Bedtijd 5 jaar: Hoe laat moet mijn kind van 5 naar bed?

Voor het laatst geüpdate op oktober 10, 2022 door Esther

Hoe laat moet mijn kind van vijf jaar naar bed? Wat is een geschikte bedtijd voor kinderen? Slaapt mijn kind voldoende? In dit artikel geven we meer informatie over de aanbevolen bedtijden voor kinderen van 5 jaar oud. Ook leggen we wat meer uit over hoe je kunt zien of je kind voldoende slaapt en geven we tips bij slaapproblemen.

Bedtijd voor kinderen van 5 jaar oud

Een kind van vijf jaar wordt gezien als een kleuter. Kleuters tussen de 4 en 6 jaar kunnen het beste tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed gaan. Een meer specifieke tijd is tussen 19.00 en 19.30 uur. Voor een kind van 5 jaar oud is dit ongeveer 19.00 uur. Gemiddeld gezien slaapt een kind van 5 tussen de 11 en 12 uur per nacht. In de meeste gevallen maken kinderen van 5 jaar geen gebruik meer van een middagdutje.

Bedtijden in de weekenden en vakanties

In de weekenden kun je ervoor kiezen om je kindje wat later naar bed te laten gaan, maar onderzoek laat zien dat tot een leeftijd van 12 jaar, kinderen het meest profijt hebben van de hele week dezelfde bedtijden. Gaat je kind wel later naar bed? Dan is het goed om je kind de volgende dag ook later wakker te maken, zodat je kind hetzelfde aantal uren slaap heeft als de rest van de week.

Dit doet voldoende slaap met het lichaam

Voldoende slaap zorgt ervoor dat je kindje zich goed kan ontwikkelen. Voldoende slaap heeft onder andere invloed op:

  1. Ontwikkeling van groei: in de nacht worden groeihormonen aangemaakt.
  2. Ontwikkeling van het immuunsysteem.
  3. Voldoende energie opdoen voor de volgende dag.
  4. Verwerken van de indrukken, emoties en gebeurtenissen van de dag.

Slaapproblemen

Er zijn verschillende factoren die er voor kunnen zorgen dat je kindje moeite heeft met inslapen, doorslapen of juist extreem vroeg wakker is. Als kinderen te laat naar bed gaan, kan dit verschillende gevolgen hebben. Het is niet voor niets dat er wordt gezegd dat kinderen ‘door de vermoeidheid gaan’. Te laat naar bed gaan kan zich uiten in:

Moeizaam inslapen

Het lichaam zal wanneer het te moe is adrenaline en stresshormonen aanmaken. Hierdoor worden kinderen juist actiever in plaats van vermoeider. Het zal dus ook moeizamer zijn om in slaap te komen.

Vroeg wakker worden

In de meeste gevallen is het zo dat bij kinderen die extreem vroeg wakker worden, dit komt doordat kinderen te laat naar bed gaan. Het lichaam heeft in de ochtend te weinig energie om nog te kunnen slapen. Klinkt gek toch?

Gedurende de nacht wakker worden

Het stresshormoon wat aangemaakt wordt als kinderen door hun natuurlijke vermoeidheid heen gaan, heet cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat de slaapkwaliteit minder goed is. Kinderen slapen vervolgens vaak minder diep, waardoor ze gedurende de nacht (meerdere keren) wakker kunnen worden.

Te weinig uren slapen

Slaap inhalen lijkt een fabel te zijn. Het is namelijk niet zo dat omdat je kind later naar bed gaat, het ook veel langer slaapt. Het aantal slaapuren zal dus lager zijn.

Heeft mijn kind voldoende slaap?

Uiteraard is het belangrijk om goed te kijken of je kind voldoende slaap heeft. Niet elk kind is hetzelfde en het ene kind heeft meer of juist minder slaap nodig dan het ander. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt zien dat je kind voldoende slaap heeft. Een kind wat voldoende slaapt:

  • Kan ’s morgens goed wakker worden.
  • Heeft in de ochtend zin in ontbijt.
  • Heeft de hele dag voldoende energie voor spelen en sporten.
  • Kan zich voldoende concentreren.

Tips en tricks

Heeft je kind soms moeite met naar bed gaan of met inslapen? Hieronder zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om dit gemakkelijker te maken:

#1 Zorg dat het voor je kind duidelijk is wanneer het moet gaan slapen: bijvoorbeeld door vaste bedtijden. Op vaste tijden naar bed gaan en op vaste tijden wakker worden is voor kinderen belangrijk. De structuur zorgt ervoor dat het voor een kind duidelijk is wanneer hij/zij naar bed moet. Door vast te houden aan vaste bedtijden en tijden om op te staan, zal dit een positieve invloed hebben op de interne klok.

#2 Geef schakeltijd en voorbereiding: zeg bijvoorbeeld dat hij/zij na het spelletje of voorlezen naar bed gaat. Doe dit ongeveer tussen de 20 en 10 minuten van tevoren.

#3 Maak gebruik van een vast ritueel: dit is voorspelbaar en duidelijk, wat zorgt voor een rustige overgang. Dus bijvoorbeeld omkleden, tanden poetsen, voorlezen en dan slapen.

#4 Demp extra prikkels: probeer vlak voor het slapen gaan grote prikkels zoals televisie of tablet te vermijden.

#5 Zorg voor een veilige slaapruimte: een opgeruimde en goed geventileerde slaapkamer met een nachtlampje geeft rust en een veilig gevoel.

#6 Neem samen kort de dag door voor het slapen gaan. Bijvoorbeeld wat was het leukste moment van je dag? Je sluit op deze manier de dag af op een positieve manier.

#7 Kinderen hebben vaak bakken vol met energie en die energie moet er overdag uit! Lekker samen spelen, naar buiten gaan of sporten kan helpen om de energie te uiten.

#8 In de zomer hebben kinderen net als volwassenen over het algemeen minder slaap nodig. Dit kan in vergelijking met de wintertijd wel 1,5 uur verschillen.

#9 Bedtijden zijn slechts een advies! Geen enkel kind is hetzelfde. Het is en blijft dan ook belangrijk om altijd naar je kind te kijken. Wat heeft je kind nodig? Kan het zijn dat er andere redenen zijn voor problemen met slapen zoals grote gebeurtenissen? Zit je kind verder goed in zijn/haar vel?

  • Bedtijd 10 jaar
  • Bedtijd 11 jaar
  • Bedtijd 12 jaar
  • Bedtijd 13 jaar
  • Bedtijd 14 jaar
  • Bedtijd 15 jaar
  • Bedtijd 16 jaar