Bedtijd 6 jaar: hoe laat moet mijn kind van 6 naar bed?

Traagschuim topper 140x200

Voor het laatst geüpdate op oktober 28, 2022 door Anoek

Gemiddelde bedtijd

Een kind van 6 jaar heeft een gemiddelde bedtijd tussen 19.00 en 19.30 uur. Een kind van 6 heeft gemiddeld gezien 10 tot 11 uur per dag aan slaap nodig. Voor iedere leeftijd is een gemiddeld aantal uren aan slaapbehoefte vastgesteld. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het ene kind het andere niet is en dat niet iedereen dezelfde slaapbehoefte heeft. Het kan zijn dat jouw kind minder of juist meer slaap nodig heeft dan het gemiddelde aantal uren.

Effecten van slaap bij kinderen

Lichamelijke en geestelijke ontwikkeling

Vooral bij jonge kinderen wordt er tijdens het slapen groeihormonen aangemaakt door het lichaam. Tijdens het slapen komt het brein tot rust en worden alle indrukken van de dag verwerkt. Bepaalde momenten van de dag worden gedurende het slapen in het langetermijngeheugen opgeslagen. Het kan zelfs zo zijn dat kinderen die te weinig slaap hebben vaker ziek zijn. De hersenen en het lichaam krijgen namelijk niet voldoende tijd om tot rust te komen en te herstellen. Hierdoor zal de weerstand verminderen.

Emotionele stabiliteit

Voldoende slapen is ook van invloed op het humeur. Stemmingswisselingen zullen minder heftig zijn en minder vaak voorkomen als een kind voldoende slaapt.

Presteren op school

Goed uitgeruste kinderen zullen in de meeste gevallen beter kunnen functioneren op school. Deze kinderen zijn namelijk over het algemeen minder snel gefrustreerd of geïrriteerd, zullen minder impulsief handelen en kunnen zich beter concentreren.

Overig

Omdat het lichaam niet voldoende energie heeft gedurende de dag, zal het natuurlijke ritme van het lichaam ook verstoren. Dit kun je bijvoorbeeld merken doordat je kind meer of juist minder eetlust heeft dan normaal.

Natuurlijke bedtijd

Interne klok

Net als bij volwassenen hebben kinderen een interne klok. De interne klok zorgt ervoor dat het lichaam zich zal voorbereiden op het slapen en melatonine aan gaat maken. Het hormoon melatonine zorgt ervoor dat je moe zult worden. Het moment dat de interne klok gaat activeren wordt ook wel de natuurlijke bedtijd genoemd. Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt zien dat het de natuurlijke bedtijd is. Hieronder zullen we enkele voorbeelden geven:

  • Je kind zal steeds meer gaan gapen.
  • Je kind krijgt rode wangen, vaak ook warm.
  • Je kind wrijft meer in zijn ogen.
  • Je kind friemelt aan zijn/haar oren.

Wat zal er gebeuren na de natuurlijk bedtijd?

Op het moment dat je kind over de natuurlijke bedtijd heen zal gaan, kan dit het slaapritme verstoren. Het klinkt wellicht logisch om je kind wat later naar bed te brengen zodat het wat langer uit zal slapen, maar dit werkt dus niet zo in ons lichaam. Als je kind voorbij de natuurlijke bedtijd is, wordt juist het hormoon cortisol aangemaakt. Cortisol is een stresshormoon, een hormoon die ervoor zorgt dat je voor langere tijd alert kunt blijven. Na de natuurlijk bedtijd naar bed gaan kan ervoor zorgen dat je kind moeizaam in slaap valt. De slaap is ook minder diep, waardoor je kind vaker wakker zal zijn in de nacht. Niet gek als je weet dat het lichaam dan cortisol aanmaakt toch?

Slaapproblemen

Gaat je kindje voor of tijdens zijn/haar natuurlijke bedtijd naar bed maar is er nog steeds sprake van slaapproblemen? Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, zoals emotioneel (bijvoorbeeld gepest worden op school) of na een ingrijpende gebeurtenis (overlijden van een naaste of een verhuizing). Hieronder zullen we enkele tips geven die kunnen helpen bij slaapproblemen.

#1 Structuur

Rust, reinheid en regelmaat. Het zal je niet raar in de oren klinken. Voor elk mens op elke leeftijd werken de zogenoemde 3 R’s bevorderlijk, maar kinderen zullen er nog meer baat bij hebben dan volwassenen. Het is dan ook van belang dat je voor structuur zorgt. Een keer een uitzondering op een verjaardag bijvoorbeeld kan natuurlijk altijd voorkomen, maar zorg dat het bij je kind duidelijk is dat dit een uitzondering op de regel is. Probeer waar mogelijk vaste bedtijden aan te houden.

#2 Verminder prikkels ruim van tevoren

Om het natuurlijke proces van het aanmaken te bevorderen, kun je proberen om de prikkels een tijd voor het slapen gaan al te dempen. Geen televisie of tablet en geen drukke spelletjes bijvoorbeeld. Probeer in plaats hiervan iets rustigs met je kind te doen, bijvoorbeeld een boekje lezen.

#3 Voorbereiding voor het slapen gaan

Probeer ongeveer een kwartier van tevoren je kind al voor te bereiden dat hij/zij zo naar bed gaat. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het na het lezen van dit verhaaltje klaar is.

#4 Bedtijd versus slaaptijd

Een kind van 6 jaar heeft gemiddeld 10 tot 11 uur slaap nodig. Het is belangrijk om te weten dat het moment tussen het naar bed gaan en het daadwerkelijk slapen ongeveer een half uur is. Probeer hier ook rekening mee te houden met de bedtijd en probeer aan de 10 tot 11 uur per nacht te komen.

#5 Sluit de dag af

Soms hebben kinderen er baat bij om (bijna) letterlijk de dag af te sluiten. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld de dag kort doornemen. Zeg hierbij dat het nu tijd is om te gaan slapen, dus ook tijd om de dag af te sluiten. Laat je kindje vervolgens benoemen wat het allerleukste van de dag was. Zo sluit je de dag ook op een positieve manier af.

#6 Veilige kamer

De slaapkamer moet voor je kind veilig voelen. Ook is het belangrijk dat deze prikkelarm is voor de nacht. Het veilig laten voelen kan bijvoorbeeld met behulp van een nachtlamp. Donkere gordijnen zorgen ervoor dat je kind geen last heeft van het licht buiten. Een donkere ruimte zorgt er tevens voor dat het lichaam extra melatonine zal aanmaken.

Conclusie

Het advies voor de bedtijd van een zesjarige is 19.30. Hierbij wordt er rekening gehouden dat een kind van zes jaar ongeveer 10 tot 11 uur slaap per nacht nodig heeft. Kinderen die voldoende slapen zullen goed kunnen functioneren op school en zullen geestelijk en lichamelijk goed ontwikkelen.