TIJDELIJKE ACTIE! Bestel het boek Perfect Slapen in 7 Stappen nu voor slechts € 37,-

Beste matras kopen? Met deze ultieme koopgids maak jij de juiste keuze!

Lekker slapen begint bij een goed matras. Een matras biedt comfort, ondersteunt en ventileert gedurende de nacht. Wil jij het beste matras of topmatras kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Wij helpen je graag op weg naar meer slaapcomfort en kwaliteitsproducten. Door onze uitgebreide matrassentest kunnen we je alles vertellen over het beste baby- en kindermatras, maar ook over comfortabele toppers en de beste koudschuim matrassen. We leggen uit wat de voordelen zijn van ieder type matras, welke matras je het beste kunt kiezen en delen onze handige aankooptips. Uiteraard beantwoorden we ook jullie meestgestelde vragen, zoals: ‘Wat is het beste matras?’, ‘Welk matras past bij mij?’ en ‘Welke topper moet ik kiezen?’

Voor het laatst geüpdate op juli 23, 2021 door Esther

Alle typen matrassen op een rijtje

Een matras kopen lijkt misschien een eenvoudig klusje, maar niets is minder waar! Om de juiste keuze te maken bekijk je de best geteste matrassen volgens de Consumentenbond en lees je reviews op webwinkels als Beter Bed en Bol.com. Uiteraard zullen wij je met deze uitgebreide koopgids ook de juiste richting op sturen. Matrassen bestaan in alle soorten en maten. Om je op weg te helpen, bespreken wij hieronder de verschillende matrassen, voor wie ze geschikt zijn, het beste product op de markt voor dat type matras en delen we onze aankooptips.

Traagschuim matras

Traagschuim is gemaakt van polyurethaan en komt van oorsprong uit de ruimtevaart. Dit slimme materiaal voelt in eerste instantie hard aan, maar past zich door contact met warmte eenvoudig aan je lichaam aan. Je schouders en nek zakken precies diep genoeg weg om de druk op je gewrichten te verlagen. Traagschuim matrassen zijn populair bij mensen met rugklachten of schouderpijn. Een traagschuim matras bestaat nooit voor 100% uit traagschuim, omdat je dan te ver in het matras weg zou zakken. Het merendeel van de traagschuim matrassen hebben een stevige basis van koudschuim of pocketvering.

Beste traagschuim matras

Wanneer kiezen voor een traagschuim matras?

Een goed traagschuim matras heeft uitstekende drukverlagende kwaliteiten en zorgt ervoor dat je ruggengraat recht blijft gedurende de nacht en je pijnvrij wakker wordt. Mensen met rugklachten, nek- of schouderpijn slapen heerlijk op dit type matras, dat tegelijkertijd ondersteunt en comfort biedt. Traagschuim matrassen gedijen goed bij een constante slaapkamertemperatuur tussen de 18 en 20 graden. Is het warmer op je slaapkamer? Dan wordt dit type matras snel te soepel, waardoor het je lichaam minder ondersteuning geeft.

Het beste traagschuim matras

Het MatrasDirect NASA traagschuim matras is volgens onze matrassentest het beste traagschuim matras van dit moment. Het combineert de unieke kwaliteiten van een stevige koudschuim basis met een comfortabele traagschuim afdeklaag, die meebeweegt met je lichaam. De afneembare tijk is wasbaar, anti-allergisch en huisstofmijtwerend. Met MatrasDirect NASA traagschuim kies je voor pijnvrije nachten en een duurzame aankoop.

Tips voor het kopen van een traagschuim matras

We besteden ongeveer een derde van ons leven in bed, dus je mag best investeren in een goed matras. Een goedkoop traagschuim eenpersoons matras kost zo’n €100 tot €200. Voor een top kwaliteit tweepersoons traagschuim matras tel je doorgaans zo’n €600 tot €1400 neer. Traagschuim matrassen gaan gemiddeld 10 tot 12 jaar mee. Het regelmatig flippen van je matras verlengt de levensduur aanzienlijk. Sommige traagschuim matrassen kunnen aan beide zijden beslapen worden en kennen een uiteenlopende hardheid. Ingebouwde comfortzones zorgen voor een perfecte ondersteuning van rug, nek en schouders. Twijfel je welk matras bij je past? Kies dan voor een traagschuim matras met proefslapen, waarbij je het product kosteloos binnen een vooraf besproken tijd kunt retourneren.

Ontdek meer goede traagschuim matrassen

Benieuwd naar meer traagschuim matrassen? Bekijk dan onze volledige traagschuim matrassentest op deze pagina.


Matrassen voor zijslapers

Zo’n 75% van alle Nederlands slaapt regelmatig op zijn of haar zij. Matrassen voor zijslapers zijn daarom ongekend populair. Het belangrijkste aan een goed matras voor zijslapers is de ondersteuning. Slapen op de zij brengt risico’s op gewrichtspijn met zich mee. Je ruggengraat hoort namelijk recht te blijven tijdens je slaap en ook je heupbot kan gevoelig worden, als dit plotseling je hele lichaamsgewicht moet dragen. De beste matrassen voor zijslapers zijn daarom matrassen met comfortzones bij de heupen en schouders. Zo zakken je gewrichten ver genoeg weg om de druk te verlagen en pijnvrij de nacht door te komen.

matras voor zijslaper

Het beste matras voor zijslapers

Het SlaapLoods Prince Deluxe koudschuim matras is het best geteste matras voor zijslapers. Dit stevige pocketveer matras met 5 cm dikke koudschuimlaag is beschikbaar als een- en tweepersoons matras en kan een gewicht tot 120kg dragen. Het koudschuim houdt je bed heerlijk koel tijdens de nacht en de ingebouwde comfortzones verlagen de druk op heupen en schouders. Bovendien is dit fijne matras voor zijslapers hypoallergeen en heeft het uitstekende vochtregulerende kwaliteiten.

Tips voor het kopen van een matras voor zijslapers

Weeg je wat meer? Let dan goed op de maximale belastbaarheid van jouw beoogde matras. Als je kiest voor een goed matras met een kleine maximale belastbaarheid, kun je als je iets zwaarder bent, alsnog last krijgen van je heupen en schouders. Sowieso is het raadzaam om op de hardheid van het matras te letten. Persoonlijke voorkeur en postuur spelen hierbij een grote rol. Daarom bezoeken veel mensen een fysieke winkel als Ikea, BeterBed, Beddenreus of Auping om het matras eerst te testen. Je kunt ook gaan voor een matras met proefslapen, zodat je het kunt ruilen als het product niet aan je wensen voldoet.

Ontdek meer goede matrassen voor zijslapers

Nieuwsgierig naar meer goede matrassen voor zijslapers? Check op deze pagina de volledige matrassentest voor zijslapers en ontdek de beste matrassen.


Matrassen voor buikslapers

Buikslapen is helaas niet de meest natuurlijke slaaphouding en leidt vaak tot nek- en schouderklachten. Jammer genoeg kun je je slaaphouding niet eenvoudig veranderen en daarom is het juist van belang een goed matras te kiezen. Het beste matras voor buikslapers is een pocketveer matras met traagschuim of koudschuim afdeklaag. Zo ligt je ruggengraat in de meest natuurlijke positie en ervaar je de ondersteuning die jouw lichaam verdient. Een gewone pocketvering matras zonder afdeklaag voelt te hard aan voor de meeste buikslapers.

Het beste matras voor buikslapers

Het Your Bed pocketvering matras koudschuim is een uitkomst voor buikslapers. Dit 20 cm dikke matras met een maximale belastbaarheid tot 240 kg bestaat uit 300 tonvormige veren en een afdeklaag van koudschuim, waardoor de slaapomgeving heerlijk koel en luchtig blijft. Bovendien beschikt het matras over 7 comfortzones, die onder meer de nek, schouders en heupen ontzien. Je kunt het pocketvering matras bestellen in eenpersoons en tweepersoons formaat. Het polyester tijk is afneembaar en uitwasbaar op 30 graden.

Tips voor het kopen van matrassen voor buikslapers

Welk matras kun je het beste kiezen als buikslaper? Een afdeklaag van koudschuim, traagschuim of latex geeft een enorme boost aan het ligcomfort van buikslapers. Pocketvering matrassen geven noodzakelijke ondersteuning, maar voelen vaak hard aan. In sommige showrooms kun je proefliggen om je eigen voorkeur te bepalen. Naast de hardheid is ook de belastbaarheid belangrijk tijdens je zoektocht naar het beste matras voor buikslapers. Twijfel je? Raadpleeg dan de matrassentest van de Consumentenbond of Kieskeurig.

Ontdek meer goede matrassen voor buikslapers

Nieuwsgierig naar meer goede matrassen voor buikslapers? Check op deze pagina de volledige matrassentest voor buikslapers en ontdek de beste matrassen.


Topmatrassen

Een goed topmatras is een aanvulling op je huidige matras en versterkt of combineert eigenschappen van verschillende materialen. Een topper of topdekmatras is meestal tussen de 4 en 8 cm dik en is doorgaans gemaakt van traagschuim, koudschuim of latex. Topmatrassen voegen comfort toe aan je slaapomgeving, hogen het ligoppervlak op en ontlasten je matras.

beste topper voor rugklachten

Wanneer kiezen voor een topdekmatras

Een topmatras of topdekmatras is ideaal voor mensen met rugklachten, schouder- of nekpijn. Heb je een prima pocketvering matras, maar ben je op zoek naar een zachtheid en flexibiliteit? Een goede traagschuim topper werkt drukverlagend en reduceert pijnklachten. Ook voor mensen met een relatief dun matras is een topdekmatras een aanrader. Met een relatief kleine investering upgrade jij je slaapplek aanzienlijk. Hebben jij en je partner losse matrassen, maar word je helemaal gek van de spleet in het midden? Met een topdekmatras verbindt je de losse matrassen en maak je van jullie bed één geheel.

Het beste topmatras

Wat is het beste topdekmatras van dit moment? Volgens onze matrassentest is dat de Slaaploods topdekmatras van koudschuim of traagschuim. Deze antibacteriële topper ventileert uitstekend, is leverbaar in verschillende formaten en verhoogt je slaapcomfort. Traagschuim is ideaal voor mensen met rugklachten. Koudschuim is de juiste keuze voor mensen die last hebben van nachtzweten of het snel (te) warm hebben in bed.

Tips voor het kopen van het beste topmatras

Net als bij andere matrassen speelt materiaalkeuze een belangrijke rol bij toppers. De beste topmatrassen voor rugklachten zijn gemaakt van traagschuim, omdat traagschuim drukverlagend werkt en zich meebeweegt met het lichaam door de aanraking met warmte. Koudschuim topdekmatrassen zijn een goede keuze voor mensen die snel zweten, op zoek zijn naar verkoeling in de slaapkamer en van stevige ondersteuning houden. Koudschuim ventileert uitstekend en voelt harder aan dan traagschuim. Wie echt op zoek is naar een harde topmatras, gaat bij voorkeur voor latex.

Ontdek meer goede topmatrassen

Op zoek naar meer uitstekende toppers? Lees hier het hele artikel over de beste toppers van 2021. Bekijk het artikel hier.


Pocketvering matras

Een pocketvering matras bestaat uit honderden veren die los van elkaar, meebewegen met je lichaam. Hoe dichter de veren op elkaar staan, hoe harder het matras aanvoelt. Er bestaan pocketvering matrassen met 150, 200, 300 en 500 veren per vierkante meter. Pocketvering matrassen zijn populair in Nederland en worden ook vaak als basis voor traagschuim of koudschuim matrassen gebruikt. Een pocketvering matras kost doorgaans tussen de €200 en €700 en is in trek vanwege goede ondersteuning en uitstekende ventilatiemogelijkheden. Doordat een matras van pocketveren uit afzonderlijke veren bestaat, kunnen luchtstromen hier makkelijk langs bewegen. Kuilvorming komt niet snel voor bij pocketvering matrassen, waardoor ze gemiddeld 10 jaar meegaan.

Beste pocketvering matras

Wanneer kiezen voor een pocketvering matras?

