TIJDELIJKE ACTIE! Bestel het boek Perfect Slapen in 7 Stappen nu voor slechts € 37,-

Wat is een verzwaringsdeken en welke is het beste?

Een verzwaringsdeken is een zware deken, die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt. Doordat de deken zwaarder is dan je gewone dekbed, wordt er meer druk op je lichaam uitgeoefend. Je hebt het gevoel dat je permanent geknuffeld wordt. Dit gevoel van geborgenheid en veiligheid zorgt ervoor, dat je sneller en dieper in slaap valt en bovendien stressvrij en uitgerust wakker wordt. In dit artikel bespreken we onder meer onze best beoordeelde verzwaringsdeken voor volwassenen, de Ella verzwaringsdeken van 7 of 9kg, gemaakt van ademend katoen. Ook vertellen we meer over onze beste verzwaringsdeken voor kinderen, de Simply Cozy van 3,5kg met zomer- en winterzijde. Uiteraard geven we ook antwoord op de meest gestelde vragen over zwaartedekens en delen we onze tips & tricks voor het kopen van jouw favoriete product.
beste verzwaringsdeken

Voor het laatst geüpdate op oktober 8, 2021 door Esther

Dit artikel is voor het laatst geüpdatet op 26 mei 2021 door Esther


Dit zijn de beste verzwargsdekens van 2021 volgens ons testpanel:Wat is een verzwaringsdeken?

De naam zegt het al: een verzwaringsdeken is een zware deken, die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt. Door het grote, gelijkmatig verdeelde gewicht ervaar je een zogenaamd knuffel-effect en kalmeren je hersenen en zenuwen. Een verzwaringsdeken helpt bij slaapproblemen. Door het veilige en geborgen gevoel val je makkelijker in slaap en ervaar je minder stress. Ook kan een verzwaarde deken je concentratie bevorderen en een positief effect hebben op kinderen met ADHD, autisme of het Syndroom van Down. Een verzwaringsdeken is dus een medicijnloze behandeling voor een verstoorde nachtrust.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De verzwaarde deken drukt op je lichaam, waardoor je een gevoel van veiligheid, comfort en rust ervaart. Door de druk maakt je lichaam minder cortisol aan. Cortisol is het stresshormoon, dat ervoor zorgt dat we ons onrustig voelen en niet goed kunnen inslapen. Een verzwaarde deken leidt bovendien tot een verhoogde aanmaak van serotonine en melatonine. Dit zijn juist de hormonen, die ons vrolijk stemmen en helpen om rustig te slapen. Ook maak je door druktherapie meer dopamine aan, wat een positief effect heeft op je concentratie.

Onze top 5 beste verzwaringsdekens uitgelicht

Wil je de beste verzwaarde deken kopen? Ben je benieuwd naar onze top 5? Lees dan hier over de beste verzwaringsdekens voor volwassenen volgens onze test. Later beschrijven we  de beste verzwaringsdekens voor kinderen.

1. Ella verzwaringsdeken

De Ella verzwaringsdeken is een duurzame en medicijnloze oplossing voor je slaapproblemen. Deze tweepersoons verzwaarde deken van 150 x 200 cm weegt 9,2 kg en helpt je om uitgerust, stressvrij en fit wakker te worden. Ook bevordert de luxe deken van 100% ademend katoen je concentratie en krijg je er gratis een blauw en grijs katoenen overtrek bij, dat je kunt wassen op maximaal 30 graden. Ben je niet tevreden over deze hypoallergene zwaartedeken? Dan kun je het dekbed binnen 30 dagen kosteloos retourneren. Je hebt recht op fabrieksgarantie tot 1 jaar na je aankoop.

Bestel het Ella verzwaringsdeken bij deze vertrouwde webshop(s):


2. Otazy verzwaringsdeken

Laatste Amazon prijs update was op: oktober 24, 2021 3:03 pm

De Otazy verzwaringsdeken 9 kg krijgt 5 sterren van tevreden gebruikers. Deze luxe zwaartedeken van 140 x 200 cm zorgt voor een comfortabel gevoel en een goede nachtrust. Reken af met stress, angst en onrust. De deken met ecru kleur is gemaakt van organisch katoen en geeft een waar ‘knuffeleffect’, doordat de aanmaak van gelukshormonen melatonine en serotonine wordt verhoogd. Bovendien is de zwaartedeken hypoallergeen, milieuvriendelijk en gebaseerd op Europese maten, zodat je eigen dekbed moeiteloos aansluit op jouw favoriete verzwaringsdeken. Bij aanschaf van de Otazy 9 kg, geschikt voor slapers met een gewicht tussen 80 en 95 kg, krijg je een reistas en slaapmasker cadeu. Bovendien heb je 1 jaar recht op fabrieksgarantie.

