

Slapen op je rug

Ben je juist iemand die het best op de rug slaapt? Dan zijn kussens ook heel belangrijk om te zorgen voor ondersteuning zodat de benen minder pijn gaan doen. Dat begint al bij een beter hoofdkussen. Zo kan je namelijk het hoofd, de nek en de schouders de steun bieden die nodig is. Het moet wel goed stevig zijn allemaal. Zo kan je voorkomen dat er onnodig veel druk ontstaat.

Dit geldt ook voor het matras dat je gebruikt. Is dit te zacht, of al wat ouder? Dan kan dat betekenen dat je te veel doorzakt en dus de pijn in de hand werkt ermee. Het kan zijn dat je de hele nacht druk zet op je spieren, pezen en zenuwen en dat je juist door deze slechte houding de ischias veroorzaakt. Terwijl de slaap juist bedoeld is om te herstellen en je klachten minder te maken. Een goed matras is dus essentieel wanneer je graag op de rug slaapt.

Een handdoek gebruiken

Een handdoek gebruiken in de onderrug kan van grote waarde zijn voor de juiste slaaphouding bij ischias. Dit is vooral van waarde voor mensen die op de rug slapen, zoals hiervoor al genoemd. Wanneer je een handdoek in de onderrug legt, dan heeft dat effect op de houding van de heupen. Die liggen dan wat meer neutraal, wat dus ook zorgt dat je minder druk op de spieren en zenuwen zet.

Overigens kan je het ook wat meer gericht aanpakken. De handdoek kan je namelijk ook vervangen door een dun kussen wat je ook in de goede houding laat liggen. Let wel echt goed op dat je specifiek een kussen gebruikt wat hiervoor bedoeld is. Als het ook maar een beetje te dik is, dan brengt dit al problemen met zich mee. Overigens kan het soms ook helpen om een kussen onder de knieën te leggen om de heupen in een betere houding te krijgen.

Een ischiaskussen gebruiken

Ischias kan iedereen overkomen. Dat neemt niet weg dat er wel bepaalde groepen zijn die er net wat meer last van hebben dan anderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen. Dit komt doordat tijdens de zwangerschap de zenuwen klem kunnen komen te zitten, met pijn als gevolg. Dit is dan ook een reden om op zoek te gaan naar de juiste houding en de hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. Juist dan kan je voorkomen dat de pijn alleen maar erger en erger wordt.

Voor zwangere vrouwen is er specifiek het zwangerschapskussen. Wat echter wel goed is om te weten, is dat ditzelfde kussen ook andere mensen die te maken hebben met ischias kan helpen. Wanneer je dus ook veel pijn hebt, dan is het goed om te kijken of je een lichaamskussen, zwangerschapskussen of ischiaskussen kan aanschaffen om mee te slapen. In de meeste gevallen is dit de oplossing die je altijd al zocht. De steun maakt een groot verschil.

Welke houdingen moet je niet aannemen?

Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe slapen met ischias beter gaat met de juiste slaaphoudingen. Het is juist ook belangrijk om te weten hoe je de problemen groter maakt door de verkeerde houdingen aan te nemen. Eigenlijk gaat het dan specifiek om één soort slaaphouding die je absoluut moet voorkomen. Dit gaat natuurlijk om het slapen op de buik.

Wanneer je op de buik in slaap valt dan doe je dat over het algemeen met een holle rug. Het probleem daarvan is dat je de ruggenwervel ermee buigt. Wat dus weer problemen met de zenuwen met zich meebrengt. Zeker wanneer je al last hebt van ischias maakt dit het alleen maar extra pijnlijk. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Overigens geldt bij slapen op de zij of de rug ook dat je moet voorkomen dat de ruggenwervel krom komt te liggen. Een rechte houding maakt al het verschil.

De juiste houding aanhouden

Waar het in grote mate om draait als het gaat om hoe te slapen met ischias, is dat je niet alleen de juiste houding weet te vinden, maar deze ook weet aan te houden. Je gebruikt de kussens en handdoeken dus om je ruggenwervel en heupen in de juiste neutrale houding te krijgen. Omdat je de kussens en andere hulpmiddelen gebruikt, is het dan ook nog eens zo dat je in de houding blijft liggen. De kans dat je namelijk gaat bewegen, wordt dan een stuk kleiner gemaakt. De kussens houden je in de houding die je gekozen hebt. Dit is ook precies de reden waarom de langere kussens zoals het lichaamskussen van grote waarde zijn. Die helpen je namelijk beter om de steun te behouden.

