4 redenen waarom een ventilator op de slaapkamer toch geen goed idee is

4 redenen waarom een ventilator op de slaapkamer toch geen goed idee is

Voor het laatst geüpdate op juni 14, 2021 door Esther

Met warm weer hebben veel mensen een ventilator op de slaapkamer staan. De ideale temperatuur om bij te slapen ligt tussen de 16 en 18 graden. Het is moeilijk om je huis af te laten koelen tijdens zomerse nachten. Om toch verkoeling te vinden, slapen veel mensen daarom met de ventilator aan. Hier zitten wel wat kanttekeningen aan. Hieronder lees je over de voornaamste nadelen.  

Allergieën spelen op

De ventilator blaast stof en pollen door de kamer en met name op jou als je de ventilator op je lichaam hebt gericht. Voor mensen die allergisch zijn voor stof, pollen of mensen met astma is het dan ongezond om een ventilator naast het bed te hebben. Wil jij toch graag een ventilator gebruiken? Zorg er dan voor dat je de ventilator zelf goed schoonmaakt en dat je kamer zo goed mogelijk stofvrij is.

Hoger energieverbruik

Een ventilator kan redelijk wat energie verbruiken, zeker als je deze nachten achter elkaar aan laat staan. Kies dus het liefst voor een ventilator die zichzelf na een bepaalde tijd automatisch uit laat schakelen. Ventilatoren gebruiken dan wel de nodige energie, het valt in het niet als je het vergelijkt met een airco. Als je die laatste in huis haalt, is kiezen voor de goedkoopste energieleverancier wel echt aan te raden. Door online energie te vergelijken, kun je meestal flink besparen door over te stappen met een een energiecontract.

Droge huid en ogen

De ventilator blaast constante lucht, wat ervoor zorgt dat je huid erg droog wordt. Het is dan ook verstandig om je in te smeren met bodylotion als je toch met de ventilator aan wilt slapen. Niet alleen je huid wordt droog door de koele lucht van de ventilator, maar ook kan dit zorgen voor zeer droge ogen. Slaap je met je ogen deels open? Dan is de kans groter dat je hier last van krijgt op het moment dat je de ventilator ‘s nachts aan laat staan. Wie met open mond slaapt, loopt daarbij het risico op een droge keel. Zet een glaasje water op je nachtkastje voor als je wakker wordt met dorst. Deze tips helpen je verder als je last hebt van droge lucht in de slaapkamer.

Spierpijn door ventilator

Er bestaat een kans dat je wakker wordt met spierpijn als je met de ventilator aan bent gaan slapen. Je spieren spannen zich ‘s nachts namelijk aan door de constante koudere luchtstroom. De kans dat je spierpijn krijgt is groter als je de ventilator dicht bij je gezicht en nek hebt staan. Sta je in de zomer vaak op met een stijve nek? Dan weet je nu waardoor dit komt. Om te voorkomen dat je last krijgt van je nek is het verstandig om de ventilator aan het voeteneinde van je bed te zetten indien je deze toch wilt gebruiken.

Toch slapen met ventilator?

Het kan zijn dat je bovenstaande nadelen minder erg vindt dan een slapeloze, broeierige en zweterige nacht. In dat geval kun je zo comfortabel mogelijk slapen met de ventilator door je kamer schoon te houden, een glas water klaar te zetten op je nachtkastje en de ventilator niet te dicht bij je gezicht te plaatsen of rechtstreeks op je lichaam te richten. Het belangrijkste is vooral overdag proberen de hitte uit de slaapkamer te houden. Houd gordijnen dicht en zet alleen ‘s nachts het raam open als het buiten kouder is dan binnen. 

Hoi! Ik ben Esther en ik ben één van de oprichters van Slaapstart. We zijn Slaapstart gestart vanuit onze eigen behoefte aan een betere nachtrust. Ik ben daarom veel gaan lezen over slaapproblemen en adviezen van experts. Het viel me echter op dat er niet echt een goede bron in begrijpbare taal te vinden was die alles samenvat. Vandaar dat wij samen Slaapstart zijn gestart om ook anderen te helpen een betere nachtrust te vinden!