Bestel het Otazy verzwaringsdeken bij deze vertrouwde webshop(s):

bol.com Bol.com €79,95 Bekijken
amazon.nl Amazon.nl
niet op voorraad
Bekijken
Laatste Amazon prijs update was op: oktober 24, 2021 3:03 pm

3. Polar Night verzwaringsdeken

Met de Polar Night zwaartedeken van 150 x 200 cm slaap je niet alleen lekkerder, maar ben je ook ecologisch verantwoord bezig door de keuze voor gecertificeerd OEKO-TEX textiel, dat 100% chemicaliënvrij is. Dit verzwaarde dekbed van microvezel is leverbaar in een gewicht van 5, 7, 9 of 11 kg. Het gewicht van de verzwaringsdeken dient ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht te bedragen voor een optimaal resultaat. Deze tweepersoons verzwaringsdeken heeft een garantieperiode van 2 jaar en was je bij voorkeur met de hand.

Bestel het Polar Night verzwaringsdeken bij deze vertrouwde webshop(s):


4. Slaapcity 7-laags verzwaringsdeken

Wil je stressvrij genieten van een goede nachtrust? De Slaapcity 7-laags verzwaringsdeken van 7 kg , gemaakt van 100% polyester biedt je de geborgenheid en veiligheid, die je nodig hebt. Door de gelaagde structuur ademt het verzwaarde dekbed en heb je geen last van overmatige transpiratie of oververhitting. Na aankoop van deze stijlvolle zwaartedeken met knuffel-effect heb je nog 5 jaar recht op fabrieksgarantie.

Bestel het Slaapcity 7-laags verzwaringsdeken bij deze vertrouwde webshop(s):


5. Gravity therapeutische verzwaringsdeken

Deze therapeutische verzwaringsdeken van 135 x 200 cm van Gravity vermindert stress, maar helpt ook kinderen en volwassenen met autisme, ADHD en het Syndroom van Down. De gelijkverdeelde druk op je lichaam zorgt ervoor dat je hersenen en zenuwen rustig worden en je kalm in slaap valt. Deze zwaartedeken van 8 kg, gemaakt van biologisch katoen is geschikt voor alle seizoenen door de speciaal ontworpen hoezen voor zomer en winter, die gewassen kunnen worden op 40 graden. Je hebt recht op 1 jaar fabrieksgarantie.

Bestel het Gravity therapeutische verzwaringsdeken bij deze vertrouwde webshop(s):


Waar let je op bij het kopen van een verzwaard dekbed?

Op welke zaken let je bij het kopen van een verzwaringsdeken? Wij delen onze tips voor het kopen van je favoriete zwaartedeken. We bespreken eigenschappen als gewicht, materiaal, vulling en wasbaarheid. Ook gaan we in op het verschil tussen verzwaringsdekens voor volwassenen en verzwaringsdekens voor kinderen.

Gewicht

Een verzwaringsdeken dient altijd zo’n 10% van je lichaamsgewicht te wegen. In deze handige tabel zie je welk verzwaard dekbed de juiste keuze is voor jou.

LichaamsgewichtGewicht verzwaringsdeken
40kg tot 60kg5kg
60kg tot 80kg7kg
80kg tot 100kg9kg
100kg tot 120kg11kg
120kg tot 140kg13kg

Materiaal/ stof

De meeste verzwaringsdekens zijn gemaakt van natuurlijk katoen of polyester. Deze stoffen hebben een uitstekend ademend vermogen, waardoor je het niet te warm krijgt onder je verzwaarde dekbed. Sommige zwaartedekens zijn gemaakt volgens een gelaagde structuur, zodat het samenspel van materialen ervoor zorgt, dat je lichaam koel blijft tijdens het slapen. Let altijd goed op de wasvoorschriften van zowel de hoes als de vulling. Sommige materialen kunnen alleen met de hand gewassen worden, terwijl andere geschikt zijn voor de wasmachine. Je kunt je verzwaringsdeken meestal niet in de droger stoppen.

Vulling

Een verzwaarde deken wordt gevuld om het benodigde extra gewicht te bereiken. Doorgaans worden er drie soorten vulling gebruikt voor een zwaartedeken, namelijk kunststof granulaat korrels, fijn grind of natuurlijke producten als kersenpitten, rijst en spliterwten. De meeste verzwaringsdekens in de winkels worden gevuld met kunststof granulaat korrels, die lang meegaan en de druk gelijkmatig over het oppervlak verdelen.

