4 tips voor verduisterende raamdecoratie

4 tips voor verduisterende raamdecoratie

Voor het laatst geüpdate op juli 12, 2021 door Esther

Goede slaap is essentieel. Het vormt de basis van je welzijn. We weten allemaal hoe een nacht slechte slaap al behoorlijke impact kan hebben. Voel jij je te vaak niet lekker uitgerust? Dat betekent niet direct dat je een slaapprobleem hebt. Het is heel goed mogelijk dat de oorzaak voor je slechte slaap in je slaapkamer te vinden is: je raamverduistering. Om echt goed te slapen, is het belangrijk dat je slaapkamer goed verduisterd wordt. Dat weet je waarschijnlijk al, maar het oog wil ook wat. Hoe kies je nu voor goede verduisterende raamdecoratie? Wij delen onze tips met je.

Het hoeft niet of/of te zijn

Wanneer je op zoek bent naar verduisterende raamdecoratie, loop je misschien tegen een dilemma aan. Dat wat je mooi vindt, verduistert niet voldoende en dat wat goed verduistert, is misschien niet zo decoratief. Waarom zou je moeten kiezen? Het hoeft niet of/of te zijn. Je kunt namelijk prima kiezen voor een combinatie van functionele en decoratieve raamverduistering. Denk aan een combinatie van rolgordijnen en schuifgordijnen, of van verduisteringsgordijenen met siergordijnen.

Wees kritisch op de stof

Kies je wel voor een enkele vorm van verduistering, wees dan kritisch op de stof. Kies voor een stof die ook echt verduistert. Vaak gaat het dan om een dikkere stof. Onze tip: hoewel je ook gordijnen eenvoudig online kunt kopen, kan het lonend zijn om naar de fysieke winkel te gaan. In de winkel kun je namelijk de stof met eigen ogen ervaren. Je zult zeker niet de eerste zijn die gordijnen online bestelt en vervolgens teleurgesteld raakt door de verduisterende eigenschappen. Hoe minder prikkels, hoe beter je slaapt.

Ga voor maatwerk

Gordijnen op maat laten maken is een van de slimste keuzes die je kunt maken. Een stof kan nog zo goed verduisterend zijn; wanneer de gordijnen niet optimaal aansluiten op het raam of wanneer er kieren vallen, zul je hier nooit optimaal van profiteren.

Op maat gemaakte gordijnen zorgen voor de beste verduistering en zijn ook nog eens prachtig om te zien. Het verschil tussen gordijnen in een standaard maat en op maat gemaakte gordijnen zie je direct. Tenzij de ramen en de ruimte exact de afmetingen hebben die bij de gordijnen passen. Vaak is dat niet het geval.

Hang de raamdecoratie op de juiste hoogte op

Hoe hoog hang je de gordijnen? Dit lijkt simpel, maar is toch iets om over na te denken. Het heeft namelijk ook te maken met waar de lichtbronnen van buitenaf zich bevinden. Tuinverlichting kan bijvoorbeeld zorgen voor lichtvervuiling wanneer je ‘s avonds wilt slapen. Goede verduisterende raamdecoratie gaat dit tegen, maar dan is het wel belangrijk dat je de gordijnen op de juiste hoogte hangt. Een veelgemaakte fout is namelijk dat de gordijnen iets hoger dan de bovenkant van de kozijnen worden gehangen. Het ongewenste resultaat hiervan kan zijn dat er alsnog aan de bovenkant licht doorheen schijnt. Hang de gordijnen dan ook niet op zonder hier goed over na te denken. Het kan gunstig zijn om te kiezen voor een iets hogere plaatsing.  

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!