Voor het laatst geüpdate op september 24, 2022 door Esther
Voldoende slaap is natuurlijk voor je kindje erg belangrijk. Maar wat is precies voldoende slaap? En wat zijn geschikte bedtijden? In dit artikel vertellen we alles over het slaapritme van 3-jarige kinderen.
Inhoud artikel:
Waarom is voldoende slaap belangrijk?
Voldoende slaap is erg belangrijk! Je merkt ook als volwassene dat te weinig slaap invloed heeft op je humeur, je stresslevel (je kunt minder aan), je energieniveau en je fysieke gesteldheid. Bij kinderen is dit niet anders! Daar komt bij dat een kind nog volop in ontwikkeling is. Voldoende slaap is daarom voor kinderen extra belangrijk, omdat:
- De groeihormonen worden in de nacht aangemaakt. Voldoende slaap zorgt dus voor een gezonde groei.
- Je kind kan zich gedurende de dag beter ontwikkelen doordat het kortetermijngeheugen beter werkt en je kind de dingen in zijn/haar omgeving beter opneemt. Voldoende slaap heeft een positieve invloed op de leerfunctie en ontwikkeling.
- Voldoende slaap zorgt voor een gezond immuunsysteem.
Driejarige kinderen
Een kind van drie is eigenlijk geen dreumes meer (tot 2 jaar), maar is ver in ontwikkeling om van peuter een kleuter (vanaf 4 jaar) te worden. Kinderen van 1 tot 3 jaar slapen gemiddeld maar liefst twaalf tot veertien uur op een dag. Van 3 tot 6 jaar is dit gemiddeld tien tot twaalf uur per dag. Hoeveel je kindje slaapt is dus erg afhankelijk van het feit of je kindje net drie is of al bijna vier wordt en in welke ontwikkeling je kindje zich bevindt.
Bedtijden
Een standaard bedtijd voor een peuter of kleuter is tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Gemiddeld gezien wordt een peuter/kleuter vervolgens de volgende dag tussen 06.00 uur en 08.00 uur weer wakker. Verenigd Kind en Slaap geeft aan dat de richtlijnen gelden als algemene richtlijn. Uiteraard is het belangrijk om te kijken naar wat je kind nodig heeft.
Middagdutjes
Middagslaapjes komen op driejarige leeftijd zeker nog voor. Tot een jaar of vier kan een middagslaapje nog voorkomen. Wel is de driejarige leeftijd de leeftijd waarin de middagslaapjes korter zullen worden en ook regelmatig worden overgeslagen.
Een baby slaapt gemiddeld drie keer, naast de nacht. Deze dutjes zullen langzaam veranderen naar twee keer per nacht, tot de dutjes worden omgezet naar alleen een middagdutje. Een kind van 1,5 tot 4 jaar maakt vaak nog gebruik van een middagdutje, die 1 tot 3 uur kan duren. Ook bij middagslaapjes is het goed om per moment te bekijken of je kind het nodig heeft.
Merk je dat je kind in de avonden nog niet moe is en maakt je kind nog gebruik van middagslaapjes? Dan kan het verstandig zijn om de middagdutjes af te gaan bouwen. Let er wel op dat je kind voldoende rust krijgt. Dit kan door bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan en in de middag (na lunchtijd) een prikkelarm moment in te plannen.
Hoe weet je of je kind voldoende slaapt?
Je kunt er vanuit gaan dat je kind voldoende slaapt indien je kind:
- Uit zichzelf wakker wordt en niet met regelmaat wakker gemaakt moet worden in de ochtenden.
- Je kind op regelmatige tijden wakker wordt op vaste dagen, bijvoorbeeld op de schooldagen.
- Je kind voldoende energie heeft gedurende de dag. Let op, hierbij is het van belang dat er niet alleen voldoende energie is om ‘de dag door te komen’, maar ook energie om bijvoorbeeld te sporten en/of te spelen.
Slaapproblemen
Wil je kind niet naar bed? Dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben en het is per moment van belang om te kijken hoe het kan dat je kind niet naar bed wil. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kindje niet fit is, bang is (nachtmerries bijvoorbeeld), dat je kind bij de visite wil blijven, van een ledikantje overgaat/is gegaan naar een groot bed of dat je kind oververmoeid is. Ervaar je regelmatig dat het moeilijk is om je kind naar bed te brengen, dan heb je wellicht iets aan de volgende tips:
- Probeer zo veel mogelijk vaste bedtijden aan te houden. In de weekenden kan dit uiteraard verschillen van doordeweekse dagen. Probeer wel alle doordeweekse dagen en alle weekenddagen zo veel mogelijk dezelfde tijden te volgen.
- Breng je kind niet abrupt naar bed, maar probeer het voor te bereiden. Bijvoorbeeld door te zeggen: over 5 minuten gaan we naar boven.
- Een warm bad kan helpen om je kind te laten ontspannen en lui te maken.
- Je kunt proberen om de dag langzaam af te bouwen door prikkels te verminderen. Dus bijvoorbeeld door de televisie/tablet uit te doen.
- Pas het eetpatroon aan. Onderzoek laat zien dat vooral suiker een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van het slapen.
- Zorg dat je kind fysiek moe is: sporten, bewegen en spelen zijn allemaal leuke en leerzame dingen om te ondernemen met je kind zodat het op een gezonde manier moe wordt.
Van ledikant naar peuterbed
Rond de driejarige leeftijd is het geschikt om over te gaan van een ledikant naar een peuterbed. Dit kan natuurlijk voor je kindje erg spannend zijn, maar het geeft ook als ouder weer extra uitdaging. Je kindje kan nu namelijk veel gemakkelijker zelf uit bed komen. Het is dan ook van belang om duidelijk te maken dat dit niet zomaar de bedoeling is en dat het van belang is om in de nachten op bed te blijven liggen.
Overige tips
#1 Een goede nachtrust wordt bevordert door goede ventilatie. Zorg dat er voldoende frisse lucht is in de kamer.
#2 Een goede nachtrust wordt ook bevordert door een prikkelarme omgeving. De meeste kinderkamers hebben speelgoed, knuffels et cetera. Dit is uiteraard prima, maar probeer er wel voor te zorgen dat de kamer voldoende is opgeruimd.
#3 Ook voor kinderen is het vaak zo dat in de zomertijd, wanneer de dagen langer zijn, een kind minder slaap nodig heeft dan in de wintertijd.
- Bedtijd 2 jaar
- Bedtijd 3 jaar
- Bedtijd 4 jaar
- Bedtijd 5 jaar
- Bedtijd 6 jaar
- Bedtijd 7 jaar
- Bedtijd 8 jaar
- Bedtijd 9 jaar
- Bedtijd 10 jaar
- Bedtijd 11 jaar
- Bedtijd 12 jaar
- Bedtijd 13 jaar
- Bedtijd 14 jaar
- Bedtijd 15 jaar
- Bedtijd 16 jaar