Voor het laatst geüpdate op oktober 10, 2022 door Esther
Ben jij op zoek naar een beenkussen? Beenkussens zijn uitermate geschikt voor mensen die graag op hun zij slapen. Een ergonomisch beenkussen kan zowel preventief worden gebruikt, als voor de vermindering van pijnklachten. In dit artikel hebben we de 10 beste beenkussens voor je op een rij gezet. Ook geven we tips voor het aanschaffen van een been kussen. Lees dus snel verder voor tips en inspiratie!
Inhoud artikel:
- 1 Dit zijn 10 de beste beenkussens van 2025
- 2 De top 5 beste beenkussens van 2025 uitgelicht
- 3 Wat is een beenkussen?
- 4 Hoe werkt een beenkussen?
- 5 Kun je geen gewoon kussen gebruiken?
- 6 Voor wie is een beenkussen geschikt?
- 7 Waar koop ik een beenkussen?
- 8 Wat zijn de voor- en nadelen van een beenkussen?
- 9 Waar let je op bij het aanschaffen van een beenkussen?
- 10 Conclusie over de beste beenkussens
Dit zijn 10 de beste beenkussens van 2025
In deze onderstaande top 10 lijst van de beste beenkussens van 2025 zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. We attenderen je dus op het aanbod van de voordeligste webwinkel van dit moment. Je kunt de keuze voor het voor jouw beste beenkussen snel en eenvoudig maken door de highlights te checken van iedere optie die we onder je aandacht brengen. Verderop in dit artikel vind je een uitgebreide review van het betreffende beenkussen.
Stevigheid: Stevig | Zij-slaper | 25 x 25 cm
Stevigheid: Medium | Zij-slaper | 23 cm x 25 cm
Stevigheid: Medium | Zij-slaper | 24 cm x 23 cm
De top 5 beste beenkussens van 2025 uitgelicht
We zullen de top 5 uit de top 10 nog eens uitlichten. Zo heb je ook direct iets meer informatie over wat voor beenkussen het eigenlijk is. Elk beenkussen heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Met deze informatie kun jij het beste beenkussen, passend voor jouw situatie kiezen.
In tegenstelling tot wat de naam misschien doet denken, kan dit kussen niet alleen helpen bij knieklachten, maar ook bij het verminderen van rug- en heupklachten. Deze klachten kunnen namelijk ontstaan bij het liggen op de zij. Door het gebruik van het kniekussen blijft het lichaam in een gezonde houding. De speciale cooling gel zorgt ervoor dat het kussen heerlijk koel blijft aanvoelen. Het kussen kun je ook preventief gebruiken om klachten te voorkomen indien je veel op je zij slaapt. Het Lifetec Premium Pro Knee kniekussen is ergonomisch gevormd en gemaakt van traagschuim. Naast de vermindering van pijnklachten kan het kussen ook de doorbloeding verbeteren. Het kussen wordt geleverd met twee hoezen die wasbaar zijn.
Bestel het Lifetec Premium Pro Knee kniekussen vertrouwd bij de volgende webshops:
#2 ComfyCentre orthopedisch beenkussen
Het ComfyCentre kniekussen kan pijnklachten in de rug, knieën en heupen verminderen. Daarnaast bevordert het de bloedsomloop. Het kussen heeft een speciale rekbare band waardoor het kussen goed op zijn plaats blijft zitten. De druk op de wervelkolom wordt vermindert doordat het kussen zorgt voor steun. Het kussen heeft een ergonomisch ontwerp en heeft een Ultra Dense traagschuim vulling. Deze vulling is luchtdoorlatend en vormvast. Ook de speciale hoes is vochtregulerend en ventilerend. De hoes is wasbaar op maximaal 50 graden en niet geschikt voor de droger. Twijfel je nog? Je kunt het kussen 30 dagen op proef gebruiken. Het kussen heeft vijf jaar fabrieksgarantie.
Bestel het ComfyCentre orthopedisch beenkussen bij de volgende webshops:
#3 Best Life ergonomische beenkussen
Dit comfortabele kniekussen zorgt voor een gelijke drukverdeling van de wervelkolom en een verbeterde bloedsomloop. Dankzij de neutrale houding worden pijnklachten vermindert. Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat het kussen ook tussen de knieën of benen comfortabel zit. De vulling is gemaakt van hoogwaardig traagschuim (BL Comfort-Foam), waardoor de vorm goed behouden blijft. Daarnaast is dit traagschuim ventilerend. Het kussen verlicht ook de druk op de bekken en is daardoor ook geschikt als zwangerschapskussen. De hoes is uitwasbaar en antiallergisch. Indien je wilt kun je 30 dagen proefslapen. Het Best Life ergonomische beenkussen heeft twee jaar fabrieksgarantie.