Wasbaarheid

Kun je een verzwaringsdeken wassen? Meestal kun je de hoes van een verzwaringsdeken gewoon in de wasmachine stoppen en wassen op 30 of 40 graden. Lees eerst de wasspecificaties zorgvuldig door en stel je wasmachine correct in. Het merendeel van de zwaartedekens dien je met de hand te wassen. Dit doe je door een badkuip te vullen met lauwwarm water en een half kopje groene zeep of schoonmaakmiddel zonder bleekmiddel toe te voegen. Sommige verzwaringsdekens kun je ook in koud water in de wasmachine wassen, maar het materiaal en de vulling slijten dan sneller.

Geschikt voor volwassenen of kinderen

Is een verzwaringsdeken geschikt voor volwassenen of kinderen? Dat ligt aan het gewicht en het formaat van het verzwaarde dekbed. Verzwaringsdekens voor volwassenen wegen doorgaans tussen de 5kg en de 13kg, terwijl gangbare zwaartedekens voor kinderen een gewicht van 3,5kg of 4,5kg hebben. Ook het formaat van een zware deken voor kinderen is aangepast aan de afmetingen van een doorsnee kinderbed. Twijfel je? Raadpleeg dan het winkelpersoneel of de online klantenservice.

Een verzwaringsdeken voor volwassenen

Waarom is een zwaartedeken voor volwassenen een goede koop? Veel volwassenen hebben moeite om in slaap te vallen. Een verzwaard dekbed is een natuurlijk alternatief voor slaapmedicatie of slaaptherapie. Het geeft een gevoel van geborgenheid en vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Werk, een huwelijk, kinderen: het is leuk, maar kan ook behoorlijk stressvol zijn. Met een verzwaringsdeken haal je het meeste uit je nachtrust en wordt je fit wakker!

Een verzwaringsdeken voor kinderen

Slaapt je kind onrustig? Heeft je zoon of dochter last van stress of faalangst? Wellicht biedt een verzwaarde deken de veiligheid, die je kind nodig heeft. Er zijn speciale verzwaringsdekens voor kinderen. Hieronder vind je diverse verzwaringsdeken die te bestellen zijn bij Bol.com. Let hier vooral op het gewicht van je kind en het zware deken bij het maken van de keuze. Onder de tabel lichten wij nog twee verzwaringsdekens voor kinderen apart toe.

Simply Cosy verzwaringsdeken

Let op: momenteel niet leverbaar bij Bol.com!

De Simply Cosy verzwaringsdeken van 3,5 kg is een tweezijdige verzwaringsdeken, die geschikt is voor zowel zomer als winter. Door het gebruik van biologisch katoen en polyester heeft de zware deken van 100cm x 150cm een uitstekend ademend vermogen en krijgt je kind het niet te snel warm. Deze verzwaringsdeken kun je het beste met de hand wassen, zodat je kind extra lang van het comfort kan genieten.

Bestel het Simply Cosy verzwaringsdeken bij deze vertrouwde webshop(s):


Wushi verzwaarde deken

De Wushi verzwaarde deken weegt 4,5kg en wordt geleverd met een speciale knapzak, zodat je kind de deken ook makkelijk kan meenemen bij logeerpartijtjes of naar opa en oma. De deken is zowel geschikt voor jongens als meisjes en heeft afmetingen van 100 x 150 cm.

Bestel het Wushi verzwaarde deken bij deze vertrouwde webshop(s):


Verzwaringsdekens bij autisme, ADHD en PTSS

Knuffelen geeft de meeste mensen een gevoel van veiligheid. We houden een baby niet voor niets stevig vast, als we hem proberen te kalmeren. Bij kinderen en volwassenen met autisme werkt dit net iets anders. Knuffelen en andere sensorische prikkels kunnen gevoelens van angst oproepen en onrust creëren. Druktherapie met een verzwaarde deken biedt in zulke gevallen geborgenheid en verhoogt het niveau van serotonine, dat nodig is om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Ook zorgt het gebruik van een zwaartedeken voor een betere aanmaak van dopamine, dat helpt bij het vasthouden van je concentratie. Voor kinderen en volwassenen met ADHD is dit een waardevolle toevoeging. Mensen met PTSS zullen vooral baat hebben bij het gevoel van veiligheid en geborgenheid, dat een verzwaringsdeken brengt.

Fijne hoezen voor verzwaringsdekens

Door gebruik te maken van een hoes verleng je de levensduur van je verzwaringsdeken. Bij het kopen van een hoes is het belangrijk om het seizoen voor ogen te houden. Ben je op zoek naar warmte en knusheid of wil je juist een luchtige hoes voor warme zomeravonden? De Litollo Luna verzwaringsdeken fleece hoes van 150 x 200 cm maakt van jouw bed een echt knus plekje voor koude winterdagen. Met de Kustaa katoenen hoes haal je juist een hoes voor alle seizoenen in huis met een goed ademend vermogen.

