Voor het laatst geüpdate op mei 17, 2023 door Mike
De laatste jaren lijkt er alleen maar meer en meer op gezocht te worden. Zoekmachines krijgen steeds vaker de vraag: Hoe mediteer je? Door de drukke tijden waarin we leven is iedereen namelijk op zoek naar rust. De manier om die innerlijke rust te vinden, is volgens velen door de tijd te nemen om te mediteren. Alleen wil je dit dan wel goed doen, zodat je ook echt je stress en zorgen leert loslaten. Hoewel mediteren niet heel moeilijk is, is het fijn wanneer je het stap voor stap uitgelegd kan krijgen. Daar hebben we dan ook voor gezorgd in dit artikel. Neem al deze stappen door, volg ze op en voel al je stress zo uit jouw lichaam vloeien!
1. Maak tijd vrij
2. De juiste houding aannemen
3. Concentreren op je ademhaling
4. Je gedachten loslaten
5. Oefenen, oefenen, oefenen
6. Hulpmiddelen gebruiken
Ben je benieuwd hoe dit er nu eigenlijk in de praktijk komt uit te zien? Dan is het zaak om snel door te lezen, zodat je er direct mee aan de slag kan!
Mediteren is iets wat je eigenlijk altijd en overal kan doen. Daardoor is het een krachtig middel tegen de stress en spanning die je ervaart. Alleen is het wel belangrijk dat je weet welke stappen je moet doorlopen om hier profijt van te hebben. Wanneer je iemand bent die niet lekker in zijn vel zit, dan kan dit precies zijn wat je nodig hebt om tot jezelf te komen.
Voor mij was het zo dat juist toen ik de combinatie van het concentreren op ademhaling en het loslaten van stressgedachten begon te begrijpen, ik ook echt het mediteren onder de knie kreeg. Het is wel heel fijn om niet langer onder invloed te staan van dingen die heel zwaar op je drukken, zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurt!
Inhoud artikel:
Hoe mediteer je? Stap voor stap uitleg over hoe je kunt mediteren
Maak tijd vrij
Mediteren kost je wel wat tijd. Die tijd moet je echt vrijmaken. Schrik niet, want het gaat niet om uren. Je kan bijvoorbeeld beginnen met iedere ochtend 5 minuten meditatietijd in je agenda te plannen. Zo kan je dit onderdeel van je ochtendritueel maken. Later kan je ook je dagafsluiting gaan voorzien van 5 minuten mediteren.
De juiste houding aannemen
Comfort is het sleutelwoord als het om meditatie gaat. Je been moet niet gaan slapen en je arm moet niet afgeklemd worden. De bekendste meditatie is de zogenaamde lotushouding. Het is niet voor niets dat deze goed werkt. Je zit rechtop en stabiel, maar wel comfortabel zonder dat klachtjes kunnen gaan opspelen. Het is slim om deze houding aan te leren. Wel is het belangrijk om te weten dat de lotushouding geen must is voor goede meditatie. Het kan ook in andere houdingen.
Concentreren op je ademhaling
Meditatie draait er altijd om dat je je aandacht ergens op richt. Bij de meeste vormen van meditatie gaat je aandacht uit naar je ademhaling. Het is slim om op zoek te gaan naar een ritme zodat je ademhaling tot rust komt. Dit kan bijvoorbeeld 4 tellen inademen en 5 tellen uitademen zijn. Je kan hier ook andere tempo’s voor kiezen. Zorg wel altijd dat je langer uitademt dan inademt. Doe dit vanuit je buik en in gelijkmatige bewegingen. Op de manier kan je dan zorgen dat je de rust vindt. Dit is belangrijk om tot goede meditatie te komen.
Je gedachten loslaten
Dat je gedachten alle kanten op springen is heel normaal. Dat is immers altijd het geval. Dus wanneer je net leert mediteren, moet je niet ineens verwachten dat dit heel anders zal zijn. Het is nu in de eerste plaats van belang om je bewust te worden van je gedachten, zonder een waardeoordeel te geven. Vervolgens laat je ze weer wegdrijven. Je accepteert de dingen die in je gedachten opkomen en je accepteert ook dat ze met een zacht briesje weer ergens anders naartoe waaien. Zo kan je ze loslaten en heb je er minder last van.
Oefenen, oefenen, oefenen
Wanneer je begint met mediteren, dan zal je op enig moment ontdekken dat je wanneer je 5, 10 of misschien 30 minuten bezig bent ineens een momentje van volledige rust bereikt. Wanneer je vervolgens blijft oefenen met mediteren, dan ontdek je dat je meer kan. Je kan dit moment van rust wat gemakkelijker bereiken en het lukt je ook beter om dit wat langer vast te houden. Het is belangrijk om hier niet gehaast in te willen zijn. Bouw rustig op, van 5 minuten in de ochtend naar 2 keer 5 minuten op een dag. Vervolgens bouw je van 5 naar 10 minuten op en zo verder.
