Voor het laatst geüpdate op oktober 10, 2022 door Esther
Niet elke peuter wil graag gaan slapen, maar ook niet elk kind heeft evenveel slaap nodig. In dit artikel geven we tips voor de betijd van kinderen van 2 jaar. Hoe laat ga je naar bed als je 2 jaar bent? Wat is de beste bedtijd voor 2 jaar? In dit artikel lees je tips en tricks.
Inhoud artikel:
Het gemiddelde slaapritme van een peuter van 2 jaar
Gemiddeld aantal uren
Het gemiddeld aantal uren wat een kind van twee jaar slaapt ligt tussen de 10 en 16 uur. Een peuter van 2 jaar slaapt gemiddeld dus 13 uur per dag. Het middagslaapje is hierin al meegenomen.
Middagslaapje
Gemiddeld gezien duurt een middagslaapje ongeveer 1,5 uur. Tussen de 2 en 3 jaar is de ontwikkeling zodanig dat het middagslaapje soms wordt overgeslagen.
Op tweejarige leeftijd is het middagdutje erg wisselend. Niet elk kind wil nog in de middag slapen en/of heeft hier behoefte aan. Je kunt er dan voor kiezen om de middagslaapjes te verminderen naar een aantal keren per week. Ook kan het helpend zijn om het middagslaapje over te slaan en in plaats hiervan juist je kindje wat eerder naar bed te brengen.
In de middag kan het beste het middagslaapje na de lunch worden ingepland. Je zorgt er hiermee voor dat de hersenen voldoende rust krijgen om de ochtend te verwerken, er vervolgens voldoende energie is om de rest van de dag door te komen en tijdens de avondbedtijd je kind niet nog te veel energie heeft.
Tijden
Er is geen perfecte bedtijd voor een kind van 2 jaar. Gemiddeld kan er worden uitgegaan van een bedtijd tussen 18.30 en 20.00 uur. Vervolgens is het gemiddeld dat een kind van 2 jaar tussen 06.00 en 08.00 uur weer wakker wordt.
Kijk naar je kind
Uiteraard is de precieze tijd per kind verschillend: geen kind is hetzelfde. Let dus vooral goed op de signalen die je kind afgeeft: is een kind hyperalert, druk of juist vermoeid? Dan is de kans groot dat je kind te weinig slaapt. Een kind wat goed zelf in slaap kan komen, energiek is en gemakkelijk wakker wordt in de ochtend is over het algemeen goed uitgerust.
Bij peuters is het dan ook van belang om vooral goed naar je kind te kijken. Uiteraard is het verstandig om hierbij enigszins een ritme aan te houden. Het probleem kan namelijk zijn dat er veel te veel te beleven valt en je peuter daarom niet naar bed wil. Op deze momenten kan een voorbereiding en structuur helpend zijn.
Slaapproblemen
Moeite om in slaap te komen
Lukt het je peuter in de avond niet goed om in slaap te komen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het middagslaapje te lang heeft geduurd en je kind daardoor te veel energie heeft. Ook kan het zijn dat je kind juist te moe is, waardoor hij/zij moeilijk in slaap kan komen. Wellicht heeft je kind nog niet geleerd om zelf in slaap te vallen. Verschillende redenen hebben natuurlijk verschillende oplossingen.
Heb je het gevoel dat het door het middagslaapje kan komen, dan kun je er ook voor kiezen om het middagslaapje te vervroegen. Zo zorg je ervoor dat je kind nog wel dezelfde hoeveelheid uren aan slaap heeft, maar misschien in de avond iets vermoeider is en daardoor beter in slaap kan komen.
Moeite met naar bed gaan
Heeft je peuter moeite om naar bed te gaan? Maak dan gebruik van voorbereiding en rituelen. Door zo veel mogelijk een vast ritueel te gebruiken breng je duidelijkheid en structuur aan. Ook kan het helpend zijn door je kind voor te bereiden. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het over tien minuten bedtijd is, of dat het bedtijd is als het filmpje is afgelopen.
Hierom slaapt een peuter veel (en is het zo belangrijk)
Een peuter is nog in volle ontwikkeling. Het verwerken van alle ontwikkelingen (opdoen van kennis, ontwikkelen van nieuwe vaardigheden) kost energie. Tijdens het slapen wordt alle opgedane informatie verwerkt. Tijdens het slapen worden hersenverbindingen versterkt en nieuwe hersenverbindingen aangemaakt. Voldoende slaap is dus erg belangrijk voor een goede ontwikkeling.
Niet alleen de hersenen ontwikkelen. Voldoende slaap is ook van belang voor de groei. Uiteraard zorgt voldoende energie overdag er ook weer voor dat vaardigheden makkelijker aangeleerd kunnen worden.
De slaapcyclus
Een slaapcyclus bestaat uit vier fases, wat zich continu herhaalt. In de eerste fase slaap je nog erg licht, eigenlijk is dit het moment dat je in slaap dommelt. De tweede fase is de voorbereiding op de diepe slaap. De hartslag en lichaamstemperatuur daalt nu. De derde fase is de diepe slaap. De vierde fase is de droomslaap. Deze fase staat ook bekend als de REM slaap of actieve slaap. Na de vierde fase zal de gehele cyclus weer opnieuw starten. In de tweede helft van de nacht duren de eerste tot en met derde fase veel korter. Waarom peuters meer slaap nodig hebben, is omdat de REM slaap ook langer duurt. Bij baby’s bestaat zelfs de helft van het slapen uit REM slaap. De REM slaap is natuurlijk een diepe slaap en daarom slapen baby’s en kinderen ook gemakkelijk door bijvoorbeeld harde geluiden heen.
Cultuurbepaald
Wist je dat de bedtijden ook per land variëren? In lang niet alle landen hebben peuters en kinderen een vast ritme. Veel landen kiezen ervoor om het kind zelf te laten bepalen wanneer hij/zij naar bed gaat. Mocht blijken dat het kind te laat naar bed is gegaan, wordt vervolgens de slaap de volgende dag ingehaald door een middagdutje of door eerder naar bed te gaan. In Nederland is het wel normaal om vaste bedtijden aan te houden voor kinderen. Uiteraard is het van belang om te kiezen voor wat voor jou en je kindje goed voelt! We hopen dat de tips hebben geholpen om een bedtijd aan te houden die passend is en goed voelt.
- Bedtijd 2 jaar
- Bedtijd 3 jaar
- Bedtijd 4 jaar
- Bedtijd 5 jaar
- Bedtijd 6 jaar
- Bedtijd 7 jaar
- Bedtijd 8 jaar
- Bedtijd 9 jaar
- Bedtijd 10 jaar
- Bedtijd 11 jaar
- Bedtijd 12 jaar
- Bedtijd 13 jaar
- Bedtijd 14 jaar
- Bedtijd 15 jaar
- Bedtijd 16 jaar