Voor het laatst geüpdate op november 23, 2022 door Esther
Heb jij elke nacht weer moeite om in slaap te vallen of een hele nacht door te slapen? Dat is vaak ontzettend vervelend. Niet alleen ‘s nachts maar ook overdag. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat wanneer je ‘s nachts slecht slaapt, dit overdag je prestaties drastisch beïnvloedt. Je wilt dan natuurlijk maar één ding, je slaapproblemen oplossen en beter slapen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? De goede raden vliegen je vaak om de oren, maar wat helpt nou echt? Wij zetten 4 tips voor je op een rijtje om echt beter te kunnen slapen.
Inhoud artikel:
Zorg voor voldoende ontspanning en inspanning
Zorgen voor voldoende ontspanning en juist inspanning is essentieel voor een goede nachtrust. Dit klinkt misschien tegenstrijdig maar is juist erg logisch. Beweging, oftewel inspanning zorgt namelijk voor minder stress en spanning en zorgt mede hierdoor voor een betere nachtrust. Beweeg daarom bij voorkeur drie tot vijf keer per week een kwartiertje tot een uur. Zorg tevens echter ook voor voldoende ontspanning. Gedurende de dag krijgt je hoofd namelijk een hoop te verwerken. Je hersenen hebben tijd nodig deze prikkels in je hersenen te verwerken. Als je dit overdag niet doet, gaan je hersenen hier s’ nachts mee aan de slag. Waardoor je hier s’ avonds tijdens het slapen weer last van hebt.
Kijk naar eventuele onderliggende oorzaken
Uit onderzoek is gebleken dat slaapproblemen vaak ook symptomen zijn van onderliggende problemen. Wil je dan beter slapen zul je eerst deze problemen moeten aanpakken. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is er vaak ook uitgebreid onderzoek nodig om deze problemen op te sporen. Echter zijn er vaak drie typen problemen aan te merken die een duidelijke impact hebben op je nachtrust en die relatief vaak voorkomen. Dit zijn: depressies, stress, of angst, medicijngebruik en/of slaapapneu. Deze problemen kun je soms zelf herkennen aan de symptomen. Zo zijn hard snurken en kort slapen soms symptomen van slaapapneu. Slaapproblemen door medicijngebruik kun je soms nagaan door je huisarts te raadplegen.
Vermijd deze producten en routines
Ook zijn er producten en/of routines die je nachtrust negatief kunnen beïnvloeden. Enkele hiervan zijn je waarschijnlijk wel bekend. Dit zijn producten als alcohol, nicotine ongezonde maaltijden en cafeïne. Vermijd deze zoveel mogelijk en vooral kort voordat je gaat slapen. Een routine die echter ook slecht werkt voor je slaap is overdag veel dutjes doen. Meermaals per dag lange dutjes doen kan bijvoorbeeld een negatief effect hebben op jouw nachtrust. Vermijd dit dus ook en beperk je dutjes bij voorkeur tot een half uur. Eet tevens ook geen zware maaltijden voordat je naar bed gaat. Je lichaam blijft hierdoor actief om dit eten nog te verwerken.
Zorg voor regelmaat, ritme en comfort
Belangrijk voor iedereen en helemaal voor wanneer je kampt met slaapproblemen is het hanteren van een geordend dagritme. Ga dus op vaste tijden slapen, sta rond dezelfde tijden op en doe dezelfde dingen voordat je gaat slapen. Hier wennen je hersenen aan en dit zorgt voor een goede nachtrust. Zorg verder ook goed voor jezelf op het gebied van comfort. Maak je slaapkamer lekker comfortabel, ruim je kamer op en zorg dat de temperatuur comfortabel is op je kamer. Hierbij is het handig aan te houden dat je voeten goed warm blijven.