De vorm van het kussen

Het is ook van groot belang om te kijken naar de vorm van het kussen. Slapen met een specifiek kussen om meer steun te krijgen hangt af van je slaaphouding, maar ook van de contouren van je lichaam. Een langwerpig kussen kiezen is vaak een goed idee. Het is echter niet de enige optie die je hebt. Je kan bijvoorbeeld ook een kussen met een bepaalde gebogen vorm kiezen. Zo is er bijvoorbeeld het J-kussen. Deze is recht bij het hoofd en het bovenlichaam, maar heeft onderaan een bocht, zodat je het tussen de benen  kan klemmen. Zo maak je gebruik van alle voordelen. Een andere optie die je hebt is het U-vormige kussen. Deze is er vooral voor bedoeld om te zorgen dat de rug de juiste mate van steun krijgt. Kijk dus altijd naar wat in jouw situatie het best kan helpen.

Extra tips die kunnen helpen

Je kan aan de hand van wat extra inspanningen al snel zorgen dat je houding een stuk beter wordt. Dit maakt slapen met ischias ook een stuk beter mogelijk. Kies bijvoorbeeld een matras in de juiste hardheid. Een te zacht matras gebruiken is vragen om problemen. Je kan ook kiezen voor een boxspring, met daarop een zogenaamde topper om het wat harder te maken. Zo krijg je het beste van beide werelden. Het is daarnaast slim om goed voor je lichaam te zorgen. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld yoga en strekoefeningen van grote waarde zijn. Zo maak je de spieren los en slaap je beter. Ook kan een warm bad voor je gaat slapen helpen. Warmte en kou hebben altijd veel effect op het lichaam. Dat is wanneer je met ischias te maken hebt natuurlijk niet anders. Wees tot slot ook kritisch op je gewoontes als het om slapen gaat. Een vaste routine is bijvoorbeeld van grote waarde. 

Veelgestelde vragen: Hoe slapen met ischias: Effectieve Slaaphoudingen bij Ischias

Hoe ga je om met ischias overdag?

Omgaan met ischias overdag kan ook van waarde zijn om beter te kunnen slapen. Zo kan je door regelmatig zitten, staan en bewegen af te wisselen kan je bijvoorbeeld de pijn wat verlichten. Daar heb je dan ’s nachts voordeel van.

Kan je slapen met een pijnstiller bij ischias?

Het is best mogelijk om bijvoorbeeld paracetamol te gebruiken voor je gaat slapen. Bedenk je wel dat de juiste slaaphouding met voldoende steun nog altijd van groot belang is. Ook moet je met een specialist werken om je van de klachten af te helpen. 

Ben je sneller van ischias af door goede slaaphoudingen?

Je bent sneller van ischias af als je een goede slaaphouding en andere maatregelen neemt. Ischias is geen blijvende aandoening, maar het gaat ook niet vanzelf over. Dus is het wel van groot belang dat je je aan de tips houdt die je in dit artikel vindt.

Moet je met je benen omhoog slapen bij ischias?

Met je benen omhoog slapen bij ischias is niet altijd de juiste oplossing. Vaak is het beter voor mensen om met de benen iets hoger te slapen. In het geval van ischias gaat het er echter vooral om dat je de heupen en ruggenwervel in een neutrale houding krijgt.

Conclusie

Wanneer je last hebt van ischias, dan is het belangrijk om te zorgen dat je in een neutrale houding met heupen en ruggenwervel komt te liggen. Dat doe je door voor voldoende steun te zorgen. Dit kan door de juiste houding op rug of zij aan te nemen. Soms is het ook  fijn om wat extra steun te verzorgen met een dunne handdoek. Of je kiest ervoor om een specifiek ischiaskussen te gebruiken. Zorg dat je voldoende steun krijgt en zorg ook dat je in de juiste houding blijft liggen. Wanneer je dit doet, dan is het zeker mogelijk om de pijn te verlichten. Het is daarnaast wel ook belangrijk om andere maatregelen te nemen, Zoals bijvoorbeeld de hulp van een fysio of andere specialist. Zo kan je snel zorgen dat er een einde komt aan je klachten. Zorg bovendien ook dat je vandaag nog het juiste matras aanschaft. Zo maak je een einde aan slechte slaaphoudingen en slaap je alleen maar beter!