Bestel het Best Life ergonomische beenkussen vertrouwd bij de volgende webshops:
#4 Ergonomisch bamboe beenkussen
De hoes van dit kussen is gemaakt van bamboe. Bamboe is een zacht en ademend materiaal. Dankzij de cooling air technologie blijft het kussen ook de hele nacht comfortabel koel. Het ergonomische bamboe beenkussen wordt geleverd met extra hoes. De hoezen zijn te wassen op 30 graden. De binnenkant is gemaakt van hoogwaardig traagschuim. Dit is een stevig materiaal, maar past zich ook volledig aan het lichaam aan. Het ergonomische hartvormige ontwerp zorgt dat de benen recht met de rug blijven, waardoor het lichaam in een neutrale houding wordt geplaatst. Hierdoor kan onder andere rug- en heuppijn verminderen en wordt de bloedsomloop verbetert.
Bestel het ergonomische bamboe beenkussen vertrouwd bij de volgende webshops:
#5 Roomer kniekussen
Dit kniekussen is gemaakt van hoogwaardig traagschuim. De wervelkolom wordt ontlast doordat deze in een neutrale positie is. Dit vermindert pijnklachten. Dit kussen is vooral geschikt voor zijslapers. Het ergonomische design heeft een halve maan vorm en heeft gladde rondingen. Dankzij het traagschuim past het Roomer kussen zich aan het op het lichaam. De hoes is afneembaar en wasbaar. Het materiaal is ventilerend. Het traagschuim is hoogwaardig en behoudt goed de vorm.
Bestel het Roomer kniekussen vertrouwd bij de volgende webshops:
Wat is een beenkussen?
Een beenkussen is een kussen wat je tussen de benen, tussen de knieën of onder de benen kunt plaatsen. Beenkussens hebben een ergonomische vorm, bijvoorbeeld in een hartvorm. Deze speciale vormen zorgen er ook voor dat je tijdens het slapen de juiste houding beter kunt behouden. Je kunt een beenkussen gebruiken in de nacht, maar het kussen kan ook gewoon worden gebruikt, bijvoorbeeld als je even op de bank ligt.
Hoe werkt een beenkussen?
De knieën en benen liggen hierdoor in een rechtere positie met de wervelkolom. Het bovenste been wordt iets opgetild, waardoor beide benen zich in een rechte positie ten opzichte van de heupen en bekken bevinden. Doordat de houding beter is, krijgen de benen, knieën, heupen en de rug meer ondersteuning en is er een betere drukverdeling. Dit kan pijnklachten verminderen, maar een beenkussen kan ook worden gebruikt ter preventie van pijnklachten. Daarnaast is er een bevordering van de bloedsomloop en stimuleert het de nachtrust.
Kun je geen gewoon kussen gebruiken?
In principe kun je een gewoon kussen gebruiken ter ondersteuning van het lichaam. Alhoewel de houding zal verbeteren, is de houding nog steeds niet optimaal. Ook kan een kussen te groot en onhandig voelen. Een beenkussen heeft een speciaal ergonomisch en compact ontwerp. Hierdoor is het kussen niet onhandig en dus prettig in gebruik. Daarnaast zorgt dit kussen voor een optimale houding.
Voor wie is een beenkussen geschikt?
Een beenkussen is vooral geschikt voor mensen die veel op hun zij liggen. Doordat je op je zij ligt, ontstaat er druk op de benen en de knieën. Vaak rusten de knieën/benen namelijk op elkaar. Ook ontstaat er automatisch druk op de onderste knie die het matras raakt. Doordat er druk ontstaat en de wervelkolom gedraaid is, kunnen pijnklachten in onder andere de knieën, heupen, benen en rug ontstaan. Met een beenkussen zorg je ervoor dat de drukverdeling beter is en de wervelkolom een natuurlijke en stabiele houding aanneemt.
Naast de mensen die veel op hun zij slapen, is een beenkussen geschikt voor onder andere zwangere vrouwen (stabiele positie van de bekken), mensen die herstellen van een heup- of knieoperatie en mensen met artritis.
Waar koop ik een beenkussen?
Indien je graag een beenkussen wilt ter preventie van pijnklachten, of om huidige gemiddelde pijnklachten te verminderen, kun je prima een beenkussen online bestellen. Heb je last van ernstige klachten? Ga dan naar een orthopedisch specialist.
Wat zijn de voor- en nadelen van een beenkussen?
De voordelen van een beenkussen:
- Natuurlijke slaappositie.
- Knieën en benen raken elkaar niet: geschikt voor gewrichtspijn.
- Geschikt voor zwangere vrouwen: ondersteuning van de bekken.
- Verbetering van de drukverdeling.
- Verbeteren van de bloedsomloop.
- Diepere/betere nachtrust.