Pocketvering matrassen zijn fijn voor mensen die snel zweten en van een koele slaapplek houden. Door de holle kern houdt een pocketvering matras geen onaangename zweetgeur vast en ventileert het heel goed. Als je liever in een warm bed slaapt, is een pocketvering matras waarschijnlijk een minder goede keuze. Pocketvering matrassen worden ook geprezen, vanwege hun goede ondersteuning. Zware mensen slapen goed op een hard pocketvering matras met een hoog aantal veren per vierkante meter.

Het beste pocketvering matras

Het Droomidee 7 zones pocketvering matras is de beste koop van 2021. Dit goede matras met een dikte van 18 cm heeft 7 comfort zones om ieder type slaper voldoende ondersteuning te bieden. Bovendien is het Droomidee pocketvering matras anti-bacterieel en anti-allergisch en ontvang je bij aankoop 10 jaar garantie.

Tips voor het kopen van een pocketvering matras

Na aankoop van een opgerold pocketvering matras kan het tot 3 dagen duren, voordat het matras in zijn oorspronkelijke staat is hersteld. Wacht dus even voor je op je nieuwe aanschaf gaat slapen en geef het pocketvering matras de tijd om weer zijn juiste vorm aan te nemen. Een pocketvering matras kun je af en toe draaien om kuilvorming te voorkomen, maar dit is veel minder belangrijk dan bij een schuimmatras. Zolang de veren hun kracht behouden, krijgt je lichaam voldoende ondersteuning.

Ontdek meer goede pocketvering matrassen

Meer weten over de beste pocketvering matrassen? In ons artikel over de beste pocketvering matrassen van 2021 zie je meer favorieten voorbij komen. Bekijk het artikel hier.


Een goed matras bij rugklachten

Welk matras kies je bij rugklachten? Heb je vaak last van een pijnlijke rug bij het ontwaken? Dan ligt je ruggengraat waarschijnlijk niet goed recht tijdens de nacht. Het beste matras bij rugklachten is een traagschuim matras, waarin je schouders, nek en heupen net genoeg weg kunnen zakken om je ruggengraat recht te maken, maar wel voldoende ondersteund worden. Traagschuim werkt drukverlagend en is dus ideaal voor mensen met een zere onderrug of andere gewrichtspijnen.

beste topper voor rugklachten

Het beste matras bij rugklachten

Het best geteste matras voor mensen met rugklachten is het Tempur Original Elite 25 traagschuim matras. Dit matras dat speciaal ontwikkeld is met behulp van technologie van NASA, past zich aan de contouren van je lichaam aan. Je krijgt het gevoel dat je zweeft en de druk op je onderrug, schouders en heupen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Door de CoolTouch hoes blijft je bed ook nog eens lekker koel tijdens de nacht, wat bevorderlijk is voor je spieren.

Tips voor het kopen van een matras bij rugklachten

Twijfel je over het beste matras bij rugklachten? Vraag dan advies aan je fysiotherapeut, huisarts of orthopeet. Ook bij gespecialiseerde winkels als Auping, Tempur en BeterBed kunnen ze je verder helpen. Bovendien informeerde de Consumentenbond uitgebreid over de beste matrassen bij rugklachten. Doe geen impulsaankoop, maar kies voor een matras met proefslapen. Door proef te slapen merk je bij welke stevigheid je klachten het snelst verminderen. Een goed matras bij rugklachten is meestal gemaakt van traagschuim, dat zo’n 10 tot 12 jaar meegaat. Meestal ben je voor een tweepersoons matras tussen de €600 en €1400 kwijt.

Ontdek meer goede matrassen bij rugklachten

Welk matras kopen bij rugklachten? Bekijk hier ons artikel over de beste matrassen van 2021 bij rugklachten. Je leest in dit artikel alles over het kiezen van het juiste matras.


