Droge mond tijdens het slapen; oorzaken & oplossingen

droge mond tijdens slapen

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Word je regelmatig wakker met een droge mond, die droog, plakkerig of brandend aanvoelt? Misschien lijkt jou mond vol te zitten met watten of voelt je tong aan als leer. Meestal is er niets ernstigs aan de hand, maar een droge mond na het slapen, kan wel vervelend zijn. In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken van een droge mond tijdens het slapen en komen we met oplossingen voor dit oncomfortabele gevoel.

Wat gebeurt er als je een droge mond hebt tijdens het slapen?

Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft af en toe last van een droge mond na het slapen. Bij ouderen ligt dit percentage hoger, tussen de 30% en 50%. Wakker worden met een droge mond is dus een veelvoorkomend probleem, maar wat is een droge mond eigenlijk? Je speekselklieren werken tijdelijk niet goed of zijn beschadigd, waardoor je een droog, brandend of plakkerig gevoel hebt in je mond. Soms heb je ook een droge keel, droge lippen en in extreme gevallen mondzweren. Het klinkt misschien verontrustend, maar er kan ook een simpele oorzaak ten grondslag liggen aan het hebben van een droge mond tijdens het slapen. Slaap je ‘s nachts per ongeluk met je mond open, omdat je op je rug ligt? Snurk je? Dan kan dat zomaar de reden zijn voor het rare gevoel bij het wakker worden.

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van wakker worden met een droge mond?

We zullen eerst de minder ernstige oorzaken bespreken van een droge mond na het slapen. Bij verreweg de meeste mensen zijn de speekselklieren tijdelijk uitgeschakeld door een makkelijk op te lossen oorzaak. Verderop in dit artikel zullen we tips geven om de relatief onschuldige oorzaken van een droge mond te voorkomen en te verhelpen.

Te weinig water drinken

Drink je te weinig water gedurende de dag? Dan kan het zijn dat je last hebt van uitdrogingsverschijnselen en daar past het hebben van een extreem droge mond tijdens of na het slapen ook bij. Een volwassene hoort minstens twee liter water per dag te drinken. Heb je dorst bij het wakker worden, hoef je minder vaak te plassen en ervaar je ochtendhoofdpijn? Dan is dit de voordehandliggende oorzaak van het droge gevoel in je mond.

Stimulerende middelen, alcohol en roken

Dat alcohol, drugs en tabak niet goed zijn voor je gezondheid, weten we inmiddels wel, maar ze dragen ook bij aan het hebben van een droge mond in de nacht en na het slapen. Deze stimulerende middelen onttrekken vocht aan het lichaam door je te laten zweten en te plassen en zorgen ervoor dat je eerder uitdroogt.

Verstopte neus, snurken en slapen met je mond open

Soms komt het hebben van een droge mond ook door je manier van slapen. Als je een verstopte neus hebt, slaap je waarschijnlijk met je mond open om goed te kunnen ademen. Hierdoor krijg je eerder een droge keel en mond. Bij het wakker worden heb je vaak dorst. Ook bij snurken of het op de rug slapen met je mond open, ervaar je vaak soortgelijke klachten.

Geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking het wakker worden met een droge mond. Bekende medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je een droog gevoel ervaart, zijn pijnstillers, antidepressiva, astma-medicijnen en medicatie tegen ADD.

Stress, angst en depressie

Stress is een belangrijke oorzaak van een extreem droge mond tijdens het slapen. Stress zorgt vaak voor slapeloosheid en een ongecontroleerde manier van slapen – bijvoorbeeld met de mond open – wanneer je wel in slaap valt. Ook angst en depressie leiden vaak tot een droge mond, een vermoeid gevoel en verzwakking van het immuunsysteem.

Hormonale schommelingen

Een verandering in de hormoonhuishouding heeft vaak een droge mond tot gevolg. Vrouwen in de overgang, pubers, mensen met schildklieraandoeningen en zwangere vrouwen hebben bovengemiddeld vaak last van een droge mond in de nacht.

Ernstige oorzaken

In sommige gevallen kan er een ernstig medisch probleem schuilen achter het hebben van een extreem droge mond. Bij twijfel kun je het beste je huisarts raadplegen. Een droge mond kan een indicatie zijn van een auto-immuunziekte, hiv, kanker of diabetes. Bestraling en chemotherapie kunnen ook zorgen voor een droge mond.

Tips voor het voorkomen en verhelpen van een droge mond

De meer onschuldige oorzaken van het hebben van een droge mond en keel, kun je met deze tips gemakkelijk aanpakken. Natuurlijk werkt niet iedere tip even goed bij iedereen. Het is aan te raden verschillende oplossingen met elkaar te combineren om op zoek te gaan naar de remedie tegen jouw droge mond klachten.

 • Drink voldoende water gedurende de dag, tenminste twee liter
 • Drink water tijdens het avondeten, in plaats van suikerhoudende dranken, wijn of koffie
 • Gebruik een mondspoeling zonder alcohol
 • Stop met roken
 • Laat stimulerende middelen links liggen
 • Slaap op je zij, in plaats van op je rug
 • Koop een fijne lippenbalsem
 • Pas op met zout en pittig eten
 • Bezoek je tandarts voor een goede mondhygiëne
 • Koop een luchtbevochtiger voor je slaapkamer
 • Doe ontspanningsoefeningen tegen de stress
 • Beperk je cafeïne en koolzuur inname
 • Koop anti-snurk strips om te stoppen met snurken

Werken deze tips niet?

Werken bovenstaande tips niet en blijf je last houden van het wakker worden met een droge mond? Dan is het verstandig een arts te raadplegen om de mogelijke oorzaak van jouw symptomen te onderzoeken. Dit is zeker geen reden tot paniek, maar met je gezondheid kun je beter voorzichtig omgaan.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!