- Geschikt voor zijslapers, zwangere vrouwen, mensen met artritis en mensen die herstellen van knie- of heupoperatie.
De nadelen van een beenkussen:
- Niet geschikt voor buikslapers, minder geschikt voor rug slapers.
- Indien geen cooling technologie kan het kussen snel warm worden in de nacht.
- Indien geen band kan het kussen verplaatsen in de nacht als je veel beweegt.
Waar let je op bij het aanschaffen van een beenkussen?
Materiaal
Als je gaat kijken naar het gebruikte materiaal, is het van belang om zowel naar de hoes als naar de vulling te kijken. De meeste beenkussens worden gemaakt van traagschuim. Traagschuim neemt de vorm van het lichaam aan, waardoor dit als extra comfortabel wordt ervaren. Vervangende materialen van traagschuim zijn onder andere polyschuim of latexschuim.
Naast de vulling is natuurlijk de hoes van belang. Veel hoezen zijn gemaakt van katoen of polyester. Sommige hoezen hebben een antiallergie effect. Daarnaast kun je controleren of de hoes afneembaar en uitwasbaar is. Indien dit het geval is, kan het slim zijn om een extra hoes aan te schaffen voor het geval je de ene hoes in de wasmachine hebt. Over het algemeen kunnen de kussens zelf niet worden gewassen, maar de hoezen wel (gemiddeld op 30 graden).
Formaat
Een gemiddeld beenkussen is 4 tot 6 centimeter dik en ongeveer 10 centimeter breed. Een beenkussen moet dik genoeg zijn om het bovenste been zo te ondersteunen dat deze parallel komen te liggen.
Vorm
Een beenkussen kan verschillende vormen hebben. Een veel voorkomende vorm is een zandloper vorm. Deze vorm is ook over het algemeen het meest goedkoop in aanschaf. Een andere veel voorkomende vorm is een hartvorm. Slaap je veel op je rug, dan is het goed om te kijken naar een wigvorm. In plaats van tussen de benen, wordt een wigvormig beenkussen onder beide benen geplaatst. Wigvormige beenkussens komen voor in een halve maan vorm of in driehoekvorm.
Extra’s
Sommige kussens hebben een band. Deze band zorgt ervoor dat het kussen niet kan verplaatsen in de nacht, ook niet als je veel beweegt. Indien je het snel warm hebt, kan het slim zijn om te controleren of het kussen cooling technologie heeft, bijvoorbeeld met een cooling gel. Dit zorgt er namelijk voor dat het kussen koel blijft aanvoelen, de hele nacht en ook in de zomer.
Draagbaar gewicht
Om te zorgen dat de vorm van het kussen goed blijft, is het verstandig om te kijken of het kussen een draagbaar gewicht heeft. Als de vorm namelijk niet juist is, zorgt dit er ook automatisch voor dat de ondersteuning minder goed is. Hoe hoger de dichtheid van het schuim, hoe meer gewicht het kussen kan dragen.
Proefslapen
In sommige gevallen kun je het beenkussen uitproberen. Je kunt dan 30 dagen ‘proefslapen’. Mocht je niet tevreden zijn of het kussen niet het gewenste effect hebben, kun je het kussen retourneren. Daarnaast kun je kijken naar de fabrieksgarantie (het aantal jaren), het standaard retourbeleid en de tevredenheidsgarantie.
Prijs
De meeste beenkussens variëren tussen de 20 en 35 euro. Uiteraard is het gebruikte materiaal, de kwaliteit, de duurzaamheid en het merk hierbij van belang.
Conclusie over de beste beenkussens
Indien je veel op je zij slaapt, kan een beenkussen een uitkomst zijn. Ook als je geen huidige pijnklachten hebt, kun je een beenkussen ter preventie gebruiken. Daarnaast kan een beenkussen pijnklachten in onder andere benen en rug verminderen, is er een betere drukverdeling en is er een bevordering van de bloedsomloop. Naast zijslapers is een beenkussen geschikt voor onder andere zwangere vrouwen, mensen met artritis en mensen die hertellen van een been-, knie- of heupoperatie. Als je een beenkussen gaat aanschaffen is het van belang om mede te kijken naar de vorm, de extra’s en het gebruikte materiaal. Het Lifetec Premium Pro Knee kniekussen heeft bijvoorbeeld cooling gel, waardoor het kussen niet warm wordt. Het ComfyCentre kniekussen heeft een rekbare band, waardoor het kussen ook bij mensen die veel bewegen in hun slaap goed op zijn plaats blijft zitten. Het ergonomische bamboe beenkussen is gemaakt van duurzaam bamboe. Zoals je ziet is er ruime keuze en voor iedereen een passend beenkussen te vinden!
Meer artikelen over (hoofd)kussens: