Dit zijn de 5 beste slaapmonitors van 2022

Ben je op zoek naar een slaapmonitor om je slaappatroon in de gaten te houden? Slecht slapen heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Als je te weinig slaap krijgt of niet diep genoeg slaapt, kun je last krijgen van een verzwakt immuunsysteem, een ontregelde hormoonhuishouding of risicogedrag. Je kunt situaties mogelijkerwijs niet goed inschatten en bent prikkelbaar. Vanwege de ingrijpende gevolgen van structurele slaapproblemen, willen steeds meer mensen hun slaap monitoren. Om dit te doen kun je een slaapmonitor gebruiken. Het is wel belangrijk om je te bedenken, dat een slaapmonitor niet je hersenactiviteit meet. Hoewel slaapmonitoren je informatie kunnen geven over je slaappatroon, zegt een onderzoek in een slaapcentrum nog altijd veel meer over de kwaliteit van je nachtrust. Desalniettemin kan het meten van je hartslag, ademhaling en bewegingspatroon wel inzicht geven in je slaap. Wij zetten de beste slaapmonitors van 2020 voor je op een rij.
beste slaapmonitor

Voor het laatst geüpdate op januari 17, 2022 door Scott

3 keer de beste slaapmonitor

Wij bekeken alle slaapmonitoren op de Nederlandse markt om vervolgens deze top 3 samen te stellen:

Beste getest: Beurer SE80De Beurer SE80 kost €189 en biedt uitgebreide inzichten in je slaappatroon. Deze slaapmonitor is gevalideerd door een slaapcentrum en bevat naast metingen van de hartslag, ademhaling en bewegingen, ook een slaapfase hypnogram. Je legt de slaapmonitor onder je matras en sluit hem aan op je smartphone via Bluetooth.

Beste aanbieding: Medisana SC 800 SleepaceDe Medisana SC 800 Sleepace slaapmonitor analyseert de kwaliteit van je slaap en houdt daarvoor een uitgebreide geschiedenis van de duur van je nachtrust, ademhaling, bewegingen en de diepte van je slaap bij. Je dient de pieza-band vast te maken tussen je lakens en je matras. De monitor kost €113,97 en werkt op een lithium-ion batterij.

Beste prijs-kwaliteit: Nox Music - Smart Sleep LightDe Nox Smart Sleep Light monitort niet alleen je slaap, maar zendt ook speciaal licht en geluid uit om je te helpen makkelijker in slaap te vallen. Het rode licht helpt je lichaam om melatonine aan te maken en de slaapmonitor meet tegelijkertijd de omgevingsfactoren en bewegingen, die invloed hebben op de kwaliteit van je nachtrust. De prijs van deze slaapmonitor bedraagt €89.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een slaapmonitor

Als je een slaapmonitor gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Het is belangrijk om je te realiseren dat artsen in een specialistisch slaaplaboratorium altijd meer informatie kunnen verstrekken, dan jij zelf kunt aflezen aan een slaapmonitor met persoonlijk slaapadvies. Je kunt de slaapmonitor prima gebruiken om inzicht in je slaappatroon te vergaren, maar als je merkt dat je je zorgen maakt of niet in staat bent bepaalde tips voor een goede nachtrust op te volgen, is het echt verstandig een huisarts te raadplegen. Soms schrikken mensen als ze zien dat ze bijvoorbeeld een paar keer per nacht wakker worden, maar dit is heel normaal. Vaak herinneren we ons dit niet, omdat we snel weer in slaap vallen.

De verschillende functies

Wat wil je precies meten? De goedkoopste en compactste slaapmonitoren kijken vooral naar de bewegingen die je tijdens je slaap maakt en de duur van je slaap. Iets uitgebreidere monitoren meten ook je hartslag en ademhaling. Enkele gespecialiseerde slaapmonitoren kijken bovendien naar stress en slaapfases. In een slaaplaboratorium meten ze je hersenactiviteit. Een slaapmonitor voor eigen gebruik doet dit niet.

De energietoevoer

Het is handig om te kijken, waar je slaapmonitor energie vandaan haalt. Sommige monitoren werken op elektriciteit, terwijl andere werken op batterijen. Heb je geen stopcontact in de buurt van je bed? Zorg dan dat je een slaapmonitor koopt met een batterij of een lange kabel.

De plaatsing van een slaapmonitor

Ook de werking van de slaapmonitor verschilt per geval. Sommige slaapmonitoren leg je tussen je lakens en je matras, terwijl je andere aan je hoofdkussen klikt of met een band aan je lichaam of bed bevestigt. Het is niet de bedoeling dat je onrustig slaapt door de aanwezigheid van een slaapmonitor, omdat je deze voelt en je daardoor extra bewust bent van de meting.

Onze top 5 slaapmonitoren

Wij stelden een top 5 ‘beste slaapmonitor’ samen om je op weg te helpen bij de aanschaf van een slaapmonitor.

1. Beurer SE80

Beurer SE80De Beurer SE80 ter waarde van €189 is een non-contact monitor, die je onder je matras moet leggen. De technologie wordt onderschreven door een slaaplaboratorium. De slaapmonitor maakt een hypnogram van je slaapfases, houdt een slaapdagboek bij en monitort je ademhaling en bewegingen. Met 3 jaar garantie en inclusief een wake-up light voor donkere ochtenden.

2. Emfit QS Active

Emfit QS ActiveDe Emfit QS Active kost €314,95 en is de meest geavanceerde slaapmonitor op de particuliere markt. Het apparaat meet je hartslag en ademhaling, je hartvariëteit, stresssignalen en verbindt aan je nachtrust een overkoepelende slaapscore. Je legt de monitor onder je matras en sluit de 3m lange kabel aan op een stroombron.

3. Medisana SC 800 Sleepace

Medisana SC 800 SleepaceDe Medisana SC 800 Sleepace optimaliseert je slaappatroon door je nachtrust bij te houden en te analyseren in de Sleep Ace app. De app geeft je persoonlijk advies hoe je, je slaap kunt verbeteren. De slaapmonitor werkt op een oplaadbare lithium-ion batterij en heeft een USB-aansluiting. De prijs van de Medisana SC 800 is €113,97.

4. Nox Smart Sleep Light

Nox Music - Smart Sleep LightDe Nox Smart Sleep Light van €89 is zowel een slaaplamp, als een slaapmonitor. Met rustgevende geluiden en rood licht helpt de lamp je lichaam melatonine aan te maken, terwijl hij tegelijk je slaapkwaliteit monitort en analyseert. Met zonsopgangsfunctie en handige gebarenbediening.

5. Sleepace Sleepdot

Sleepace SleepdotDe Sleepace Sleepdot is een eenvoudige slaapmonitor van €44,95, die je slaappatroon en lichaamsbewegingen in de gaten houdt. Ook speelt het apparaat rustgevende muziek af voor het slapen gaan. Je bevestigt de monitor aan je hoofdkussen en wacht op persoonlijk slaapadvies.

Hoe werkt een slaapmonitor

Een slaapmonitor heeft sensoren, waarmee het bewegingen, hartslag en ademhaling meet. Ook kan de monitor merken of je slaapt of wakker bent. Al die gegevens worden opgeslagen en via Bluetooth gecommuniceerd met een app op je smartphone. Vervolgens analyseert de app de verkregen data en geeft een persoonlijk slaapadvies. Wat kun jij doen om beter of langer te slapen?

Esther
Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!