Een verzwaringsdeken kopen

Ben je overtuigd van de unieke kwaliteiten van een verzwaarde deken en wil je een zware deken kopen? Dan kun je online terecht bij webshops als Bol.com. Twijfel je over de ideale verzwaringsdeken? Dan is het verstandig om eerst wat recensies en productvergelijkingen te bekijken. Zo krijg je een beter beeld van de plus- en minpunten van een specifiek product. Liever naar een fysieke winkel? Dan kun je bij BeterBed, HEMA of JYSK terecht.

Merken verzwaringsdekens

In onze top 10 kom je heel wat bekende merken verzwaringsdekens tegen, waaronder Calmzy, Otazy, Gravity en Polar Night. Ook Diley Dreams, Up, Nevali, Livit en Sovnborg bieden mooie producten aan voor een redelijke prijs. Ben je op zoek naar een verzwaarde deken voor je kind? Dan zijn de merken Lamiver, Nova Line en Rest Easy Better Sleep aanraders.

Veelgestelde vragen over verzwaringsdekens

Tot slot beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over verzwaringsdekens. Hoe gebruik je een verzwaringsdeken? Kun je een verzwaringsdeken zelf maken? Hoe zwaar moet een zwaartedeken zijn? Wat is de beste verzwaringsdeken? Waarom zou je een verzwaringsdeken gebruiken?

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Je kiest een verzwaringsdeken uit op basis van je gewicht en afmetingen van je bed. Je legt een verzwaringsdeken bij voorkeur onder je normale dekbed, zo dicht mogelijk bij je lichaam. Sommige mensen plaatsen de verzwaringsdeken ook bovenop hun normale dekbed. Het is verstandig om je zware deken te beschermen met een katoenen of kunststof hoes om de levensduur te verlengen.

Kan ik een verzwaringsdeken zelf maken?

Het is mogelijk om zelf een verzwaringsdeken te maken. Op verschillende websites kun je een zelfpakket bestellen voor het naaien van een zwaartedeken. Ook is het mogelijk om granulaat korrels te bestellen om je zware deken mee te vullen. Houd er rekening mee, dat je verzwaringsdeken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht dient te wegen voor een optimaal resultaat. Liever gebruik maken van natuurlijke producten? Dan kun je je zelfgemaakte deken ook vullen met kersenpitten of spliterwten.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Een verzwaringsdeken weegt idealiter 10% van je lichaamsgewicht. Weeg je 70kg? Dan koop je het liefst een zwaartedeken rond de 7kg. Onder het kopje ‘gewicht’ vind je een handige tabel, waarin we lichaamsgewicht hebben afgezet tegen het gewenste gewicht van een zwaartedeken. Je wilt dat een verzwaard dekbed je geborgenheid geeft en druk uitoefent op je lichaam, maar deze druk moet ook niet te hoog zijn.

Wat is de beste verzwaringsdeken?

Speciaal voor jou stelden we een top 10 van beste zwaartedekens samen. Uiteraard is de beste verzwaringsdeken niet voor iedereen dezelfde. Bedenk van tevoren wat je wensen zijn. Hoeveel wil je uitgeven aan een verzwaringsdeken? Aan welk materiaal geef je de voorkeur? Hoe zwaar moet de deken zijn en wat zijn de afmetingen van je normale dekbed? Bij twijfel kun je altijd een online klantenservice of vergelijkingssite raadplegen. Uiteraard kun je ook advies inwinnen bij het winkelpersoneel.

1. Ella Verzwaringsdeken
2. Otazy Verzwaringsdeken
3. Polar Night zwaartedeken
4. Slaapcity Verzwaringsdeken
5. Kustaa Bamboe Verzwaringsdeken
6. Swiss Night – Verzwaringsdeken
7. Luna Verzwaringsdeken
8. LifeGoods Verzwaringsdeken
9. Gravity® Blanket – Verzwaringsdeken
10. Veilura verzwaringsdeken

Waarom zou je een verzwaringsdeken gebruiken?

Een verzwaringsdeken helpt je om rustig te slapen en het beste uit je nachtrust te halen. De druk van een zware deken zorgt ervoor, dat je lichaam minder cortisol aanmaakt en dus minder stress opbouwt. Door te slapen onder een verzwaarde deken ervaar je een gevoel van veiligheid, maakt je lichaam meer dopamine en serotonine aan, waardoor je je beter kunt concentreren en je fitter voelt. Ook voor volwassenen en kinderen met autisme, PTSS en ADHD kan het gebruik van een verzwaringsdeken bijdragen aan een uitgerust en veilig gevoel.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

21% BTWnee korting* bij Beddenreus

Gebruik kortingscode 🏷️ btwnee