Koudschuim matras

Een koudschuim matras staat bekend om haar goede ventilatie mogelijkheden. Koudschuim is bovendien stevig, ondersteunt het lichaam en gaat lang mee. De meeste koudschuim matrassen hebben een HR waarde, dat voor ‘high resilience’ ofwel hoge veerkracht staat. Een goede koudschuim matras heeft een HR waarde van minimaal 50. Koudschuim geeft tegendruk aan je lichaam en ondersteunt daarmee je spieren en gewrichten. Van alle matrassen hebben koudschuim matrassen de langste levensduur, namelijk zo’n 12 tot 15 jaar. Doorgaans betaal je ongeveer €600 tot €1200 voor een koudschuim matras.

Beste koudschuim matras

Wanneer kiezen voor een koudschuim matras?

Koudschuim zorgt voor een koele slaapomgeving. Heb je het snel warm in bed? Dan is een koudschuim matras wellicht iets voor jou! Ook zware mensen met een gewicht boven de 100kg hebben baat bij een koudschuim matras. Vanwege de tegendruk voorkomt een koudschuim matras, dat het lichaam te ver weg zakt en je in een onnatuurlijke slaappositie terecht komt.

Het beste koudschuim matras

Het beste koudschuim matras volgens onze matrassentest is de Perfectmatras koudschuim HR+ technologie. Deze matras van 21cm dikte bestaat uit een stevige kern van pocketveren met een toplaag van hoogwaardig HR koudschuim, dat voldoende tegendruk biedt tot een gewicht van 140 kg. Door de verstevigde zijkanten geniet je van een stabiele nachtrust. Het tijk is gemaakt van uitwasbaar en anti-bacterieel OEKO-TEX en na aankoop heb je nog 2 jaar recht op garantie.

Tips voor het kopen van goede koudschuim matrassen

Weeg je wat meer en ben je op zoek naar een goed koudschuim matras, dat voldoende tegendruk geeft? Bekijk dan zorgvuldig de specificaties van het product om de maximale belastbaarheid te achterhalen. Kies altijd voor een ruime maximale belastbaarheid, zodat het matras nog steeds goed ondersteunt, als je in de toekomst iets zwaarder wordt. Het is belangrijk om je koudschuim matras regelmatig te keren om de levensduur te verlengen.

Ontdek meer goede koudschuim matrassen

Nieuwsgierig naar het beste koudschuim matras van 2021? Wij schreven erover op deze pagina!


Babymatras

Slaap is misschien wel het allerbelangrijkste in de ontwikkeling van een baby. Een goed babymatras is hygiënisch, comfortabel en makkelijk mee te nemen. Voor een goed babymatras betaal je meestal tussen de €100 en €300. Reismatrassen zijn al te koop vanaf €20. Babymatrassen passen precies in ledikanten en campingbedjes en neem je mee op vakantie of uit logeren. Een babymatras is veilig, omdat je baby met handjes en voetjes niet tussen de ledikant en het matras terecht kan komen. Verder heeft een babymatras bij voorkeur een afneembare tijk, waardoor je vlekken eenvoudig uit kunt wassen.

beste babymatras

Het beste babymatras

Het best geteste babymatras van 2020 en 2021 is het ABZ babymatras van koudschuim met honinggraatstructuur. Deze anti-allergische matras van 60 x 120 cm en een gewicht van 3,9 kg is wasbaar op 60 graden en aan de buitenkant gemaakt van katoen. Na aankoop heb je recht op 1 jaar fabrieksgarantie.

Tips voor het kopen van het beste babymatras

Babymatrassen zijn super handig voor thuis in het ledikant, maar ook voor op reis. Je kunt een dreumes of baby namelijk niet zomaar in een logeerbed laten slapen. Gelukkig zijn er naast doorsnee babymatrassen talloze reismatrassen en campingbedjes op de markt. Deze wegen meestal maximaal 5 kg en zijn dus eenvoudig mee te nemen. Kies bij voorkeur voor een hypoallergene en huisstofmijtwerende babymatras om jouw kindje een goede nachtrust te geven.

Ontdek meer goede babymatrassen

Benieuwd naar meer babymatrassen? Wij beschreven eerder de beste babymatrassen van 2021. Je leest deze uitgebreide babymatrassen test op deze pagina.


