Droge lucht in de slaapkamer? 6 Tips bij lucht bevochtigen in de slaapkamer

droge lucht slaapkamer

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Wil je af van die droge lucht in je slaapkamer? Droge lucht bevat weinig waterdamp. In de zomer hangt er vaak warme lucht in je huis met een hoge concentratie waterdamp. In de winter heb je juist te maken met koude en droge lucht en zet je de verwarming aan, waardoor de vochtigheid nog meer afneemt. Droge lucht is niet gevaarlijk, maar zorgt wel voor een droge huid, droge ogen, een mindere slaapkwaliteit en hoesten. Ook je huisdieren kunnen er last van hebben. Honden en katten maken bijvoorbeeld meer huidschilfers aan en slapen minder lang. Gelukkig zijn er simpele manier de lucht in je slaapkamer te bevochtigen. Wij delen 6 tips om af te rekenen met dit probleem!

1. Zet je verwarming op maximaal 19 graden

Natuurlijk wil je niet bevriezen in je eigen huis, maar we zetten de verwarming vaak veel te hoog. Trek een dikkere trui aan en draag wollen sokken en stel de verwarming in op een maximum van 19 graden om af te rekenen met de droge lucht in je slaapkamer.

2. Lucht je droge slaapkamer regelmatig

Als het buiten kouder en natter wordt, zijn we vaak geneigd onze ramen dicht te houden. Toch is het juist bij zulk weer zaak om je droge slaapkamer dagelijks te luchten. Dit hoeft niet lang te duren. Tien minuten kunnen al het verschil maken.

3. Maak gebruik van je douche als luchtbevochtiger

Grenst je douche aan je slaapkamer? Dan is er geen makkelijkere manier om met droge lucht in je af te rekenen, dan het wijd open zetten van de douchedeur. Zo zweeft de vrijgekomen waterdamp vanzelf je slaapkamer binnen.

4. Fleur je slaapkamer op met planten

Planten zijn niet alleen hartstikke gezellig, maar ook een goede manier om de lucht in je slaapkamer te bevochtigen. Planten produceren zuurstof en waterdamp, waardoor je altijd frisse lucht in je kamer hebt. Schaf een leuke aloë vera plant, kentia palm, sanseviera, klimop of eucalyptus aan. Geen groene vingers? Vetplantjes hebben super weinig onderhoud nodig en dragen ook nog eens bij aan een vochtigere lucht in je slaapkamer.

5. Een bakje water op de verwarming

Dit was een beproefd trucje bij de meeste opa’s en oma’s. Zet een simpel bakje water op je verwarming om de natuur een handje te helpen. Het opgewarmde water verdampt vanzelf, waardoor de lucht in je slaapkamer minder droog wordt. Helaas werkt dit niet, als je alleen vloerverwarming hebt.

6. Een luchtbevochtiger kopen

Hebben bovenstaande tips niet geholpen om de lucht in je slaapkamer te bevochtigen? Dan kun je overwegen om een luchtbevochtiger te kopen. Met dit handige apparaat kun je zelf bepalen hoe vochtig jij de lucht in je slaapkamer wilt hebben. Op die manier maak je voor eens en voor altijd korte metten met een droge slaapkamer!

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!