TIJDELIJKE ACTIE! Bestel het boek Perfect Slapen in 7 Stappen nu voor slechts € 37,-

GABA supplement als basis voor beter slapen

Heb je last van slapeloosheid en ben je op zoek naar manieren om je slaapproblemen op te lossen? In dit artikel gaan we verder in op de relatie tussen GABA en slapen. Wat is GABA en hoe werkt het? Draagt het innemen van een GABA supplement bij aan een betere nachtrust? Wij vertellen alles dat je moet even over deze neurotransmitter en leggen de werking van GABA in begrijpelijke taal uit. Zijn er bijwerkingen, is het gevaarlijk om GABA te slikken en hoe snel werkt een supplement?
gaba supplement

Voor het laatst geüpdate op mei 26, 2021 door snurkadmin

De werking van GABA

GABA staat voor gamma-amino-boterzuur. De naam zegt het eigenlijk al, maar GABA is een aminozuur en neurotransmitter, die bij veel processen in ons zenuwstelsel een belangrijke rol speelt. GABA is een lichaamseigen stof, die ons lichaam aanmaakt uit glutamaat. GABA komt veel voor in onze hypothalamus, een gebied aan de achterkant van onze hersenen. In de hypothalamus worden onze instinctieve functies gereguleerd. Instinctieve functies zijn bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur, maar ook je slaapcycli. GABA is een zogenaamde ‘inhibitor’. Als de receptoren geactiveerd worden, zorgt GABA ervoor dat de activiteit van onze zenuwen vermindert. Dit klinkt misschien eng, maar is juist heel erg fijn. Door GABA krijgt ons lichaam rust, kunnen we onze gedachten even uitschakelen en in slaap vallen. Als onze hersenen op volle toeren draaien, is het bijna onmogelijk in slaap te vallen.

Natuurlijke voedingsmiddelen met GABA

Ons lichaam maakt GABA dus zelf uit glutamaat, maar wat kunnen we eten om ons lichaam in staat te stellen deze neurotransmitter aan te maken? GABA zit bijvoorbeeld in groene groente, zoals tuinbonen, broccoli en spinazie. Ook in vette vis, noten, zaden en amandelen zit het aminozuur, evenals in soja, tomaten, aardappelen en eieren. Een gevarieerd dieet is belangrijk om ons lichaam en onze geest optimaal te laten functioneren. Probeer voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor je lichaam GABA kan produceren.

Een tekort aan GABA

Hoe merk je dat je een tekort hebt aan GABA en het misschien slim is om dit aan te vullen met een GABA supplement? Een tekort aan GABA komt bij veel mensen voor, bijvoorbeeld door ouderdom. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat we minder GABA gaan produceren naarmate we ouder worden. Wat kun je daarvan merken? Je kunt merken, dat je moeite hebt om je spieren echt te ontspannen of je gedachten tot stilstand te brengen. Het lijkt onmogelijk aan ‘niets’ te denken en je bent prikkelbaar. Soms ervaar je door een tekort aan GABA ook ernstigere symptomen, zoals hartkloppingen of hoofdpijn. Ook kan het zijn dat je al een tijdje geen zin in seks hebt of je opeens een stuk angstiger voelt.

De relatie tussen GABA en slapen

Een goede hoeveelheid GABA is essentieel voor een goede nachtrust. Zoals we al eerder stelden: Hoe moeilijk is het om in slaap te vallen, als je hersenen en zenuwen heel actief zijn? Onderzoekers van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Sleep’ stelden in 2008, dat mensen met slaapproblemen zo’n 30% minder GABA produceerden, dan mensen zonder slaapproblemen. Ook danken veel slaapmiddelen hun werking aan de interactie met neurotransmitter GABA. Veelvoorkomende slaapmedicatie als temazepan, zolpidem en zolpidon werken samen met de lichaamseigen stof, stimuleren deze of openen de receptoren.

De redenen om een GABA supplement te slikken

We hebben de werking van GABA in begrijpelijke taal uitgelegd, maar waarom zou je een GABA supplement innemen? GABA wordt gebruikt bij de behandeling van ADHD en PMS (Pre Menstrueel Syndroom). Ook kunnen GABA supplementen helpen bij de strijd tegen epilepsie, stress, pijn en slapeloosheid. Een GABA supplement is geen farmaceutisch medicijn, maar een voedingssupplement en is daarom niet gevaarlijk. GABA is een lichaamseigen stof, die je lichaam makkelijk kan opnemen. De kans dat je een te hoge dosering inneemt is zeer klein.

De bijwerkingen van GABA supplementen

Overweeg je GABA supplementen te slikken om beter te kunnen slapen? Dan zijn er een aantal dingen, waar je rekening mee moet houden. Slik je antidepressiva of andere medicatie die de stofwisseling in je hersenen beïnvloedt? Dan is het niet handig een GABA supplement te slikken. Ook het drinken van alcohol of het eten van met GABA verrijkte voeding moet tot een minimum beperkt worden. Gebruik je bloeddrukverlagende medicijnen of medicatie, die de kans op bloedingen vergroot? Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts en lees de bijsluiter van je GABA supplement nauwkeurig.

De dosering van GABA

Het beste kun je de dosering volgen, die staat aangegeven op de bijsluiter van het GABA supplement van jouw keuze. In algemene zin werkt een capsule van 500mg ongeveer één dag. Voor een optimaal effect is het raadzaam minimaal een maand iedere dag een GABA supplement te slikken, maar niet langer dan drie maanden achtereenvolgend. Neem na drie maanden een pauze van tenminste twee weken voor je eventueel opnieuw begint met slikken. Een combinatie van GABA en melatonine is ook effectief om beter te kunnen slapen.

GABA supplement kopen

Wil je een GABA supplement kopen? Je kunt een GABA supplement kopen in een fysieke winkel, zoals een drogisterij of online via bijvoorbeeld bol.com. Wij selecteerden drie producten:

1. GABA Plus Siblinguaal

Vitakruid Gaba Plus Sublinguaal Voedingssupplement - 90 smelttablettenGABA Plus Siblinguaal ter waarde van € 19,99 bevat 90 smeltcapsules. De GABA supplementen helpen je om beter te slapen en meer te ontspannen. De capsules worden snel en gemakkelijk opgenomen door het mondslijmvlies en dragen bij aan geestelijke balans.

bol.com Bol.com €16,92 Bekijken
drogisterij.net Drogisterij.net €19,04 Bekijken
amazon.nl Amazon.nl
niet op voorraad
Bekijken
Laatste Amazon prijs update was op: mei 26, 2022 7:12 pm

2. De GABA Now Foods 750 mg

GABA 750mg Now Foods 100v-capsDe GABA Now Foods 750 mg bestaat uit 100 plantaardige capsules. Met deze supplementen vul je het GABA tekort in je lichaam aan zonder nadelige of verslavende bijwerkingen. Dit GABA supplement kost je €21,90.

amazon.nl Amazon.nl €22,84
3 new from €17,07
Bekijken
Laatste Amazon prijs update was op: mei 26, 2022 7:12 pm

3. GABA 500mg Vitaminstore

GABA 500 mgGABA 500mg Vitaminstore combineert 500mg GABA met 4mg vitamine B6. Deze combinatie helpt je aan een goede nachtrust en rekent af met stress. De prijs van GABA supplementen van Vitaminstore bedraagt €23,95.