Kindermatras

Kindermatrassen zijn speciaal ontworpen voor kinderen in de groei. Een kindermatras heeft doorgaans geen zones en bestaat bij voorkeur uit koudschuim met een lage HR-waarde. Een HR-waarde tussen de 25 en 45 biedt voldoende veerkracht voor kinderen. Koudschuim houdt het bed lekker koel en ventileert goed. Een matras voor een kind tot 7 jaar moet op z’n minst een dikte hebben van 8 cm. Bij een kindermatras tot 14 jaar ga je voor een matras met een dikte van minimaal 12 cm. De beste kindermatras koop je volgens de Consumentenbond bij Ikea, maar je kunt ook bij andere zaken als Beddenreus, Auping en Tempur terecht.

Het beste kindermatras

Het beste kindermatras van dit moment is de Princessmatrass Comfort HR40 koudschuim matras van 90 x 200 x 14 cm. Deze anti-allergische, huisstofmijtwerende matras met afneembare tijk is wasbaar op 30 graden en ondersteunt kinderen met een gewicht tot 90 kg. Het regelmatig luchten en keren van de matras verlengt de levensduur.

Tips voor het kopen van het beste kindermatras

Kindermatrassen bestaan in verschillende formaten. Een peuter heeft behoefte aan een ander matras dan een puber door variatie in gewicht en lengte. Goedkope kindermatrassen zijn meestal gemaakt van polyether. Dit materiaal kost minder, maar gaat korter mee en ondersteunt minder goed. Een kindermatras kost meestal tussen de €70 en €200.

Ontdek meer goede kindermatrassen

Benieuwd naar meer kindermatrassen? Wij beschreven eerder een artikel over de beste kindermatrassen van 2021. Je leest deze uitgebreide kindermatrassen test op deze pagina.


Matrassen voor zware mensen

Mensen met een hoger gewicht krijgen eerder last van pijn aan spieren en gewrichten. Juist daarom is een goed matras met voldoende ondersteuning erg belangrijk. Koudschuim matrassen zijn doorgaans de beste matrassen voor zware mensen, maar ook pocketvering matrassen met een groot aantal veren per vierkante meter kunnen uitkomst bieden. Koudschuim en pocketvering matrassen ventileren goed en bewegen met het lichaam mee. Tegelijkertijd liggen deze typen matrassen stevig, waardoor je niet te ver wegzakt.

beste matras voor zware mensen

Het beste matras voor zware mensen

Uit onze matrassentest is de Mister Sandman koudschuim matras als beste uit de bus gekomen. Deze heerlijk luchtige koudschuim matras biedt ondersteuning aan mensen tot 150 kg en bestaat uit 7 comfortzones. De microvezel hoes mag in de wasmachine, waardoor het matras fris en hygiënisch blijft.

Tips voor het kopen van een matras voor zware mensen

De maximale belastbaarheid is erg belangrijk bij het krijgen van de juiste ondersteuning. Vraag dit altijd na of zoek het op in de productspecificaties. Zware mensen kiezen bij voorkeur voor een koudschuim matras met hoge HR waarde of HR+ of een pocketvering matras met 500 veren per vierkante meter. Het is een goed idee om te gaan proefliggen in een showroom of te kiezen voor een matras met een X-aantal dagen proefslapen.

Ontdek meer goede matrassen voor zware mensen

Meer lezen over de beste matrassen voor zware mensen? Check ons uitgebreide artikel hier.


Latex matras

Latex is een super hygiënisch materiaal. Schimmels, bacteriën en huisstofmijt kunnen niet overleven op latex, waardoor het matras fris blijft. Daarbij hebben latex matrassen drukverlagende kwaliteiten, waardoor het ook fijne matrassen zijn voor mensen met rugklachten. Goede latex matrassen gaan lang mee: ze hebben een levensduur van 12 tot 15 jaar. Het nadeel van latex is het gebrek aan ventilatiemogelijkheden, waardoor je slaapomgeving snel warm wordt.

beste latex matras

Waarom kiezen voor een latex matras

Een latex matras is geschikt voor wie van een warm bed houdt. Heb je het snel koud? Met een latex matras geniet je van warmte en geborgenheid. Latex is ook geschikt voor mensen die last hebben van bedplassen of incontinentie. Door de hygiënische kwaliteiten van latex hoef je je geen zorgen te maken over schimmelvorming of ongedierte.

