TIJDELIJKE ACTIE! Bestel het boek Perfect Slapen in 7 Stappen nu voor slechts € 37,-

Het beste hoofdkussen voor zijslapers [expert review]

In dit artikel bespreken we de beste hoofdkussens voor zijslapers. Een goede nachtrust is van essentieel belang om goed te kunnen functioneren en de indrukken van de voorgaande dag te kunnen verwerken. Mensen slapen in allerlei posities, maar vandaag richten wij ons op zijslapen en zijslapers. Wat betekent deze slaappositie voor de kwaliteit van je slaap? Wat is het beste kussen voor een zijslaper? Wij presenteren onze top 5 en leggen uit hoe jij een goed kussen kunt kiezen, dat past bij je slaaphouding. Vervolgens hebben we het over nekondersteuning en de voor- en nadelen van zijslapen. Tot slot komen wij nog eens terug op het allerbeste hoofdkussen voor zijslapers. Welk hoofdkussen is volgens ons de beste koop?
beste hoofdkussen zijslaper

Top 5 beste hoofdkussens voor zijslapers

Wil jij het beste kussen kopen als zijslaper? Ben je bang om schouder- of nekklachten te ontwikkelen door je slaappositie? Wij selecteerden 5 goede kussens voor zijslapers, met ieder unieke eigenschappen om je te helpen comfortabel en ontspannen de nacht door te komen.

Cinderella Classic Hoofdkussen1. Cinderella Classic hoofdkussen

Het Cinderella Classic hoofdkussen biedt gegarandeerd een fijne en comfortabele nachtrust. Dit kussen met synthetische vulling is speciaal ontworpen voor zijslapers, heeft anti-allergische eigenschappen en kan gewassen worden. Het kussen kost €17,95 en heeft een garantieperiode van maar liefst 5 jaar. Wil je optimaal genieten van deze aankoop? Klop het kussen dan dagelijks op en laat het regelmatig luchten.

Swiss Boxkussen Hoofdkussen2. Swiss Box kussen

Swiss Box Kussen 50x60x10 2 stuks heeft niet geheel verrassend, de vorm van een doos. De vulling van dit hoofdkussen voor zijslapers bestaat uit polyestervezel. De lucht en ruimte tussen de zachte vezels heeft een isolerende en verfrissende werking. De opstaande rand van 10cm geeft extra ondersteuning aan nek en schouders. Voor dit goede kussen voor zijslapers betaal je €22,50.

Slaapcity® Dons hoofdkussen3. Slaapcity Dons hoofdkussen

Het Slaapcity Dons hoofdkussen ter waarde van €49,95 is super zacht en geschikt voor alle jaargetijden. Het hoofdkussen bestaat uit 3 lagen, waardoor je met iedere slaaphouding van dit kwaliteitskussen kunt genieten. Het design is speciaal ontworpen tegen nekklachten en corrigeert je houding. Dit anti-snurk kussen ontlast je spieren en gewrichten en neemt transpiratievocht gemakkelijk op. Je krijgt 5 jaar garantie op je aankoop.

Slaapcity® Hoofdkussen Nekklachten4. Slaapcity traagschuim hoofdkussen

Het Slaapcity Traagschuim hoofdkussen is een orthopedisch hoofdkussen, dat helpt tegen hoofdpijn, slapeloosheid, gewrichtspijn en nekklachten. Dit hoofdkussen voor zijslapers is ontwikkeld door experts, absorbeert vocht en is eenvoudig schoon te maken. Wil je goed doorslapen en uitgerust wakker worden? Dan is een investering van €69,95 het overwegen waard. Binnen 30 dagen kun je het kussen retourneren en je hebt nog 5 jaar garantie.

Origineel Bamboe Kussen5. Origineel Bamboe Kussen

Dit duurzame Bamboe kussen 48 x 70 cm heeft een traagschuimvulling en werkt drukverlagend. Het kussen vormt zich naar je hoofd en is daarom een goed kussen voor zijslapers. Het anti-allergie, anti-snurk bamboe kussen is zacht en koel en heeft een ritssluiting. Je betaalt €16,49 met een fabrieksgarantie van 2 maanden.

Zijslapen: een kleine achtergrond

Naar schatting slaapt zo’n 75% van de mensen op zijn of haar zij. Daarmee is zijslapen populairder dan andere slaaphoudingen. Onderzoekers van de Stony Brook University vonden uit, dat zijslapen een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Waarom, vraag je je misschien af? Als je op je zij slaapt, kunnen afvalstoffen je hersenen gemakkelijker verlaten. Gifstoffen worden sneller afgebroken, waardoor de kans op het ontwikkelen van Alzheimer en andere vormen van dementie afneemt. Daarbij ligt je wervelkolom recht tijdens het slapen, waardoor je onnodige nek- en rugklachten kunt voorkomen. Heb je last van snurken of een slaapapneu? Deze parasomnieën komen minder voor bij zijslapers. Toch is zijslapen geen natuurlijke houding. Zijslapen zorgt voor een verhoogde druk op je buik en longen en je schouders en arm moeten het gewicht van je hele lichaam dragen.

