Gebroken ribben, schouderoperatie of kaakoperatie; zo ga je goed slapen na een operatie

gebroken ribben slapen

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Hoe kun je het beste slapen na een schouderoperatie? Heb je pijnklachten door gebroken ribben of weet je niet hoe je moet liggen na een kaakoperatie? Wij delen een aantal tips om zo comfortabel mogelijk de nacht in te gaan na een heftige ingreep. Veel slapen is natuurlijk juist belangrijk voor je herstel, maar hoe doe je dat, als je normale slaappositie niet comfortabel is? Lees hier onze oplossingen voor slaapproblemen na een operatie!

Slapen met gebroken ribben

Je ribben breken is ontzettend pijnlijk. Je voelt de fractuur bij iedere miniscule beweging en moet daarbij alert zijn op longinfecties en onbedoelde verschuivingen. Toch is veel slapen ook belangrijk voor je herstel. Hoe doe je dat met gebroken ribben? Allereerst kun je het beste op je rug of zij gaan liggen. Deze posities helpen je om makkelijker te kunnen ademhalen. Om slaapproblemen te voorkomen kun je het beste kiezen voor comfort en pijnstillers slikken. Ook kun je een kussen tegen je gebroken ribben houden, zodat je gebroken ribben bij hoesten of zuchten niet tegen een hard voorwerp aankomen. Wil je op je zij slapen? Ga dan op je aangedane zij liggen, zodat je gebroken ribben zo veel mogelijk op hun plaats blijven. Wikkel nooit een doek om je ribben. Dit kan juist voor longontsteking of een klaplong zorgen.

Slapen na een schouderoperatie

Een schouderoperatie gaat vaak gepaard met slecht slapen, terwijl veel slapen na een narcose juist fijn is voor je lichaam. Hoe kun je slaapproblemen tackelen na een ingreep? Meestal slaap je na een schouderoperatie op je rug. Het beste kun je je nek ondersteunen met een opgevouwen kussen, evenals de arm van je pijnlijke schouder. Ook hier kan regelmatige pijnstillige uitkomst bieden. Gaat het iets beter? Dan kun je op je zij gaan slapen, maar alleen met je gewicht op je andere schouder. Een elektrisch verstelbaar bed maakt slapen na een schouderoperatie makkelijker. Niet alleen stap je eenvoudiger uit bed, ook kun je wisselen van positie, waardoor zich geen druk opbouwt op je herstellende schouder en je minder zult snurken.

Slapen na een kaakoperatie

Na een kaakoperatie is het moeilijk om een fijne manier te vinden om te slapen. Je leest regelmatig horrorverhalen van mensen, die wekenlang slecht slapen na een operatie en last houden van de zwelling. Toch zijn er wel degelijk manieren om dit probleem tegen te gaan. Meestal is op je zij of buik slapen oncomfortabel door de druk op je kaken, maar ook op je rug slapen kan hoofdpijn veroorzaken. Daarom kun je het beste een manier zoeken om wat meer rechtop te slapen dan normaal. Zo kun je bijvoorbeeld een groot rolkussen aanschaffen met een schuine hoek, die je op je bed kunt plaatsen. Sommige mensen vinden het prettiger om in een relaxte stoel de nacht door te brengen of op een elektrisch verstelbaar bed te slapen, waarbij ze het hoofdeinde kunnen verstellen.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!