Dekbed wassen: de ULTIEME gids voor het wassen van je dekbed

dekbed wassen

Voor het laatst geüpdate op maart 10, 2023 door Mike

Hoe vaak moet je je deken wassen en hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel geven we tips om je dekbed weer heerlijk fris te krijgen.

Een mens brengt ruim een derde van zijn of haar leven door onder een deken, dus je dekbed wassen is best belangrijk. Wij leggen uit hoe je dit het beste kunt aanpakken. Gebruik je een wasmachine, droger of maak je gebruik van een badkuip? Met onze gids voor het wassen van wollen, donzen, zijde en synthetische dekbedden hoef je nooit meer te twijfelen!

Waarom moet je een dekbed wassen

Een dekbed hoef je gelukkig niet vaak te wassen, omdat het dekbedovertrek je deken beschermt tegen vuil, stof en vlekken. Toch is een fris dekbed wel heel fijn en is het onvermijdelijk dat er vroeg of laat huidschilfers, transpiratievocht of vuil op je dekbed terecht komt. Door je deken eens per maand buiten te luchten en ’s ochtends op te kloppen, voorkom je dat je het dekbed vaak moet wassen.

Hoe vaak is het handig om je deken te wassen

Hierover verschillen de meningen aanzienlijk. Als je zoekt op het internet, kom je allerlei adviezen tegen, die variëren van eens per drie maanden tot eens per vijf jaar. Het ligt ook aan het materiaal van je dekbed en het gemak waarmee je je deken kunt wassen. Sommige dekens zijn te groot voor de wasmachine, andere was je vrij gemakkelijk uit op 40-60 graden. Als je last hebt van astma, allergisch bent voor huisstofmijt of last hebt van nachtzweten, kan het raadzaam zijn je dekbed eens per drie maanden te wassen. Wollen en zijde dekbedden hoeven in principe helemaal niet gewassen te worden, vanwege hun zelfreinigende karakter, en donzen dekbedden het liefst zo min mogelijk.

Het wassen van een synthetisch dekbed in de wasmachine

Synthetische dekbedden van bijvoorbeeld polyester kun je prima in de wasmachine wassen. Wel is het belangrijk dat het dekbed niet te groot is en goed kan ronddraaien. Vooral met tweepersoons dekbedden moet je hier goed op letten. Een handige tip is om je dekbed dubbel te vouwen en de instructies op het waslabel altijd eerst te checken en op te volgen.  Je kunt het best mild vloeibaar wasmiddel gebruiken, dat bijvoorbeeld te koop is bij de Aldi. Je stelt je wasmachine bij voorkeur in op de stand fijne was. Een dekbed was je het lieft uit op minimaal 60 graden, maar sommige dekens kunnen hier niet goed tegen. Vandaar dat je het waslabel aandachtig moet bekijken. Het gebruik van wasverzachter en bleekmiddel is uit den boze. Dit kan ervoor zorgen dat er klonten in het dekbed ontstaan. Spoel het dekbed twee keer extra na om te zorgen dat al het wasmiddel uit de deken verdwenen is.

Een wollen dekbed wassen in de wasmachine

Een wollen dekbed hoef je eigenlijk niet te wassen. Wol is zelfreinigend door wolvet, dat de naam lanoline draagt. Het wolvet werkt bacterie- en vuil afstotend en zorgt in combinatie met het regelmatig buiten luchten van het dekbed, dat de deken fris blijft. Wil je jouw wollen dekbed toch wassen? Check dan het waslabel. Sommige wollen dekbedden kunnen het aan om bij 40 graden uitgewassen te worden zonder te krimpen.

Tips voor het reinigen van een donzen dekbed

Een donzen dekbed kun je eens in de vier jaar in de wasmachine wassen, maar gebruik absoluut geen bleekmiddel of wasverzachter. Het dons kan dan aan elkaar klonten. Eventueel kun je in een kussensloop een paar tennisballen stoppen en deze mee wassen om het dekbed soepel te houden.

Te groot? Was je deken in een badkuip!

Is je tweepersoons dekbed te groot voor de wasmachine? Ga dan niet proppen, maar gebruik een badkuip of grote teil om je deken te wassen. Maak de teil of de badkuip eerst goed schoon en vul deze dan voor de helft met lauw water. Gebruik een kleine hoeveelheid mild vloeibaar wasmiddel en dompel de deken helemaal onder. Daarna loop je met blote voeten over de deken en herhaal je dit ritueel. Als je deken voldoende uitgewassen is, spoel je deze meermaals uit tot al het wasmiddel verdwenen is. Daarna rol je het dekbed strak op, zodat het overtollige water verdwijnt, alvorens de deken verder te drogen.

Stomerij als optie voor wollen en zijde dekbedden

Heb je twijfels over het op de juiste manier wassen van je dekbed? Dan kun je jouw dekbed ook laten reinigen bij de stomerij. Dit kost meestal tussen de 20 en 30 euro en je weet dan zeker dat je een frisse deken terugkrijgt. Met name met een wollen of zijde deken, die eigenlijk niet gewassen hoeft te worden, kan het handig zijn een stomerij te bezoeken.

Je dekbed drogen in de droger

Als je een droger hebt, is dit de ideale manier om je dekbed weer droog te krijgen na een wasbeurt. Zet de droger op een lage temperatuur en maak gebruik van droogballen of tennisballen in een kussensloop om het dekbed zacht te houden. Check altijd hoeveel kilo je dekbed weegt om de droger goed in te kunnen stellen. Schud het dekbed om het half uur uit om te voorkomen dat er klonten ontstaan. Laat het dekbed na het reinigen en drogen nog even buiten luchten.

Als je geen droger hebt

Je kunt je dekbed ook in een u-vorm aan de waslijn hangen. Houd er rekening mee dat het al snel een halve dag in beslag neemt om je deken te drogen. Klop elk half uur even op het dekbed om klontvorming tegen te gaan. Hang een wollen dekbed vooral niet te lang in de felle zon. De zon onttrekt dan te veel vocht uit het wolvet.