Hoe lang kan een mens zonder slaap: Onderzoek naar de maximale periode zonder slaap en de gevolgen ervan

Hoe lang kan een mens zonder slaap

Voor het laatst geüpdate op juni 6, 2023 door Mike

Ieder mens heeft slaap nodig. Zo kan je tot rust komen en herstellen je lichaam en geest. Dit is ook de reden waarom we dagelijks 8 uur proberen te slapen. Toch vraag je je af: hoe lang kan een mens zonder slaap? Het is natuurlijk best interessant om te weten waar het menselijk lichaam allemaal toe in staat is. Hier is dan ook voldoende onderzoek naar gedaan. Zoals we inmiddels ook het nodige weten over de negatieve effecten van te lang niet slapen. Die zijn er namelijk ook in overvloed. Om je een goed idee te geven, zetten wij hier de beschikbare informatie op een rij!

1. Hoe lang kan je zonder slaap?

2. Wat gebeurt er als je niet meer slaapt?

3. Kan je doodgaan aan slaaptekort?

4. Wanneer weet je of je slapeloosheid hebt?

5. Wat kan je doen om weer te slapen?

Er zijn dus genoeg vragen te beantwoorden als je wilt weten hoe lang en mens zonder slaap kan. Gelukkig is er ook al veel over bekend. Lees daarom direct even verder in dit artikel!

Het is belangrijk om dit artikel niet te zien als een gids om precies zo lang als kan zonder slaap te doen. Het is juist belangrijk dat je je er goed bewust van wordt wat er gebeurt als je lang niet slaapt omdat dat niet kan of lukt. Natuurlijk is het juist wel belangrijk om altijd te zorgen dat je toch voldoende slaap krijgt. Zo zal je niet in de problemen komen.

Zelf heb ik ook altijd al veel moeite gehad om voldoende te slapen. Ik ga wel op tijd naar bed, maar ik val niet altijd snel in slaap. Ik heb nooit heel lang zonder slaap gedaan. Toch heb ook ik wel wat gehad aan de tips die je aan het einde van dit artikel zal krijgen. Daarmee kan je dus ook wanneer je van nature wat minder goed kan slapen een groot verschil maken.

Hoe lang kan een mens zonder slaap: Onderzoek naar de maximale periode zonder slaap en de gevolgen ervan

Hoe lang kan je zonder slaap?

De belangrijkste vraag is hoe lang een mens zonder slaap kan. Het simpele antwoord hierop is 72 uur. Dit is wel relatief. Het duurt namelijk 72 uur voor je de gevaarlijke gevolgen zoals hallucinaties gaat merken. In de periode daarvoor merk je echter al dat je niet meer normaal kan functioneren. Bovendien is het omgekeerd ook weer zo dat je niet direct na uur 72 zonder slaap dood neervalt. Na 72 uur wordt het echter wel gevaarlijk voor een mens.

Wat gebeurt er als je niet meer slaapt?

Wanneer je niet meer slaapt, ga je dat vooral in je gedrag merken. Zo kan je bijvoorbeeld paranoïde worden. Ook kan je verward en overstuur raken. Daarnaast krijg je last van hallucinaties. Die beginnen heel voorzichtig, maar worden steeds intenser. Uiteindelijk kan je zelfs in een psychose raken wanneer het je niet meer lukt om te slapen. Deze gevolgen stapelen zich op na de 72 uur dat je niet geslapen hebt.

Kan je doodgaan aan slaaptekort?

Er is in de wetenschap officieel nooit een dode door slaaptekort vastgesteld. Wel zijn er bijvoorbeeld laboratoriumtests met ratten gedaan. Die sliepen meer dan een maand niet. Uiteindelijk gingen die dood en leken de gevolgen van de slapeloosheid ze fataal te zijn geworden. Ook van sommige mensen die overleden wordt gedacht dat dit uiteindelijk kwam doordat ze aan slapeloosheid leden. Uiteindelijk gaf het lichaam op. Maar dit is dus niet 100% zeker.

Wanneer weet je of je slapeloosheid hebt?

Slapeloosheid wordt al relatief snel vastgesteld. Wanneer je minstens twee keer per week niet goed slaapt en je daardoor overdag ook minder goed functioneert, dan kunnen artsen al stellen dat je met slaapproblemen te maken hebt. Dit is dus wel iets anders dan 72 uur of langer achter elkaar niet slapen. Het is dus belangrijk om goed in de gaten te houden hoe goed de kwaliteit van jouw slaap is. Dat doe je bijvoorbeeld met een smartwatch.

Wat kan je doen om weer te slapen?

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je niet goed slaapt. Je kan ook van alles doen om je slaap te bevorderen. Gezonder eten, regelmatiger leven en meer sporten zijn in ieder geval belangrijke kenmerken. Ook moet je op tijd stoppen met het gebruik van schermen zoals laptops en tablets. Daarnaast kan het helpen om slaapthee te nemen, of melatoninetabletjes van de drogist. Als dit allemaal niet helpt is het slim om je arts te raadplegen.

Veelgestelde vragen: hoe lang kan een mens zonder slaap?

Is weinig slaap altijd beter?

Weinig slaap is altijd beter dan geen slaap. Wanneer je dus de hele nacht wakker ligt, is het toch slim om om 5:00 ’s ochtends te blijven liggen. Als je dan toch nog twee uur slaapt tot de wekker om 7:00 gaat dan is dat beter dan een nacht doorhalen om morgen beter te kunnen slapen.

Hoe lang kan je wakker blijven?

Hoe lang je wakker kan blijven is niet helemaal zeker. Er zijn wel onderzoeken gedaan waarbij mensen 10 tot 11 dagen wakker bleven. Dit is dan ook het record. Toen werden de testen wel afgebroken, dus mogelijk kan het nog iets langer.

Slaap je beter op een goed bed?

Op een goed bed krijg je meer rust en kan je dus mogelijk ook net wat beter slapen. In ieder geval is het beter voor je lichaam wanneer je een bed hebt dat jou de juiste balans tussen steun en comfort biedt. Zo kan je beter tot rust komen.

Conclusie

Hoe lang kan een mens zonder slaap? Volgens onderzoeken kan dit in ieder geval 10 tot 11 dagen. Het is alleen wel zo dat je steeds meer klachten krijgt naarmate je langer wakker blijft. Die klachten beginnen ongeveer na 72 uur. Dan zal je gaan hallucineren, word je paranoïde en raak je verward en prikkelbaar. Ook zal je steeds heftigere klachten gaan ervaren als je dan nog altijd wakker blijft. Het is dus niet aan te raden om dit te testen. Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat je doodgaat aan slaaptekort. Het is echter wel zo dat er veel vermoedens bestaan dat mensen zijn overleden doordat ze niet konden slapen. Als je niet goed slaapt, zijn er allerlei hulpmiddelen te vinden!