Wat is een goed matras bij rugklachten?

Word je vaak wakker met een pijnlijk of vermoeid gevoel in je onderrug? Heb je last van rugpijn en ben je op zoek naar een goed matras bij rugklachten? In dit artikel leggen wij uit welk matras een goede keuze is en waar je op moet letten, zodat je ’s nachts de juiste ondersteuning krijgt. We geven tips voor het kopen van een geschikt matras voor rugklachten en raden een drietal matrassen aan.

goed matras bij rugklachten

Voor het laatst geüpdate op oktober 29, 2021 door snurkadmin

Waar moet je op het letten bij het kopen van een matras voor rugklachten?

Een goed matras bij rugklachten zorgt voor de juiste ondersteuning. In verreweg de meeste gevallen zorgt een matras niet voor rugklachten, maar kan deze de klachten wel verergeren of in stand houden. Bij de keuze van een matras voor rugklachten is het raadzaam te letten op de volgende factoren: hardheid en ondersteuning. Ook is een goed hoofdkussen essentieel voor een goede nachrust en het verminderen van rugklachten.

De hardheid van je matras

Het klinkt misschien simpel, maar tijdens het slapen is het belangrijk dat je hoofd, nek en ruggengraat min of meer een rechte lijn vormen. Als dit niet het geval is, kan je slaaphouding zorgen voor nek- en rugklachten. Door het kopen van een goed matras bij rugklachten kun je ervoor zorgen dat de juiste zones ondersteund worden en bijvoorbeeld je billen en bekken wegzakken om je ruggengraat in een rechte lijn te krijgen. Een gemiddeld tot hard matras geeft in de regel de meeste ondersteuning en is dus een goed matras bij rugklachten. Zeker voor mensen met een lichaamsgewicht boven de 80kg is een hard matras een aanrader.

Welk matras moet ik kiezen bij rugklachten?

Zoals we eerder opmerkten, is ondersteuning belangrijk voor mensen met rugpijn. Slaap je op je rug? Kies dan een matras, die je onderrug ondersteunt, maar je billen, schouders en bekken juist laat wegzakken. Slaap je op je zij? Dan is het belangrijk dat je nek en taille niet wegzakken, maar je schouders en heupen wel. Het slapen in buikligging is onnatuurlijk en kan rugpijn tot gevolg hebben. Het is goed iets aan je slaaphouding te doen om klachten te voorkomen.

Het beste matras bij rugklachten

Er is een groot aanbod van matrassen voor slapers met rugpijn. Wij stelden een top 3 samen.

1. Tempur original

De Tempur original prima 19 traagschuimmatras voor €1000. Deze matras is samengesteld op basis van technieken van de NASA en past zich moeiteloos aan, aan jouw lichaam tijdens het slapen.

2. Koudschuim matras 90×200 cm, Luxe HR 50 van Perfectmatras

De Koudschuim matras 90×200 cm, Luxe HR 50 van Perfectmatras voor €199. Deze pure foam matras voorkomt een pijnlijke rug en is een aanrader voor mensen met een lichaamsgewicht tot 120kg.

3. TotaalBED matras Dahlia pocketveer

De totaalBED matras Dahlia pocketveer van €349. Deze matras heeft een uitstekende ventilatie en biedt goede ondersteuning door meerdere comfortzones. De matras bestaat in meerdere varianten voor mensen met een verschillend lichaamsgewicht.