Hulpmiddelen gebruiken
Hoe je moet mediteren heb je nu dus kunnen lezen, maar wanneer je straks gaat beginnen, dan ben je de helft van de stappen in dit artikel alweer kwijt door de stress. Het kan je dus ook helpen om een meditatieapp op je smartphone of tablet te zetten. Je kan voor een betaalde van hoge kwaliteit kiezen. Er zijn echter ook gratis apps die ook gewoon heel goed werken. Die kan je dus net zo goed gebruiken om je te helpen beter te mediteren.
Verschillende vormen van meditatie
Het is slim om je niet alleen te verdiepen in het mediteren op zich. Het is namelijk zo dat er heel veel verschillende vormen van meditatie bestaan. Je kan je laten leiden, of je kan het zelf doen. Je kan ook muziek gebruiken. Het is wel heel aantrekkelijk om die hulp te gaan gebruiken. Wanneer je op zoek bent naar rust, dan is dat voor ieder mens weer net even anders in te vullen. Daarom is het ook fijn om je te kunnen verdiepen in de verschillende soorten meditatie. Je kan op die manier een vorm vinden waar jij je comfortabel bij voelt. Uiteindelijk moet dit ook het resultaat van de meditatie ten goede komen.
Het juiste moment vinden
Hoewel het een goed idee kan zijn om te beginnen met 5 minuten mediteren als onderdeel van je ochtendroutine, blijkt wel iets opvallends uit onderzoek. De meeste mensen mediteren in de avonduren. Het is dus ook niet vreemd wanneer je ontdekt bij jezelf dat jij je er ook fijner bij voelt wanneer je in de avonduren aan het mediteren gaat. Het is vooral ook een kwestie van gevoel. Wanneer het moment voor jou goed voelt, dan is de kans dat je succes hebt met je meditatieroutine ook een stuk groter. In dat opzicht is kiezen voor de avond ook geen enkel probleem wanneer je begint.
Veelgestelde vragen: Hoe mediteer je?
Is 5 minuten mediteren voldoende?
5 minuten mediteren is een goede start. Wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met meditatie, dan is dit het beginpunt en dan bouw je dit uit naar 15 tot 20 minuten. Dit klinkt allemaal kort maar je zal merken dat deze kort momentjes juist veel opleveren.
Waarom denk je zoveel tijdens mediteren?
Je denkt tijdens het mediteren niet meer dan anders. Je bent je er meer bewust van juist omdat je tot rust probeert te komen. De truc is om de gedachten te accepteren en gewoon te laten voor wat ze zijn, namelijk simpelweg gedachten die voorbij komen.
Is liggend mediteren goed?
Liggend mediteren kan net zo goed werken als mediteren in de lotuszit. Het gaat er vooral om dat je een houding vindt waar jij je comfortabel bij voelt. Wanneer dit het geval is, dan kan je er zeker van zijn dat je ook succes zal hebben met je meditatieroutine, ook wanneer je ligt.
Kan je dagelijks mediteren?
Het is goed mogelijk om dagelijks aan de slag te gaan met mediteren. Het kan je zelfs heel veel rust geven wanneer je opbouwt naar uiteindelijk dagelijks 15 tot 20 minuten mediteren om je hoofd leeg te maken en het punt van helemaal niets te bereiken. Daar krijg je veel energie van.
Conclusie
Hoe kan je mediteren? Eigenlijk heb je in dit artikel kunnen ontdekken dat er helemaal niet zoveel voor nodig is. Wat vooral belangrijk is, is dat je tijd reserveert om ook echt te gaan mediteren. Wanneer je die tijd hebt ingepland, dan neem je een comfortabele houding aan, bijvoorbeeld de lotuszit. Vervolgens ga je je dan concentreren op je ademhaling. Doe dit vanuit je buik en vind een fijn ritme van enkele tellen inademen en enkele tellen uitademen. Adem liever wat langer uit dan in. Wat je nu zal merken is dat je je bewust wordt van de gedachten die voorbij komen tijdens deze meditatie. Het is nu zaak om deze gedachten gewoon te laten voor wat ze zijn. je hecht er geen waarde aan, je accepteert ze gewoon als gedachten en verder niet. Zorg dat je een vorm vindt die goed bij je past. Er zijn namelijk heel veel verschillende vormen van meditatie te proberen. Gebruik eventueel een hulpmiddel zoals een app om je te laten leiden. Wanneer je al deze zaken goed op orde hebt, dan kan je er zeker van zijn dat jouw meditatieroutine je gaat helpen!