Een kussen voor tussen je benen

Sleepgood® BeenkussenSommige zijslapers hebben behoefte aan een lang kussen voor tussen de benen. Dit kan ervoor zorgen dat je comfortabeler slaapt en je benen en knieën de ondersteuning krijgen, die ze verdienen. Wij raden het Sleepgood Beenkussen ter waarde van €16,35 aan. Dit heerlijk comfortabele kniekussen is goedgekeurd door fysiotherapeuten en medische professionals. Het gebruik van dit lange kussen kan pijn en stijfheid in de bekken, heupen, rug en knieën verminderen of zelfs doen verdwijnen. Het beenkussen heeft een vulling van traagschuim, waardoor het zich automatisch vormt naar je lichaam.

Hoe kies jij je ideale hoofdkussen?

Vind je het lastig om een hoofdkussen te kopen en twijfel je welke aankoopcriteria je moet hanteren? Misschien kan ons handige stappenplan je dan helpen.

1. Wat voor slaper ben je?

We gaan er voor het gemak vanuit, dat je een zijslaper bent, aangezien dit artikel over zijslapers gaat. Als zijslaper heb je behoefte aan meer ondersteuning, dan bijvoorbeeld een buik- of rugslaper. Een goed ondersteunend kussen zorgt ervoor dat je hoofd en nek recht blijven ten opzichte van je ruggengraat. Zo krijg je minder snel klachten en rust je beter uit.

2. Heb je een hard of zacht kussen nodig?

Als algemene stelregel kunnen we hiervoor de hardheid van je matras gebruiken. Als je matras hard is, heb je ook een harder kussen nodig. Heb je een matras, waar je al verder in weg kunt zakken? Dan kun je ook gebruik maken van een soepeler kussen. Je nek hoeft dan minder hoog te liggen, om toch voldoende ondersteuning te krijgen.

3. Andere toepassingen

Een goed hoofdkussen voor zijslapers kan ook andere toepassingen hebben, die handig zijn voor jou. Snurk je snel of heb je gemakkelijk last van irritatie? Kies dan voor een anti-snurk of anti-allergie kussen. Ook de vulling van je kussen is van belang. We vertellen later uitgebreid over de geschikte kussenvulling voor zijslapers. Ieder materiaal heeft haar eigen unieke kwaliteiten, voor- en nadelen. Daarom is de keuze voor een donzen, veren, latex, traagschuim, kapok of synthetisch kussen ook zo belangrijk.

Het belang van goede nekondersteuning

Het is belangrijk, dat je nek voldoende wordt ondersteund tijdens het slapen. Is dit niet het geval? Dan liggen nekklachten op de loer. Zijslapers hebben in principe een goede houding gedurende de nacht. De nek ligt in rechte lijn met de rest van de wervelkolom. Toch kan extra nekondersteuning nodig zijn, wanneer je op een hard matras ligt. Extra nekondersteuning ontlast ook de rest van je gewrichten en geeft je buik en longen meer ruimte. Hierdoor haal je meer uit je nachtrust en wordt je klachtenvrij wakker. De keuze van een goed kussen voor zijslapers is hierbij van groot belang.

Voor welke vulling moet je kiezen?

Als je een kussen gaat kopen, is het goed om naar de vulling te kijken. Zoals we eerder in dit artikel uitlegden, heeft ieder materiaal unieke eigenschappen. Er bestaan verschillende soorten kussen, waaronder donzen, veren, latex, traagschuim, kapok en synthetische kussens. Wij beschrijven kort de voors en tegens van ieder type vulling.

* Een synthetische vulling is zacht en geeft veerkracht. Dit materiaal is goedkoop, waardoor synthethische kussens over het algemeen goed betaalbaar zijn. Ook kun je het kussen wassen in de wasmachine en mag het kussen in de droger. Hierdoor kun je dit type hoofdkussen makkelijk schoonhouden en is het ideaal voor mensen met allergieën. Daarentegen ventileert een synthetisch kussen minder goed en ervaar je minder ondersteuning voor nek en schouders.

* Kapok kussens helpen ons bij vochtafvoer en de opname van transpiratievocht. Heb je het snel warm? Dan is dit type kussen waarschijnlijk iets voor jou. Vaak kun je het kapok na verloop van tijd gemakkelijk navullen. Dit is nodig, omdat het hoofdkussen snel veerkracht  verliest en daardoor geen goede ondersteuning meer kan bieden.

* Een latex kussen is ideaal voor mensen met nekklachten. Dit soort kussens werken drukverlagend en zijn een goede keuze voor zijslapers. Toch hebben ze naast hun soepelheid en veerkracht ook nadelen. Zo ventileert dit materiaal minder, waardoor je het sneller warm krijgt.