Het beste latex matras

De beste koop van 2021 is het Zwoong natuurlatex matras. Dit fijne, 22cm dikke matras combineert de hygiënische eigenschappen van latex met zoneverdeling en ingebouwde ventilatiekanalen om het niet te warm te krijgen. De met wol doorstikte katoenen hoes zorgt voor een zacht gevoel en is uitwasbaar op 30 graden. Je kunt deze matras in meerdere formaten bestellen, waaronder 90 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 210 cm.

Tips voor het kopen van het beste latex matras

Een goed latex matras kost zo’n €800 à €900. Een polyether matras is al verkrijgbaar voor €60, maar gaat veel korter mee. Latex heeft een lange levensduur en blijft fris. Hierdoor vraagt een latex matras om een flinke investering, maar zijn de kosten per nacht laag. Een latex matras is ook geschikt voor zwaardere mensen, vanwege de hardheid en puntelasticiteit. Dit sterke materiaal heeft doorgaans een hoge maximale belastbaarheid. Latex absorbeert geen vocht, dus nachtzweters kunnen beter voor een ander type matras kiezen.

Ontdek meer goede latex matrassen

Meer inspiratie opdoen? Lees ons hele artikel over de beste latex matrassen van 2020 en 2021 .


Polyether matras

Polyether is een zacht schuim en wordt vaak gebruikt voor de vulling van matrassen. Polyether, ofwel schuimrubber is goedkoop en voelt zacht aan. Door de lage prijs van een polyether matras lijkt dit een aantrekkelijke keuze, maar het matras biedt weinig ondersteuning. Je kunt een polyether matras kopen voor €60 tot €150. Wil je goede ondersteuning, ventilatie en comfort? Dan kun je beter voor een ander type matras kiezen. Polyether is wel geschikt voor een logeerbed of extra matras, mocht er onverwachts iemand blijven slapen. Natuurlijk kun je ook voor polyether kiezen, als je budget niet toereikend is om een duurder matras aan te schaffen.


Koopwijzer: welk matras past bij mij?

Welk matras past bij mij? Wat is een goed matras en hoe weet je welk matras voor jou het beste is? Met deze koopwijzer proberen we je zoektocht te vergemakkelijken. We vergelijken verschillende typen matrassen op basis van eigenschappen, als ventilatie, ondersteuning, hardheid, levensduur en prijs.

Goede matrassen en ventilatie

Heb je het snel warm? Kies dan voor een pocketvering of koudschuim matras. Deze materialen laten lucht eenvoudig door en houden je slaapplek lekker koel. De matrassen zullen door hun holle kern minder snel onaangename zweetluchtjes opnemen. Een katoenen tijk neemt eenvoudig vocht op en is handig voor wie last heeft van nachtzweten. Traagschuim ventileert ook goed, maar werkt het beste bij een temperatuur van tussen de 18 en 20 graden. Polyether en latex lenen zich beter voor een warme slaapplek.

De juiste ondersteuning en hardheid

Ondersteuning is één van de belangrijkste taken van goede matrassen. Polyether matrassen zijn doorgaans goedkoper, maar ondersteunen het lichaam minder dan traagschuim of koudschuim. Koudschuim geeft tegendruk en is daardoor fijn voor mensen met een hoger lichaamsgewicht. Traagschuim vormt zich door de aanraking met lichaamswarmte juist naar jouw contouren en is daarom fijn voor zijslapers en mensen met rugklachten. Latex ondersteunt, maar ligt vooral ook erg stevig: You love it or you hate it. De ondersteuning van een pocketvering matras is afhankelijk van het aantal veren per vierkante meter. Hoe hoger het aantal veren, hoe steviger het matras aanvoelt.

Levensduur en prijs

Een polyether matras is meestal het goedkoopst en wordt gevuld met synthetische vezels. Een polyether matras gaat zo’n 6 tot 8 jaar mee. De levensloop van een pocketvering matras is ongeveer 10 jaar. Traagschuim en koudschuim matrassen zijn in de regel duurder, maar houden het met goed onderhoud respectievelijk 10 tot 12 jaar en 12 tot 15 jaar vol. Ook een latex matras heeft een levensduur tot 15 jaar. De hogere prijs komt met een duurzame investering. Het extra ingelegde geld wordt na verloop van tijd terugverdiend, omdat de matras langer meegaat.


