Autorijden met slaapgebrek bijna net zo gevaarlijk als rijden met alcohol

Autorijden met slaapgebrek bijna net zo gevaarlijk als rijden met alcohol

Voor het laatst geüpdate op juli 27, 2021 door Esther

In Nederland wordt rijden onder invloed streng bestraft. Logisch, want autorijden onder invloed van zelfs maar een paar glazen alcohol beïnvloedt de rijvaardigheid sterk negatief. Alcoholcontroles zijn zo gangbaar omdat je er makkelijk op kunt controleren. Een simpele blaastest onthult of iemand te veel gedronken heeft. Slaapgebrek is veel moeilijker te meten. Toch bestaat er bij een aanzienlijk deel van de ongevallen een vermoeden van oververmoeidheid. Het komt zelfs regelmatig voor dat iemand achter het stuur in slaap valt. Heb jij last van slaapgebrek of oververmoeidheid? Probeer dan aan een goede nachtrust te werken. Bijvoorbeeld door prikkels weg te nemen.

Slaapgebrek voorkomen

Ongevallen wil je natuurlijk voorkomen. Ook al zal je als oververmoeide chauffeur niet snel tegen de lamp lopen bij een politiecontrole en zal ook je verzekeraar zal niet moeilijk doen bij schade door een ongeval. Formeel kan een verzekeraar weigeren schade te vergoeden als je schade maakt als gevolg van oververmoeidheid, maar het bewijzen daarvan is vrijwel onmogelijk. Het is dus niet nodig om tijdens je autoverzekering vergelijken extra de kleine lettertjes erop na te slaan. Maar voldoende slapen is natuurlijk de beste preventiemaatregel om überhaupt een beroep te moeten doen op de verzekeraar. Met de volgende tips maak je de kans op brokken door vermoeidheid zo klein mogelijk.

’s Nachts rijden

Natuurlijk is het, met name in de winter, bijna niet te voorkomen: maar rij zo min mogelijk in het donker. Door het mindere zicht is de kans op een ongeval al groter, maar door het gebrek aan (dag)licht maakt het menselijk lichaam ook slaaphormoon aan. De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Feit is dat de kans op een ongeval groter is als het buiten donker is. Compenseer dat vooral niet door meer licht in je auto te maken. Dat vermindert namelijk je zicht op wat er buiten gebeurt.

Cafeïne drinken

Koffie is zeker geen vervanging van slaap. Maar als je je ideale slaapuren niet gehaald hebt, vermindert het (tijdelijk) de symptomen van vermoeidheid wel degelijk. Van cafeïne word je alerter en heb je een kortere reactietijd. Als je niet van koffie houdt, kun je ook voor thee of een energiedrank kiezen. Ook suiker bevordert de alertheid, alleen werkt dit voor een nog kortere periode dan koffie. Wie langere stukken rijdt en toch een beetje moe is kan met een koud blikje cola zich even verfrissen met de suiker en cafeïne van het drankje. Maar het is dus geen wondermiddel. En als je je echt te moe voelt, zet je beter de auto aan de kant.

Muziek

Het is algemeen bekend dat muziek het rijgedrag beïnvloedt. Van harde muziek ga je daadwerkelijk harder rijden en van klassieke muziek juist rustiger. Muziek helpt je ook om te concentreren en wakker te blijven. Ben je zo moe dat je je ogen haast niet open kan houden? Dan is een pauze – liefst met slaap – natuurlijk de enige verstandige remedie. Maar in een warme auto in het donker gaat wat lekkere muziek je zeker helpen je aandacht langer op de weg te houden.

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!