* Veren kussens voelen heerlijk zacht aan. Ze zijn steviger dan bijvoorbeeld dons en vormen zich makkelijk naar je hoofd en nek. Alleen kun je veren kussens eigenlijk niet wassen. Daardoor zijn ze niet erg handig voor mensen, die nachtzweten of voor kinderen.

* Donzen kussens houden warmte vast en zijn ideaal voor koukleumen. Daarbij wegen ze bijna niets en voelen ze zacht en soepel aan. Alleen ondersteunen ze je hoofd en nek slecht. Een donzen kussen op een harde matras? Dat is geen goede combinatie. Donzen kussens zijn net als veren kussens moeilijk te wassen.

* Een traagschuim kussen is super stevig en biedt veel extra nekondersteuning. Dit kan goed van pas komen voor zijslapers met nekklachten. Bovendien werkt een traagschuim kussen drukverlagend en kan het zich goed aanpassen aan de vorm van je hoofd, nek en schouders. Het is wel belangrijk om het kussen bijtijds te vervangen. Na een tijdje verliest het haar veerkracht.

Betrouwbare merken voor hoofdkussens

In onze top 5 beste hoofdkussens voor zijslapers hebben we al een aantal gerenommeerde merken voorbij zien komen, waaronder Slaapcity, Cinderella en Swiss Box. Andere goede merken zijn onder meer GreenLives, Homée, Auping, M Line, Bedsure en Tempur. Vind je het lastig om online een kussen voor zijslapers te vinden? Heb je behoefte aan het advies van een expert of een testmodel, waar je even in kunt knijpen? Dan is het waarschijnlijk een goed idee om een bezoekje te brengen aan een fysieke winkel, zoals de Ikea. Professionals kunnen je alles vertellen over de verschillende soorten hoofdkussens.

De voor- en nadelen van zijslapen

Wat zijn de voor- en nadelen van slapen op je zij? Misschien ben je daar als zijslaper benieuwd naar. Wij kwamen tot de volgende conclusies.

De voordelen

Zijslapers snurken over het algemeen minder, dan buikslapers en rugslapers. Ook is dit de veiligste positie voor mensen met een slaapapneu. Wanneer je op je zij slaapt, hebben je hersenen meer ruimte om gifstoffen af te voeren. Daardoor verwerk je de indrukken van de dag beter en sneller en word je uitgeruster wakker. Ook is uit onderzoek gebleken, dat je door op je zij te slapen minder snel Alzheimer of een andere vorm van dementie ontwikkeld. Het vermindert stress en bevordert het inslapen. Doordat je nek- en wervelkolom in een rechte lijn liggen, krijg je minder snel last van rugklachten.

De nadelen

Zijslapen kan een tinteling in je arm veroorzaken, omdat je de bloedtoevoer afsluit door op het ledemaat te liggen. Ook kun je extra druk zetten op je maag, longen of buik. Slaap jij altijd op je zij? Dan vraag je veel van je schouders, die in deze houding het gewicht van je lichaam moeten dragen. Hierdoor kunnen zenuwen in je nek en schouders samendrukken, waardoor pijn of een oncomfortabel gevoel ontstaat. Tot slot ontstaan er sneller rimpels. Gelukkig zijn deze vaak van tijdelijke aard. Doordat de huid op je gezicht je kussen raakt, heb je meer kans op rimpels.

Het beste hoofdkussen voor zijslapers

Slaapcity® Hoofdkussen NekklachtenWij begonnen dit artikel met het doel het beste hoofdkussen voor zijslapers uit te kiezen. Een goed kussen voor zijslapers biedt ondersteuning aan de nek- en schouders om nekklachten te voorkomen en is bovendien comfortabel. Wij kiezen het Slaapcity Traagschuim hoofdkussen van €69,95 als beste koop. Dit kussen werkt orhtopedisch en helpt zowel tegen nekklachten, als tegen hoofdpijn en slapeloosheid. Het traagschuim zorgt voor extra ondersteuning en goede vochtregulerende kwaliteiten. Ook heb je nog 5 jaar na aankoop garantie op dit mooie kussen, dat speciaal is ontwikkeld voor zijslapers, met de hulp van meerdere slaapexperts. Toevallig is dit het duurste exemplaar uit onze top 5. Toch is een hogere prijs geen garantie voor een betere kwaliteit kussen. Traagschuim is een duurder materiaal, maar in bepaalde gevallen kan een synthetische vulling net zo’n goede keuze zijn. Laat de prijs je besluit voor een goed kussen voor zijslapers, dus niet te erg beïnvloeden.

Esther
Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Tijdelijk 2 halen = 1 betalen op kussens bij swisssense

het hoogste comfort binnen handbereik