Het schoonmaken van je matras

Matrassen gaan langer mee, als je ze goed onderhoudt. Om een matras te onderhouden kun je het beste gebruik maken van een matrasbeschermer en een topmatras. Zo heb je minder kans, dat je matras ten prooi valt aan schimmels, vieze luchtjes en stofophopingen. Het is raadzaam regelmatig onder je bed te stofzuigen om stofvorming tegen te gaan. Is je matras toch vies geworden? Gebruik dan een stoomreiniger. Door de hoge temperatuur verdwijnen vlekken en bacteriën in een handomdraai. Het tijk regelmatig wassen draagt ook bij aan de frisheid van je bed. Je matras een opfrisbeurt geven? Dat doe je door baking soda te strooien, in te laten trekken en een paar uur later je matras te stofzuigen.

Je matras vernieuwen

Dit klinkt misschien als een open deur, maar toch doen veel mensen het niet. Blijf niet 20 jaar op hetzelfde matras slapen, maar vervang je matras tijdig. Zelfs de beste matrassen verliezen na hun gemiddelde levensduur een stukje van hun ondersteuning en veerkracht. Noteer wanneer je jouw matras hebt gekocht en bestel op tijd een nieuw exemplaar om je slaapcomfort te behouden. Onze nachtrust is immers heilig en zonder voldoende slaap functioneer je slechter. Een nieuw matras kan best even wennen zijn, dus gun jezelf de tijd en bereid je erop voor, dat je de eerste weken wellicht iets minder goed slaapt.

Je matras omdraaien

Matras omdraaien? Ja, je leest het goed. Het regelmatig flippen van je matras draagt bij aan de levensduur. Je voorkomt kuilvorming en zorgt dat het ligcomfort optimaal blijft. Goede pocketvering matrassen hebben minder last van kuilvorming door de flexibiliteit van de veren, maar met name voor schuimmatrassen is het omdraaien van je matras van levensbelang. Het beste kun je het matras maandelijks keren en in ieder geval vier keer per jaar!

De afmetingen van je matras

Matrassen bestaan in alle soorten en maten, maar het allerbelangrijkste is dat de afmetingen van je matras matchen met je lattenbodem, ledikant, boxspring en topper. Je wilt niet dat de verschillende onderdelen van je bed tijdens de nacht gaan schuiven, waardoor je onrustig slaapt, minder ondersteuning krijgt en jezelf mogelijk bezeert. Meet dus altijd de afmetingen van je bed nauwkeurig op, voordat je een matras bestelt of jezelf gaat inlezen op de Consumentenbond of Kieskeurig.nl. Ook wanneer je een fysieke winkel bezoekt, is het goed om het beoogde formaat van je aankoop te weten.

Gewicht en matras

Sowieso dien je altijd de maximale belastbaarheid van een matras te checken, alvorens je overgaat tot aankoop. Is je gewicht groter dan de maximale belastbaarheid, kies dan voor een ander matras. Mensen die minder dan 70kg wegen kunnen beter geen soft matras kopen, omdat deze onvoldoende ondersteuning biedt. Weeg je tussen de 70 en 90 kg? Kies dan voor een matras met medium hardheid. Mensen met een lichaamsgewicht boven de 90kg slapen het beste op een hard matras, dat tegendruk geeft of zich meevormt met de contouren van het lichaam.

Veelgestelde vragen over matrassen

Tot slot beantwoorden we jullie veelgestelde vragen over matrassen. Welk matras past bij mij? Welk matras moet ik kiezen? Waarom moet ik een matrasbeschermer gebruiken? Waarom moet ik mijn matras luchten? Hoe kan ik een matras verhuizen? Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras? Waarom gebruik je een matras topper?

Esther
Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

21% BTWnee korting* bij Beddenreus

Gebruik kortingscode 🏷️ btwnee